Nederlandse moslim genuanceerder over homo's dan Duitse boer

In achtergronden op 25-03-2011 | 08:30

De opvattingen van Nederlandse moslims over homoseksualiteit zijn genuanceerder dan die van Duitse boeren of de gemiddelde Griek. Ze zijn ook progressiever dan moslims in de omringende landen. Dit blijkt volgens de Volkskrant uit een nog lopend promotieonderzoek van Elmar Jansen, politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam.

Dat de debatten over islam- en integratie juist in Nederland en Denemarken zo heftig zijn, verklaart hij door te wijzen op de relatief progressieve opvattingen van Denen en Nederlanders.
'Als we ervan uitgaan dat migranten in Europa min of meer hetzelfde denken, dan kunnen we aannemen dat de botsing met autochtonen heftiger is naarmate deze progressiever zijn', zegt hij.

Jansen ontdekte echter dat moslims in snel tempo 'vernederlandsen'. Wat de acceptatie van homoseksualiteit betreft 'is Nederland een progressieve uitzondering', zegt Jansen. 'Andere Europese landen zijn niet zo ruimdenkend. Het is verbazend te zien hoe snel opvattingen worden overgenomen door migranten.'

Jansens bevindingen worden gestaafd door een kleinschalig onderzoek van het Utrechtse onderzoeksbureau Youngmindz en door ervaringen van onder anderen Ersin Ilbay van het Turks Homoloket, Chris Bouma van Connecting Differences, het Samenwerkingsverband Marokaanse Nederlanders (SMN) en het Inspraak Orgaan Turken (IOT).

Lees verder in de Volkskrant

Meer artikelen over homoseksualiteit hier


Meer over emancipatie, homo, homoseksualiteit, islam, islamdebat, moslims, onderzoek.

Delen:

Reacties


Alan - 15/05/2014 23:12

Ja ik vind dat hier in nederland je homos moet respecteren, bovendien blijkt dat er meer en meer turkse moslimhomos graag uit de kast willen komen maar dat vaak niet kunnen vanwege taboe en homofobie in de islam