Nieuws over moslims scoort altijd

In missers door Ewoud Butter op 29-08-2012 | 22:08

Tekst: Ewoud Butter

Het Parool opende gisteren met de kop 'Moslims voelen zich verraden door PvdA". De krant schreef dat "Amsterdamse moslimprominenten" dit verklaard hadden.

Andere media, waaronder De Telegraaf, namen het bericht over: "Amsterdam kan worden geconfronteerd met 'Franse toestanden', zoals rellen of een volksopstand. Dat zeggen prominente moslims in de hoofdstad. De moslims voelen zich verraden door de politiek en door de PvdA in het bijzonder." Bij het artikel staat een foto van een brand in een buitenwijk in Parijs.

"Dit is geen waarschuwing, maar een verkapte oorlogsverklaring" schreef het rechtse blog Amsterdam Post.

Maar wie waren dan die prominente Amsterdamse moslims die uitspraken hadden gedaan waarop Het Parool haar bewering baseerde?

Dat waren Said Amrani, de tweede imam van de Amsterdamse Badr-moskee en Yahia Bouyafa, moskeebestuurder uit....IJsselstein. Nou is Bouyafa voorzitter van de Raad Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN), maar dat is niet de koepel van de Amsterdamse Marokkaanse moskeeen. Dat is namelijk de Raad van Marokkaanse Moskeeen Noord-Holland (RVM). Ik geef toe dat de namen van beide koepels op elkaar lijken, maar een beetje journalist moet dat onderscheid toch kunnen maken?

Meer 'prominente Amsterdamse moslims' dan Amrani en Bouyafa kwamen in het Parool-artikel niet aan het woord.

De waarschuwing voor Franse toestanden waarover wordt gerept komt uit een aanmerkelijk genunanceerder artikel in de papieren versie van Het Parool waarin verslag wordt gedaan van een gesprek met de jongerencommissie van de Badr-moskee. Dit is een actieve groep bestaande uit 'gematigde' (malikitische) moslims en orthodoxe (salafistische) moslims. Geregeld organiseren ze debatten. Zo wordt samen met stadsdeel west een debat georganiseerd in het kader van de verkiezingen. Eén van de leden van de jongerencommissie, Tarik is bang dat een gebrekkige vertegenwoordiging van moslims gecombineerd met een slechte opleiding en hoge werkloosheid wel eens zou kunnen leiden tot een explosieve situatie en Franse toestanden.

En zo werd een onderdeel van een uitspraak van één lid van de jongerencommissie van één enkele moskee, de mening van ' Amsterdamse moslimprominenten'.

De vraag is: zou het Parool een Amsterdamse kapelaan en een bestuurder uit Staphorst ook bombarderen tot 'prominente Amsterdamse christenen'?  En zou de uitspraak van een lid van een jongerencommissie van een Amsterdamse kerk groot nieuws zijn geweest?

Nee, daar geloof ik geen sodemieter van. Als het om moslims gaat, schieten nog veel journalisten in een kramp. Nieuws over moslims scoort veel aandacht en kennelijk is zorgvuldigheid dan niet meer belangrijk. 

Klopt het verhaal dan dat Amsterdamse moslims teleurgesteld zijn in de politiek? Ik heb daar geen onderzoek naar gedaan, maar het zou me niets verbazen wanneer dat inderdaad het geval is. Een deel van de moslims heeft geen vertrouwen meer in de politiek en voelt zich niet gezien en erkend (bijvoorbeeld door de discussies over ritueel slachten). De PvdA, van oudsher de grootste partij onder allochtonen, zal dat logischerwijs de meeste stemmen kosten.

Maar, breaking news: van een gebrekkig vertrouwen in de politiek hebben niet alleen moslims last. Ook heel veel niet-islamitische stemmers zijn teleurgesteld in de politiek. Sommigen van hen gaan niet meer stemmen, anderen stemmen wel en dan relatief vaak PVV of SP.
Moslims doen exact hetzelfde - zij het dat er maar weinig moslims op de PVV zullen stemmen.  

Ewoud Butter is redacteur van Republiek Allochtonië. Dit stuk is ook verschenen op het blog van Ewoud.

Links:
Parool: Moslims voelen zich verraden door PvdA
Telegraaf: Moslims waarschuwen voor rellen
Amsterdam Post: moslims waarschuwen voor rellen
 

Meer artikelen over media hier, meer over de Tweede Kamerverkiezingen hier

Nabrander

De Badr-moskee reageerde op dit stuk met het toesturen van onderstaande videoboodschap waarin Said Amrani een toelichting geeft op het Parool-artikel.

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Bezoekt u dit blog geregeld? Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 

 

 


Meer over #tk2012, ewoud butter, islam, islam en media, media, mediamisser, mediamissers, moslims, parool, verkiezingen.

Delen:

Reacties


Carel Brendel - 08/09/2012 14:10

@Bouali Het was gewoon een kanttekening. Het verhaal van Ewoud ontkracht ik hoe dan ook niet, want de uitspraak over Franse toestanden werd niet gedaan door Bouyafa of Amrani, maar door een lid van de jongerencommissie van Badr. En dan nog veel voorzichtiger dan door diverse media werd gemeld. De onduidelijkheid over de vraag wie er prominent is, wordt trouwens veroorzaakt door de organisaties zelf. Ze hebben geen websites, of er staat achterhaalde informatie op, of het is onduidelijk wie er bij bepaalde koepelorganisaties zijn aangesloten, en wie de bestuurders zijn.

A. Bouali - 06/09/2012 00:25

@Brendel, je hebt niet echt een punt wanneer je het verhaal van Butter wil ontkrachten.
Volgens mij is de UMMAO inderdaad nog steeds aangesloten bij de RVMMN, maar dat maakt Bouyafa nog geen Amsterdamse moslimprominent. Is Diederik Samson dan ook een prominente Urker wanneer de PvdA een afdeling in Urk hefet?
Verder is het onduidelijk welke moskeeen bij de UMMAO horen (hetzelfde probleem geldt voor de RVMMN trouwens).
Als je googeld lees je dat in 2006 11 moskeeen zich hebben gedistantieerd van de UMMAO. http://forums.marokko.nl/archive/index.php/t-925783.html
Die moskeeen hebben volgens mij vervolgens gekozen de RVM te vormen.

Carel Brendel - 06/09/2012 00:06

De Amsterdamse moskee-organisatie UMMAO is of was bij de moskeekoepel RMMN aangesloten, dus zo vreemd is het dus ook weer niet dat Bouyafa vanuit IJsselstein commentaar gaf.

Bernadette de Wit - 03/09/2012 16:31

Je ontkomt denk ik niet aan selectieve verontwaardiging als je bij voorbaat po-si-tief gestemd bent over de doelgroep waar je voor opkomt.

Op dit moment zijn Marokkaanse moslims een van de favoriete knuffelgroepen van Het Parool (terzijde: Ewoud heeft volstrekt gelijk dat etnodwepen niet automatisch leidt tot kennis van zaken over de juiste betekenis van afkortingen van vage organisaties). Elke zaterdag schrijft Heiba Targhji Bakkali een schrijpende reportage over mensonwaardige misstanden waarvan deze groep het slachtoffer is. Bijvoorbeeld: de corruptie en incompetentie op het Marokkaanse consulaat. En nu weer het stuk over de klagende moslim"prominenten", die de linkse partijen beschuldigen dat ze niet genoeg voor de moslims doen. Heel erg zielig! Schande!

Ewoud, bewijs je hier de geintegreerde moslims wel een dienst door je teveel te identificeren met deze dramatische toon?

Ewoud - 30/08/2012 18:06

@ Faatje Dankje!
@Ginger Ik heb het bericht/opiniestuk van Amrani op joop.nl niet gezien en kan daar dus ook geen oordeel over vellen. Ik ben geen dagelijks bezoeker van de site, maar heb de indruk dat er meestal redelijk genuanceerd over moslims wordt bericth.
Over het algemeen Ik ben zelf op m'n hoede wanneer iemand of een organisatie zich presenteert als 'de vertegenwoordiger' van een gemeenschap. Het gaat meestal om zelfbenoemde vertegenwoordigers en zelden om gekozen vertegenwoordigers.

Ginger Ted - 30/08/2012 17:29

Joop zelf waarop je dit ook publiceert als opiniemaker had de oorspronkelijke opinie van de heer Said Amrani aanvankelijk onverkort, dus zonder redactie of kritische kanttekeningen, ook opgenomen onder de eigen opinies. Ik schreef daarop in een van de eerste, zo niet de eerste reactie die geplaatst werd, en mogelijk de enige, dat ik de bron niet vertrouwde en me afvroeg in hoeverre deze meneer de moslimgemeenschap werkelijk vertegenwoordigde. Het had bij mij te maken met een zuivere gutfeeling dat een dergelijke typische herder die e.e.a. over zijn vermeende kudde beweerde niet zuiver op de graat was.

Vind je het zelf nou wel zuiver om andere media terecht overigens de maat te nemen vanaf een site zonder die site die dezelfde fout aanvankelijk maakte ook in je kritiek te betrekken? Het kan natuurlijk zijn dat je er niets van wist daar Joop de opinie inmiddels zonder verdere berichtgeving vanaf gehaald heeft.

Faatje - 30/08/2012 14:46

Goed stuk Ewoud, dankjewel! Het staat inmiddels ook op een stel andere sites zag ik. Hartstikke goed, spread the word!

Moskee Badr - 30/08/2012 12:35

Hierbij een videoblog met aanvullingen op het artikel van 28-08-2012 in het Parool:

http://www.youtube.com/watch?v=XSXuwAdk8D8&feature=plcp

Opname "Moslims roepen op niet te stemmen" met bestuurslid Moskee Badr Said Amrani 29-08-2012 op radio 5

http://t.co/rUhV6sK8