Tientallen uitzendbureaus werken mee aan racisme (video)

In achtergronden op 30-01-2017 | 16:45

Tientallen uitzendbureaus werken mee aan racisme. Dat was het resultaat van een undercover onderzoek van de jongerenactiegroep Doetank PEER. Zij deden zich voor als een ‘Hollands evenementenbedrijf’ dat op zoek was naar enkel witte uitzendkrachten. 70% van de gebelde uitzendbureaus zagen geen probleem in het racistische verzoek. “We verwachtten wel dat een aantal bureaus met ons in zee zouden willen gaan, maar dat er zo veel, makkelijk en open gediscrimineerd zou worden verraste zelfs ons. Schaamteloos!” zegt initiatiefnemer Lyle Muns.

De jongeren belden namens het fictieve bedrijf ‘Holland Danst’. Voor dit evenementenbureau waren ze zogenaamd op zoek naar uitzendkrachten. Er waren geen vereisten, buiten dat de werknemers wit moesten zijn. “Wat ons nog het meeste verbijsterde was de vanzelfsprekendheid van het verzoek. De meeste uitzendbureaus hadden er geen vragen of opmerkingen bij. Sommigen gaven toe dat het discriminerend en tegen de wet was, maar haasten zich vervolgens om te benadrukken dat ze ons desalniettemin konden helpen.”, aldus Muns.

In audio-opnamens legt Doetank PEER bloot hoe de discriminatie in zijn werk gaat. Kort stellen de jongeren hun fictieve bedrijf voor en vervolgens komt het discriminerende verzoek. Uitzendbureaus gaan inderdaad makkelijk mee in het verzoek. Zo benadrukt een uitzendbureau dat het ‘logisch’ is om zo’n verzoek voor een Hollands evenementenbedrijf te stellen en een ander uitzendbureau stelt lacherig dat Sylvana Simons hier beter niet achter kan komen.

Opvallend aan het onderzoek is dat er een groot verschil lijkt te bestaan tussen de twee brancheorganisaties (ABU en NBBU) van uitzendbureaus. “ABU nam eerder al maatregelen tegen discriminatie door hun lidorganisaties. Bij hen ging maar een klein deel mee met het verzoek. Bij NBBU was het andersom. Daar maakte bijna geen enkel lid bezwaar. Wij roepen NBBU op om hun verantwoordelijkheid te nemen en snel ook met maatregelen te komen om racisme tegen te gaan”, sluit
Muns af.
 

Bron: Doetank Peer

 

Inmiddels heeft de partijleider van het Amsterdamse GroenLinks, Rutger Groot Wassink een spoeddebat aangevraagd

Meer over Doetank Peer hier

Lees ook het bericht in Het Parool

Zie ook:

Driekwart uitzendbureaus discrimineert

Allochtone mystery guests gediscrimineerd in uitzendbranche

Arbeidsmigranten op grote schaal uitgebuit door uitzendbureaus

Meer over racisme hier en meer over discriminatie hier

Hieronder de video 

 

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.

Republiek Allochtonië wordt op vrijwillige basis onderhouden. Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!

 


Meer over discriminatie, doetank peer, groenlinks, onderzoek, racisme, uitzendbureaus.

Delen: