Weinig diversiteit onder gekozen Amsterdamse politici

In opinie op 21-03-2014 | 21:01

Amsterdam kent een enorme diversiteit, maar in het vers gekozen bestuur van de stad is hiervan veel minder sprake.

Van de 144 politici die afgelopen woensdag in Amsterdam werden gekozen, hebben er slechts 25 (17%) een niet-westerse achtergrond.

Daarmee is deze groep ondervertegenwoordigd in de Amsterdamse politiek. Iets meer dan de helft van de Amaterdammers heeft een 'allochtone' achtergrond, waarvan 35% een niet-westerse achtergrond. Hiertoe worden Turkse, Marokkaanse, Surinaamse, Antilliaanse en 'overige niet-westerse' Amsterdammers gerekend.

De meeste politici met een niet-westerse achtergrond worden door de PvdA (11) geleverd, gevolgd door GroenLinks (6), D66 (2), de Partij voor de Ouderen (2), de VVD (1), de Multicultureel Plus Partij (1) en Platform Zuidoost (1).

Gemeenteraad (45 zetels: 8 niet-westers)

In de Amsterdamse gemeenteraad (45 zetels) zijn 9 raadsleden (20%) met een niet-westerse achtergrond gekozen. Dankzij voorkeurstemment zijn dat er meer dan een half jaar geleden door Het Parool werd verwacht.

Meer dan de helft is afkomstig van de PvdA die 10 zetels haalde. NIet alleen Dennis Boutkan, Henk Boldewijn, Sofyan Mbarki en Emre Ünver die in de top 10 stonden werden gekozen, maar ook Ilhame Saadi (12e) en Orhan Kayar (17e) haalden met voorkeurstemmen de gemeenteraad.

D66 werd de grote winnaar van de verkiezingen met 14 zetels, maar namens deze partij haalde alleen Meltem Kaya de gemeenteraad.

Dilan Yesilgöz- Zegerius werd namens de VVD (6 zetels) in de gemeenteraad gekozen en Simion Blom komt in de raad voor GroenLinks (6 ztels).

Noord (13 zetels: 1 niet-westers):

In het bestuur van Noord (37% niet-westers) is alleen Canan Uyar gekozen. Zij stond slechts 7e op de kandidatenlijst van de PvdA, maar werd toch met voorkeurstemmen gekozen.

West (15 zetels: 1 niet-westers)

In Amsterdam West (32% niet-westers) is alleen Fenna Ulichki gekozen. Zij was lijsttrekker van GroenLinks (3 zetels).

Centrum (13 zetels: 0 niet-westers)

In de bestuurscommissie van Centrum (15% niet-westers) is niemand met een niet-westerse achtergrond gekozen.

Nieuw-West (15 -zetels: 4 niet-westers):

In Nieuw-West (51% niet-westers) was Ahmed Baadoud lijsttrekker van de PvdA (3 zetels) en is ook Munira Manisa (nummer 3) gekozen.

De Multicultureel Plus Partij heeft in Nieuw-West een zetel gehaald, die zal worden ingenomen door Neslihan Bedirhanoglu en ook de lijsttrekker van de Partij van de Ouderen, Narin Koebeer haalde een plek in de bestuurscommissie.

 Zuid (15 zetels; 1 niet-westers)

In Zuid (17% niet-westers) is Yuen Kuong Ng namens de Partij van de Ouderen gekozen. 

Oost (15 zetels: 2 niet-westers)

In Oost (33,4% niet-westers) was Nevin Özütok lijsttrekker van GroenLinks (3 zetels). Zij  is samen met Aisha Schol (nr 3) gekozen. 

ZuidOost (13 zetels: 7 niet-westers)

In Zuid-Oost (64% niet-westers) is namens de PvdA (4 zetels) lijsttrekker Muriel Dalgliesh gekozen samen met Narish Parsan en Ama Carr.
GroenLInks heeft 2 zetels behaald die worden ingenomen door lijsttrekker Iwan Leeuwin en Urwin Vyent.
Lijsttrekker Roy Ristie komt namens D66 in de bestuurscommissie net als Jude Kehla Wirnkar die lijsttrekker van Platform Zuidoost was.

Meer over de gemeenteraadsverkiezingen hier.

Zie ook: Amsterdamse gemeenteraad wordt witter en Amsterdamse bestuurscommissies: zes lijsttrekkers met  niet-westerse achtergrond

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen


 

 

 


Meer over #gr2014, allochtone politici.

Delen: