Wilders is een gevaar voor de vrijheid van meningsuiting

In opinie op 21-03-2014 | 16:36

Tekst: Mart van der Burg

Ik voel mij al langere tijd ongemakkelijk bij de uitlatingen van de PVV-leider maar aangezien ik de vrijheid van meningsuiting erg belangrijk vind was ik zeer terughoudend met mijn oordeel. Maar nu gaat het zelfs mij als rechtse VVD-er echt veel en veel te ver. Bij het zien van de beelden kreeg ik rillingen over mijn lijf.

Op 9 juni 2010 stond ik ‘s avonds juichend in de Heeren van Aemstel in Amsterdam. Mijn partij, de VVD, was de grootste geworden met 31 zetels. Meteen riep ik dat een coalitie met het CDA en de PVV mij prachtig leek. Ja ik ben een rechtse VVD-er en ja ik begreep en begrijp veel punten van de PVV. Ook ik gebruik de uit 2002 afkomstige term van Rob Oudkerk wel eens, “Kutmarokkaantjes”. De idioten die het verpesten voor de grote groep die het wel goed doet. En ja, na het lezen van de Koran ben ook ik niet de grootste fan van dit boek.

Het leek allemaal zo mooi, een rechts kabinet waarin Wilders zijn verantwoordelijkheid als volksvertegenwoordiger met een grote achterban kon pakken en echt met ideeën kon komen om de groepen etterbakken die het verpesten in ons land aan te pakken. Maar toen het moment daar kwam en Wilders de kans kreeg verantwoordelijkheid te nemen liep hij weg. Misschien dat hij zelf inzag dat hij serieus zijn niet leuk vindt en liever wil roeptoeteren vanuit de oppositie. Dit roeptoeteren neemt steeds engere gedaantes aan en voor mij is de grens bereikt.

Ik voel mij al langere tijd ongemakkelijk bij de uitlatingen van de PVV-leider maar aangezien ik de vrijheid van meningsuiting erg belangrijk vind was ik zeer terughoudend met mijn oordeel. Maar nu gaat het zelfs mij als rechtse VVD-er echt veel en veel te ver. Bij het zien van de beelden kreeg ik rilingen over mijn lijf.

Ondanks dat ik vergelijkingen met de Tweede Wereld oorlog niet vind kunnen, begrijp ik de uitspraken van Esther Voet (directeur CIDI) volledig. “De uitspraken van Wilders roepen bij de Joodse Gemeenschap herinneringen op die niet prettig zijn”. Zelf heb ik bij de politie melding gemaakt van discriminatie, ik wil niet een van de mensen zijn die langs de zijlijn staat te kijken en achteraf zegt ik zou willen dat ik wat gedaan had.

Vrijheid van meningsuiting is misschien wel het grootste goed dat wij hebben in Nederland. Vrijheid van meningsuiting komt net zoals onze andere vrijheden met verantwoordelijkheid, neem je deze verantwoordelijkheid niet dan ben je in mijn ogen aan het zorgen voor een beperking van deze vrijheid. Hoe meer mensen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting opzoeken of wat Wilders in mijn ogen doet de grenzen overschrijden hoe groter de kans dat deze beperkt wordt.

We komen steeds meer in een situatie waarin je over elk woord dat je zegt drie keer moet nadenken. Kan dit? Durf ik dit? Het zou zomaar eens kunnen dat je vergeleken wordt met Wilders of nog erger, dat de radicale aanhangers van Wilders alles wat ze maar kunnen verzinnen naar je spuien op het internet. Het ergste van de uitspraken van Wilders vind ik misschien nog wel het feit dat hier goed over nagedacht is.

Het is een bewuste actie en heeft weinig meer te maken met de vrijheid van meningsuiting. Dankzij meneer Wilders wordt de vrijheid van meningsuiting steeds meer en meer een synoniem voor vrijheid van belediging. Dit is nooit de bedoeling geweest van de vrijheid van meningsuiting. Vrijheid is wat ons Nederland mooi maakt. Je moet kunnen zijn wie je wil zijn, je moet kunnen zeggen wat je wil zeggen, je moet kunnen doen wat je wil doen en bovenal je moet je vrij en veilig kunnen voelen in ons land.

Of het nou gaat om de homorechten zoals die in Rusland anders zijn dan bij ons of dat het gaat om joden die op straat uitgescholden worden. In Nederland komen wij op voor elkaar. Dat is het Nederland waar ik trots op ben en dat is het Nederland waar ik voor wil staan.

Het engste van deze hele situatie vind ik niet meneer Wilders zelf. Wilders leeft doordat hij zich inzet voor zijn ideeën en idealen al jaren buiten de samenleving. Dit is vreselijk en wens ik geen elke politicus toe. Ook politici moeten kunnen zijn wie ze willen zijn en moeten zich vrij en veilig voelen in ons Nederland. Het is niet verwonderlijk dat Wilders steeds gekkere uitspraken gaat doen. Hij vreest voor zijn leven en het moment waarop de PVV vergeten is, zou betekenen dat hij niet meer beveiligd wordt. Ik zelf zou er ook alles aan doen om die beveiliging te behouden.

Nee het engste zijn de aanhangers. En dan niet alles aanhangers, want net als dat 90% van de Marokkanen goed is, zijn ook 90% van de PVV-ers goed. Maar ook hier maak ik mij zorgen om die 10%. Of het nou de mensen zijn die in de zaal minder, minder, minder roepen of het de leden van Voorpost en Blood and Honour(neo-nazis) zijn die op de PVV demonstratie de Hitler groet brachten. Dit zijn de mensen die niet het excuus hebben dat ze gedwongen buiten de samenleving leven en dit zijn de mensen die niet zo goed in de gaten gehouden worden als meneer Wilders.

Zoals ik al zei, 90% van de Marokkanen is goed dus laten we vooral deze 90% niet uitsluiten laten we ons richten op de 10% ‘kutmarokkaantjes’. Maar ook 90% van de PVV-ers is goed laten we ons ook hier richten op de 10% idioten. Dat zijn de mensen waar we wat aan moeten doen en net als dat ik genoeg Marokkanen ken die afstand nemen van de criminele Marokkanen, kunnen ook PVV-ers afstand nemen van deze 10%.

Wilders weigerde afstand te nemen van de Voorpost en Blood and Honour leden die de Hitlergroet brachten maar dat wil niet zeggen dat de 90% goede PVV-ers dit niet zou doen. Respect voor de heer Van Vliet (en vandaag de heer Van Klaveren, redactie) die gisteren dapper genoeg was afstand te nemen van Wilders en de PVV. Zoals hij zei, dit was de druppel die de emmer deed overlopen. We gaan steeds meer richting het moment waarop de enige goede PVV-er een ex-PVV-er is.

Mart van der Burg


Meer over de PVV en Geer Wilders op dit blog: hier en over de vrijheid van meningsuiting: hier

Volg Republiek Allochtonië op
twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen
 


Meer over marokkanen, pvv, vrijheid van meningsuiting, wilders.

Delen:

Reacties


Dustin de Leeuw - 20/07/2014 14:41

Het Parool, vrijdag 18 juli 2014, pagina 9:

Tientallen pro-Palestijnse demonstranten hebben zich verzameld bij de ABN AMRO op de hoek van het Damrak. Uitgerust met Palestijnse vlaggen en keffiyehs scanderen ze “Free, free Palestine'. Het dreigt even op een confrontatie uit te draaien als pro-Israëlische demonstranten op een jongen af stappen met een Hamasvlag. De politie houdt hen op afstand en grijpt niet in – tot woede van de pro-Israëlische demonstranten.
“Ik snap niet dat de politie deze provocatie accepteert,” zegt Mart van der Burg (22), die een davidsster aan een ketting draagt. “Als je op de Dam terrorisme mag verheerlijken door met een vlag van Hamas te zwaaien, weet ik niet waar het naartoe gaat met de wereld.”

“Vrijheid van meningsuiting is misschien wel het grootste goed dat wij hebben in Nederland” – Mart van der Burg, bovenstaand artikel.

Blijkbaar is volgens de heer Van der Burg vrijheid van meningsuiting alleen belangrijk als het gaat om meningen waar hij het zelf mee eens is.

Jan - 22/03/2014 17:22

Beste Dustin,

Zelfde site, de cijfers:
http://www.republiekallochtonie.nl/dossier-allochtonen-criminaliteit-en-cultuur

Afgerond 10% voor marokkanen.

Groeten,
Jan

Dustin de Leeuw - 21/03/2014 19:34

Beste Mart,

Net als jij vind ik vrijheid van meningsuiting een groot goed, waar we zuinig en voorzichtig mee moeten omgaan. Een van de belangrijkste dingen om daarbij in de gaten te houden, is dat niet onder het mom van vrijheid feitelijke onjuistheden de wereld in geslingerd worden; helaas is dat nu exact wat jij doet.
Zonder enige onderbouwing claim jij dat 10% van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland behoort tot de “Kutmarokkaantjes”, aldus een groot deel van de gemeenschap ten onrechte criminaliserend. Waar Wilders zich tot meningen en juiste feiten beperkt, verzin jij getallen die lekker klinken. Met de bedoeling iets positiefs te zeggen over de Marokkanen (neem ik ten minste aan), maar ze in feite juist ontzettend hard beledigend. Ik wil je verzoeken om de feiten na te gaan en het percentage “Kutmarokkaantjes” naar beneden toe bij te stellen.
In één moeite door criminaliseer je ook meteen even 10% van de PVV'ers, zonder duidelijk te maken of je het hier hebt over PVV-stemmers of -bestuurders. Is dit percentage ergens op gebaseerd, of is dit ook een wilde gok zonder enige kennis van zaken?
Ik citeer jou: “Zoals ik al zei, 90% van de Marokkanen is goed […] Maar ook 90% van de PVV-ers is goed”. Je lijkt hier het morele alleenrecht te claimen op het bepalen van wie goed of fout is, waarbij je jezelf de arrogantie van een imam, bisschop of misschien zelfs wel Sinterklaas toe-eigent. Voordat je een enorm deel van een bevolkingsgroep of politieke partij als “fout” wegzet, lijkt het me een voor de hand liggende vraag wat dan precies jouw definitie van goed en fout is, en hoe je deze ethiek rechtvaardigt.

De titel van je stuk luidt “Wilders is een gevaar voor de vrijheid van meningsuiting”, maar helaas gaat de inhoud daar nauwelijks over. De enige alinea die hier zijdelings betrekking op heeft is de volgende: “We komen steeds meer in een situatie waarin je over elk woord dat je zegt drie keer moet nadenken. Kan dit? Durf ik dit? Het zou zomaar eens kunnen dat je vergeleken wordt met Wilders of nog erger, dat de radicale aanhangers van Wilders alles wat ze maar kunnen verzinnen naar je spuien op het internet.”
Je geeft hier aan dat je bang bent voor wat anderen over jou zeggen; is dit niet juist de vrijheid van meningsuiting waar je zegt zo'n groot voorstander van te zijn? Of ben je bang voor eventuele onwaarheden die men over jou spuit? Zoals de onwaarheden die jij spuit over Marokkanen en PVV'ers?

Hoewel ik grote sympathie heb voor jouw emotionele betoog en het mij verheugt dat een jongere zo betrokken is bij de politieke realiteit, diskwalificeer je jezelf volledig door precies dat te doen wat je Wilders verwijt. Je poneert in de titel van je artikel een stelling die je vervolgens niet onderbouwt, je strooit met onjuistheden en claimt een superieur ethisch besef dat je niet verder toelicht, daarbij 10% van de Marokkanen als “fout” wegzettend. Met een beetje kwade wil zou iemand aangifte kunnen doen tegen jou vanwege haatzaaierij, laster en discriminatie, en dat is volgens mij wel het laatste wat jij wilde bereiken met jouw publicatie.

Ik kijk uit naar een volgend artikel van jouw hand, met verifieerbare feiten en deugdelijk onderbouwde meningen. Volgens mij kun jij het nog ver schoppen in de politiek, aan je betrokkenheid en interesse zal het zeker niet liggen!

Met hartelijke groet,

Dustin de Leeuw.