Het effect van angstzaaien: Europeanen overschatten aantal moslims schromelijk

In feiten door Ewoud Butter op 14-12-2016 | 08:44

Europeanen denken dat er veel meer moslims wonen dan werkelijk het geval is. Dat blijkt uit het onderzoek Perils of Perception van Ipsos Mori waarin werd gekeken naar het verschil tussen publieke perceptie en de werkelijkheid in 40 landen.
De Fransen overschatten het aantal moslims het meest. Zij denken dat 31% van de bevolking moslim is, terwijl dat volgens PEW research in werkelijkheid 7,5% is. Nederlanders schatten het aantal moslims op 19% van de bevolking, terwijl het rond de 6% ligt.

Gevraagd naar het aantal moslims in 2020 is het gat tussen perceptie en werkelijkheid in bijna alle Europese landen nog veel groter. Nederlanders denken dat in 2020 26% van de bevolking moslim zal zijn, terwijl het in werkelijkheid volgens PEW reseacrh 6,9% zal zijn. 

Veel meer cijfers in Perils of Perceptions hier

Wil je weten hoeveel moslims er in Nederland wonen? Kijk dan op polderislam.nl

Meer over The Clash of Perceptions hier

Meer feiten hier, meer onderzoek hier.


Ewoud Butter is oprichter van Republiek Allochtonië. Hij werkt als zelfstandig onderzoeker en publiceert over o.a. diversiteitsvraagstukken, emancipatie en radicalisering. Meer van en over Ewoud op zijn blog of volg hem op twitter

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!

 


Meer over ewoud butter, factcheck, moslims, nederland, onderzoek, perceptions.

Delen:

Reacties


Bob - 14/04/2017 21:09

De overschatting ligt hem aan geen 1 van de genoemde zaken, ik weet het is oud maar het is ook nog altijd relevant... Het feit dat de aantallen zo overschat worden is door de hoeveelheid ellende deze kleine groepen moslims met zich mee brengen.... Er is geen enkele groep/religie op de hele god ganse aarde die zoveel elleende brengen overal waar ze komen .... En dit is nog nooit verandert in de gehele 1400 nog wat jaar dat de Islam nu bestaat , FEIT//..

dit artikel is slechts gebaseerd op de mening van de schrijver, dat noemen we nou selectief nieuws en niet objectief... De mening van de reporter doet er niet toe wanneer men een feitelijk artikel probeert te schrijven ....

Tini Van der Heijden - 17/12/2016 17:34

De conclusie dat de overschatting een gevolg is van 'haatzaaien' is geheel ongefundeerd. Er kunnen vele oorzaken van deze overschattingen zijn, zoals bijvoorbeeld dat moslims door klederdracht te herkennen zijn (ihb hoofddoek) en dat de islam zeer zichtbaar in de media is. De auteur van dit bericht heeft zich mi nogal laten leiden door z'n persoonlijke mening en ziet daarbij voor hand liggende oorzaken over het hoofd.

A Jansen - 14/12/2016 11:39

En dan zijn de cijfers zelf mogelijk ook nog een overschatting: "While the emerging religious demography only counts members of the Church as Christians, Hindus, Jews, Muslims etc. are counted as religious from birth – with no option to leave their religion. This skews the statistics and our perceptions."

Zie http://en.qantara.de/content/the-secularisation-of-muslims-silent-withdrawal