Tsunami van Bulgaren en Roemenen blijft uit

In achtergronden op 28-01-2015 | 11:46

Sinds 1 januari 2014 kunnen Bulgaren en Roemenen in Nederland zonder werkvergunning als werknemer aan de slag.
De PVV, de SP hadden gewaarschuwd voor een massale instroom van Oosteuropeanen en minister Lodewijk Asscher sprak over over een 'code oranje'.

Vandaag heeft het CBS bekend gemaakt dat sinds 1 januari 2014 een paar duizend Bulgaren en Roemenen meer naar ons land zijn gekomen om te werken. Ten opzichte van de vele duizenden Polen die elk jaar naar ons land komen, is hun aantal gering.

Het CBS schrijft:

"Op 1 juli 2014 was het aantal Bulgaarse werknemers 3,9 duizend. Eind 2013 waren dat er ongeveer 1,6 duizend. De meeste nieuwe Bulgaarse werknemers hebben zich niet ingeschreven in de gemeentelijke bevolkingsadministratie (GBA). Zij blijven dus waarschijnlijk maar kort in Nederland. (...) Het aantal Roemeense werknemers is in het eerste halfjaar van 2014 verdubbeld tot ruim 6 duizend. Ook zij staan vaak niet ingeschreven in het GBA en verblijven hier maar kort. (..) In het eerste halfjaar van 2014 is het aantal Poolse werknemers toegenomen met ruim 20 duizend, tot 145,6 duizend (1 juli 2014), van wie ongeveer 30 procent staat ingeschreven."

In augustus 2013 sloeg minister Asscher alarm. Samen met de Britise publicist David Goodhart pleitte hij voor een Code Oranje voor vrij werkverkeer binnen EU. Ze kregen veel kritiek, uit de wetenschap, onder andere van de econoom Bas Jacobs en van toenmalig GroenLinks Europarlementarier Marije Cornelissen die Asscher vier suggesties deed die ervoor zouden kunnen zorgen dat mensen elders uit Europa niet onder de prijs werken, niet uitgebuit worden en geen Nederlandse werknemers verdringen.

In december 2013 bleek uit een door de PVV betaald onderzoek dat 81% van de Nederlanders de komst van de Bulgaren en Roemenen vreesde. 

Meer over Moelanders (Oosteuropeanen) op dit blog hier


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  


Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 

 


Meer over cbs, immigratie, moelanders, onderzoek, oosteuropeanen, pvv, tsunami.

Delen: