‘Beleid gezinshereniging volkomen doorgeslagen’

In achtergronden op 07-12-2012 | 17:45

VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children vinden dat gezinshereniging in Nederland ernstig wordt belemmerd. Veel gezinnen van vluchtelingen blijven daardoor vaak ten onrechte van elkaar gescheiden, schrijven de organisaties in een gisteren uitgebracht rapport.

Volgens Dorine Manson van VluchtelingenWerk Nederland is het aantal afwijzingen voor hereniging in de afgelopen jaren is opgelopen tot 80 procent. Zij vindt dat het beleid volkomen is doorgeslagen. De organisatie ziet veel schrijnende gevallen, onder andere tijdens onderzoek in Ethiopië, waar achtergebleven partners en kinderen de procedure afwachten.

IND
De IND verklaart op zijn beurt door de cijfers bevestigd te worden in de veronderstelling dat er vaak sprake is van fraude. De IND verhoort in het buitenland kinderen om een echte gezinsband aan te tonen. IND-directeur Rob van Lint zegt dat het in de praktijk vaak niet om eigen kinderen, maar om pleegkinderen gaat. VluchtelingenWerk stelde zich in een uitzending van het EO-programma De Vijfde Dag op het standpunt dat het maken van dergelijk onderscheid in conflictlanden waar gezinnen door geweld uit elkaar worden gedreven niet relevant zou mogen zijn.

Procedures
Vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, hebben het recht zich te herenigen met de achtergebleven partner en eventuele kinderen. Die procedures duren soms jaren en vaak leven de gezinsleden in gevaarlijke conflictsituaties. De vluchtelingen moeten wel bewijzen dat ze gezinsleden zijn. Als dat niet met DNA lukt, volgt een urenlange vraagronde door de IND, vaak met vragen uit een ver verleden. VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children zeggen dat negatieve beslissingen vervolgens vaak op detail worden genomen.

Beide organisaties willen dat de overheid aanvragen voor gezinshereniging met welwillendheid, menselijkheid en spoed behandelt.

Bronnen
: nu.nl, Volkskrant.nl

Meer over gezinshereniging: hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

  <


Meer over defence for children, gezinshereniging, ind, onderzoek, procedure, vluchtelingenwerk nederland.

Delen:

Reacties


Hindrik Haffenlohr - 07/12/2012 22:13

Ik zie ook veel schrijnende gevallen. Met name voor de NL samenleving. Van die types die gehuld in kleurige lappen denken dat ze hier hun tribale gewoonten verder moeten uitoefenen. Op kosten van de belastingbetaler. Wanneer houden we eens op met het waanidee dat we elke gek in dit land moeten opvangen?