Amsterdamse bestuurscommissies: zes lijsttrekkers met niet-westerse achtergrond

In opinie op 02-12-2013 | 20:56

Vorige maand berichtte het Parool dat de Amsterdamse gemeenteraad 'witter' zal gaan worden. Afgaande op de recentste peilingen komen er slechts zes Amsterdammers in een raad met 45 leden komen.

In de bestuurscommissies (opvolgers van de stadsdelen) lijkt het niet heel veel beter te worden, maar leveren de grotere partijen wel zes lijsttrekkers met een niet-westerse achtergrond, te weten drie GroenLinksers (Nevin Özütok in Oost, Fenna Ulichki in West, Iwan Leeuwin in Zuidoost), twee PvdA'ers (Muriel Dalgliesh in Zuidoost en Ahmed Baadoud in Nieuw-West) en namens D66 is Roy Ristie lijsttrekker in Zuid-Oost.

Fenna Ulichki is de enige nieuwkomer in dit gezelschap. Zij zat sinds 2006 in de Amsterdamse gemeenteraad en wil nu verder als bestuurder van de bestuurscommisie in Amsterdam-West.  De bekendmaking van het lijsttrekkerschap van Nevin Özütok leidde tot ophef onder enkele nationalistische en conservatieve Turken. Zo hekelde Turks.nl de deelname van Nevin Özütok vorig jaar aan de Turkse boot tijdens de Gaypride. 

Afgaande op de recentste peilingen (zie hier O+S) en de inmiddels bekende (concept-) kandidatenlijsten, komen op 19 maart 2014 zes Amsterdammers met een niet-westerse achtergrond in een raad met 45 raadsleden: vier PvdA'ers (Dennis Boutkan, Emre Ünver, Sofyan Mbarki en Henk Boldewijn), één VVD'er (Dilan Yesilgöz) en één kandidaat namens GroenLinks (Simion Blom). 
Deze laatste was door de kandidatencommissie van GroenLinks aanvankelijk niet op een verkiesbare plaats gezet, maar dit werd door de GroenLinks-leden gecorrigeerd. Bij de PvdA en de VVD gebeurde het omgekeerde: bij de PvdA zakte Ilhame Saadi na de ledenvergadering van de elfde naar - een op dit  moment - onverkiesbare twaalfde plaats en bij de VVD werd Samira Bouchibti door de Amsterdamse VVD'ers op de negende plaats gezet (was achtste).

Meer

Fenna Ulichki (GroenLinks) en Dilan Yesilgöz (VVD) schrijven regelmatig op Republiek Allochtonië. Lees de artikelen van Fenna hier en van Dilan hier.

Veel meer artikelen over politici met een niet-westerse achtergrond hier.

Meer artikelen over de gemeenteraadsverkiezingen 2014 hier.

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.Meer over #gr2014, allochtone politici, d66, diversiteit, groenlinks, politiek, pvda, vvd.

Delen: