Bestuur Nederlandse Moslimraad ontkent bericht in Parool: geen fatwa namens de NMR

In opinie op 08-09-2012 | 13:44

Het bericht deze week in Het Parool dat de Nederlandse Moslimraad (NMR) een fatwa heeft uitgevaardigd is onjuist. Dat verklaart secretaris Yahia Bouyafa van de NMR in een ingezonden brief aan Republiek Allochtonië. Er is volgens hem geen sprake van een fatwa om moslims op te roepen om te stemmen.
Ook ontkent Bouyafa dat er namens de NMR een persbericht is uitgegeven zoals dat eerder op Republiek Allochtonië en Wijblijvenhier werd beweerd door Nourdeen Wildeman.

Hieronder de ingezonden brief van Yahia Bouyafa, secretaris van de NMR. Daaronder reacties van Yassin El Forkani en Nourdeen Wildeman.

Geachte redactie van Republiek Allochtonië,

Ik heb gisteren van verschillende media vernomen dat er namens NMR uitspraken, persbericht en Fatwa zijn gedaan en gepubliceerd. Ik heb contact genomen met bestuursleden van NMR, waaronder ons NMR-lid in Amsterdam en omgeving, Stichting UMMAO, om opheldering te vragen. Uit al mijn gesprekken kan ik opmaken dat er namens de NMR is gesproken zonder enig mandaat of overleg.

Vanuit de NMR-bestuur is er geen initiatief gekomen om een fatwa te vervaardigen. De NMR is een moslim belangenorganisatie en geen fatwa-raad. De heer El Forkani heeft vanuit het bestuur geen mandaat gekregen om namens deze organisatie uitspraken te doen. Sterker nog het NMR neemt afstand van soortgelijke fatwa’s.

Nourdeen Wildeman probeerde in zijn artikel wat dingen te corrigeren die volgens hem niet goed zijn verwoord door Yassin ElForkani of door het Parool. Wie de heer Wildeman het recht heeft gegeven te praten namens de NMR blijft voor mij, en de rest van het bestuur, ook een vraag.

De heer Wildeman schreef in zijn artikel:

"Allereerst het aller belangrijkste nieuws: de bewering dat door 7 imams van de Nederlandse Moslim Raad (NMR) een fatwa is uitgesproken overstemmen. Dit is simpelweg niet waar!"

Dat klopt, er is nooit binnen het bestuur over een fatwa, of iets met betrekking tot de aankomende verkiezingen, gesproken. Daarnaast heeft het NMR ook geen advies gevraagd van een imam. Los van het feit dat de imams, jong of oud, niet beschikken over de autoriteit om een Fatwa uit te spreken.

Hij schrijft verder: "Er is door de NMR géén fatwa uitgesproken, er is een persbericht verzonden."

De NMR heeft geen persbericht verzonden met betrekking tot de verkiezingen.Dit was een solo actie waar wij niet voor verantwoordelijk zijn.

"Punt twee: het standpunt van de NMR zou zijn dat stemmen “voor moslims een religieuze plicht (is), net als bidden of vasten”."

De heer Wildeman zal eerst met de NMR om tafel moeten gaan zitten voor hij spreekt over onze standpunten. Ik heb als secretaris van de NMR vandaag contactgehad met andere bestuursleden over dit onderwerp. Ons standpunt is duidelijk,verkiezingen zijn belangrijk maar niet essentieel als het gebed of het vasten. Verkiezingen zijn gebaseerd op de keuzevrijheid om wel of niet te stemmen en hebben te maken met maatschappelijk verantwoordelijkheid. Het gebed en het vasten behoren tot de pilaren van het geloof.

“De NMR (Nederlandse Moslim Raad) krijgt veel signalen vanuit verschillende moskeebesturen dat de moslimgemeenschap het nut van stemmen niet meer inziet. De NMR heeft in een spoedvergadering besloten de aangesloten moskee besturen bijelkaar te roepen om dit thema centraal te stellen bij de aanstaande vrijdagpreken.”

Dit is feitelijk onwaar. Er is geen vergadering geweest.

Namens het voltallige bestuur,

Yahia Bouyafa

(Secretaris NMR)

Reacties Yassin El Forkani en Nourdeen Wildeman

Op twitter heeft Yassin El Forkani gereageerd. Forkani, die namens de NMR deze week in Het Parool werd geciteerd, twittert:

"@allochtonie dhr Y.Bouyafa is op non-actief gesteld wegens onderzoek naar missende gelden. Eerdere berichten kloppen volledig. 1/2"

en

"@allochtonie Voor verdere vragen of verificaties kunt u zich richten tot de woordvoerder of voorzitter.2/2"

Forkani laat desgevraagd weten dat hij zelf de woordvoerder is.

Ook Nourdeen Wildeman heeft gereageerd. Zijn reactie vindt u onder dit bericht.

 

Links:

Parool: fatwa afgekondigd voor moslims: stemmen is religieuze plicht

Nourdeen Wildeman: Nederlandse fatwa over stemmen? Onzin!
 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Bezoekt u dit blog geregeld? Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 


Meer over #tk2012, nederlandse moslimraad, NMR, nourdeen wildeman, verkiezingen, yahia bouyafa.

Delen:

Reacties


Nourdeen Wildeman - 11/09/2012 00:38

...en toen was het stil. Een losse flodder dus. Natuurlijk maak ook ik met grote regelmaat fouten, maar alle hier genoemde punten van kritiek zijn ongegrond.

Nourdeen Wildeman - 09/09/2012 01:29

...ik zie nu dat de reactie van 08 september 2012 om 17:19 is geschreven door Hamza en niet Yahia Bouyafa (wat verklaart dat naar Yahia Bouyafa als "de heer Bouyafa" wordt verwezen). Mijn fout. Neemt niet weg dat ik nogsteeds benieuwd ben in welk artikel ik volgens Hamza Bouyafa dan zou hebben verwezen naar Yahia Bouyafa.

Hamza Bouyafa - 08/09/2012 23:04

Beste Nourdeen,

Ik verwijs naar mijn vader, niet naar mij zelf, wellicht is het een idee dat jij mijn woorden zorgvuldig leest in plaats van de wijsneus uithangt. Er zijn alhamdolilah meerdere Bouyafa's in Nederland :).

Met een vredige groet,
Hamza


Nourdeen Wildeman - 08/09/2012 20:01

Asalamu alaikum aghy,

Als je het gesprek hier wilt voeren, geen probleem. Ik zal het nogmaals zeggen en hoop dat je nu zorgvuldig mijn woorden leest: "er is door Yasin elForkani - woordvoerder van de NMR - een persbericht namens de NMR verzonden. Dat is een feit. Ik heb dit persbericht gezien en overgenomen in mijn artikel. Hoe de NMR dit intern heeft geregeld doe ik in mijn artikel geen uitspraken over."

Daarnaast ben ik zeer verbaast dat ik volgens jou het meermaals in mijn artikelen over je heb gehad of naar je heb verwezen (wat vreemd dat je naar jezelf verwijst met de woorden "de heer Bouyafa"). Alle door mij geschreven artikelen staan op mijn site; kan je aangeven waar ik naar je hebt verwezen?

Ma3a salama,
Nourdeen
(via iPhone)

Hamza Bouyafa - 08/09/2012 17:19

Beste Nourdeen,

Weet je zeker dat ElForkani namens NMR handelde? Laatste peil onder de bestuursleden exclusief de voorzitter hebben bevestigd dat het een solo actie was. Bel ze zelf, daarnaast beschik jij ook over de gegevens van de heer Bouyafa, daar waar jij meerdere malen in jou artikelen hebt verwezen naar de heer Bouyafa heb jij ook nooit contact gezocht. De onderzoek waar Elforkani naar refereert is al afgesloten door het bestuur, de conclusies zijn getrokken. Dat zal jij waarschijnlijk niet geweten hebben.

Met een vredige groet,
H. Bouyafa

Nourdeen Wildeman - 08/09/2012 15:45

Beste lezers,

Het gehele bovenstaande artikel heb ik met verbazing tot mij genomen. Hierover kan ik het volgende zeggen.

Ten eerste: er is door Yasin elForkani - woordvoerder van de NMR - een persbericht namens de NMR verzonden. Dat is een feit. Ik heb dit persbericht gezien en overgenomen in mijn artikel. Hoe de NMR dit intern heeft geregeld doe ik in mijn artikel geen uitspraken over.

Ten tweede: indien de heer Bouyafa mijn artikel zorgvuldig zou lezen dan weet hij dat ik niet stel dat het standpunt van de NMR is dat stemmen een verplichting is "net als bidden of vasten” maar dat ik bekritiseer dat het Parool dit schreef. Mijn reactie op die zinsnede in het Parool is overigens overeenkomstig met wat Bouyafa hierover zegt. Zijn kritiek op mij is op dit punt dus feitelijk ongegrond.

Ten derde: De heer Bouyafa vraagt zich af "wie de heer Wildeman het recht heeft gegeven te praten namens de NMR". Antwoord: niemand. Wanneer hij mijn artikel zorgvuldig leest zal hij dan ook nergens aantreffen dat ik spreek namens de NMR noch dat ik beweer te spreken namens de NMR. Ik reageer op persoonlijke titel op een onjuist mediabericht gerelateerd aan islam in Nederland – zoals men dat van mij inmiddels gewend mag zijn. Zijn kritiek op mij is op dit punt dus feitelijk ongegrond.

Ten vierde: zojuist is door de woordvoerder van de NMR – de heer Yasin elForkani - de tweet van Republiek Allochtonië over het bovenstaande artikel beantwoord met het volgende: {"dhr Y.Bouyafa is op non-actief gesteld wegens onderzoek naar missende gelden. Eerdere berichten kloppen volledig. Voor verdere vragen of verificaties kunt u zich richten tot de woordvoerder of voorzitter."} Op basis hiervan trek ik dan ook de bewering in twijfel dat de heer Bouyafa het bovenstaande namens 'het voltallige bestuur' schrijft.

Rest mij als kanttekening op te merken dat de heer Bouyafa beschikt over mijn contactgegevens maar mij niet heeft gecontacteerd over het bovenstaande.

Ik denk dat dit voldoende informatie is om het bovenstaande bericht in een heldere context te kunnen plaatsen (danwel geheel te verwerpen).

Met vriendelijke groet,
Nourdeen Wildeman