Antisemitisme op het internet is vooral autochtoon probleem

In achtergronden op 22-12-2010 | 12:15

Vooral autochtone Nederlanders maken zich op het internet schuldig aan antisemitisme. Ook neemt het antisemitisme niet significant toe. Dit blijkt volgens Trouw uit cijfers van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI).

Deze conclusies zijn opvallend, gezien recente uitspraken van Frits Bolkestein en het boek van Manfred Gerstenfeld die betoogt dat het antisemitisme in Nederland verontrustend zou toenemen en dat dit vooral zou komen door een toenemend antisemitisme onder moslims en allochtonen.

„In ieder geval op internet komt het meeste antisemitisme helemaal niet van moslims”, zegt Ronald Eissens van het MDI in Trouw. „En bovendien groeit het ook niet significant. Al sinds onze oprichting in 1998 maakt antisemitisme het leeuwendeel uit van discriminatie op internet. Dat percentage is stabiel en ligt gemiddeld op 30 procent. Het fluctueert wel een beetje: in 2007 en 2008 lag het iets lager, op 23 procent, en dit jaar is de prognose dat we op zo’n 29 procent komen. Die stijging duidt niet op een trend.”

Slechts 48 van de 404 meldingen die het MDI in 2010 kreeg, betreffen websites met een islamitische of allochtone signatuur, zoals Marokko.nl.

Zie verder op de site van Trouw

Op de website van het MDI staat nog geen rapport, wel wordt gemeld dat het om een preview gaat

Meer antisemitsme op dit blog hier.


Meer over antisemitisme, discriminatie, internet, joden, mdi, moslims, onderzoek.

Delen: