CIDI en Inspraakorgaan Turken vragen aandacht voor vooroordelen na toename antisemitische incidenten

In opinie op 12-03-2014 | 08:28

Het CIDI en het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT) minister Asscher van SZ en W en minister Bussemaker van OC en W op, een landelijk onderzoek te doen naar vooroordelen onder jongeren.
Dat werd bekend gemaakt bij de presentatie van de CIDI Monitor. In de monitor over 2013 registreerde het CIDI een stijging van ruim 25%: van 114 in 2012 naar 147 in 2013. Net als bij andere vormen van discriminatie geldt dat veel gevallen nergens worden gemeld en er sprake is van onderrapportage.

Het aantal scheldpartijen op straat steeg met 50% naar 21 incidenten in 2013, tegen 14 in 2012. Het aantal incidenten op scholen verdubbelde. Het steeg van 5 incidenten in 2012 naar 11 in 2013, terwijl achter één incident soms maanden van gepest tegen een enkele scholier schuilgaan. Schriftelijke uitingen stegen met 16 incidenten naar 60 door een toename van meldingen over Twitter, waar vooral tieners vooroordelen uitten over Joden.

Volgens het CIDI staan deze cijfers niet op zichzelf en worden  ook andere minderheidsgroeperingen in Nederland gediscrimineerd. Daarom hebben het CIDI en het Inspraakorgaan Turken (IOT) opgeroepen tot een onderzoek naar vooroordelen. Discriminatie, ook antisemitisme, begint immers met vooroordelen. De samenwerking tussen CIDI en IOT is een rechtstreeks gevolg van de Rondetafelgesprekken met de ministers naar aanleiding van de antisemitische uitspraken door ‘Arnhemse Jongeren’ in de NTR-uitzending van Onbevoegd Gezag vorig jaar.

Klik hier om het hele rapport te lezen.

Het weblog Sargasso maakte onderstaand overzicht van het aantal antisemitische incidenten bij het CIDI sinds 2000. Hieruit blijkt dat het aantal antisemitische incidenten vooral aan het begin van deze eeuw hoog lag. Mogelijk omdat dit samenviel met de tweede intifada

Meer over antsemitisme op dit blog hier.

.

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 Meer over afstand nemen, antisemitisme, cidi, discriminatie, iot.

Delen: