Antisemitisme neemt af, geweld tegen moslims neemt toe

In achtergronden op 01-07-2010 | 14:57

Antisemitisme in Nederland neemt af, de discriminatie van moslims en Marokkanen neemt toe en ook het geweld tegen moslims is toegenomen. Dat blijkt uit de vandaag verschenen Monitor Rassendiscriminatie. Uit de monitor blijkt ook dat de extreemrechtse straatformaties in Nederland in omvang zijn afgenomen. Wel is het internet nog een belangrijk medium voor discriminerende uitingen.

In het algemeen is er sprake van een lichte daling van het aantal gerapporteerde gevallen van discriminatie (met name in verband met geloof), terwijl er een toename is van het aantal door politie en OM geregistreerde gevallen van discriminatie. In 2005 ging het in 43 procent van de gevallen om discriminatie op grond van ras of etniciteit. In 2008 was dat 69 procent geworden. Mishandeling en brandstichting met racistische achtergrond zitten niet in die cijfers. Uit politiecijfers van 2008 blijkt dat als die meegeteld worden, het aantal gevallen van discriminatie verdriedubbeld is.

Veel discriminatie wordt niet gemeld. Hooguit één op de drie keer wordt melding gemaakt van discriminatie omdat mensen denken dat melden geen zin heeft. De mogelijkheid om discriminatie te melden bij de politie is maar bij één op drie mensen bekend.

Geweld tegen moslims neemt toe, vooral  in (in)directe samenhang met ingrijpende gebeurtenissen zoals de moord op Theo van Gogh of met internationale politieke onrust (bijvoorbeeld in het Midden-Oosten). Tegelijkertijd neemt het aantal geregistreerde antisemitische incidenten de laatste jaren af. Ook daarvoor geldt dat er tijdelijk sprake kan zijn van een toename in samenhang met de gebeurtenissen in het Midden-Oosten.
Holocaustontkenning en schending van joodse begraafplaatsen en monumenten blijven zich voordoen.

De conclusie over de afname van aantal antisemitische incidenten is in strijd met de toegenomen commotie over antisemitisch geweld van de laatste tijd, waaruit ook het voorstel voor de inzet van lokjoden voortvloeide. Onder meer het Cidi stelde juist een toename van het aantal antisemitische incidenten vast.

Op grond van de cijfers van de Monitor Rassendiscriminatie kun je je afvragen of er nu ook een pleidooi voor het inzetten van lokmoslims zou moeten komen.

Over het algemeen wordt er melding gemaakt van een afname van discriminatie op de arbeidsmarkt. Alleen Marokkanen geven nog even vaak aan discriminatie te ondervinden als in 2005. De financiële crisis treft niet-westerse allochtonen harder dan autochtonen en vooral mannen en jongeren.

Bronnen: NOS en Trouw

de monitor is hier te downloaden

Meer antisemitisme op dit blog hier

Zie ook:

Marokkaanse organsiaties: stop Marokkanenfobie

"Het is potsierlijk om te vermelden dat joden in Nederland met doodsverachting over straat moeten"

antisemitische incidenten in Nederland sterk gestegen (CIDI)

Opnieuw moskee beklad met racistische leuzen

Lees ook het commentaar 'Joden' van Peter Breedveld


Meer over antisemitisme, discriminatie, islamofobie, joden, moslims, onderzoek.

Delen:

Reacties


Een mens. - 29/09/2014 16:50

"Nooit meer"? Nou ik weet het nog net zo niet.

wqfq - 01/07/2010 18:50

was te verwachten.