Warm welkom voor gastarbeiders

In opinie door Ewoud Butter op 10-11-2013 | 16:45

Hoe lang voeren we nu een debat over het integratiebeleid? Ongeveer 13 jaar, nadat Pim Fortuyn en Paul Scheffer rond de eeuwwisseling alarm sloegen? Was het misschien Bolkestein die het debat startte toen hij in 1991 in Lüzern een toespraak hield?
Lag het begin bij het eerste rapport eind jaren '80 over criminaliteit onder Marokkaanse jongeren, bij de ontwerp minderhedennota uit 1981 of misschien nog wel veel eerder bij de eerste vreemdelingenwet uit 1849?

En, wat heeft het debat opgeleverd?

In een nieuwe serie blikt Republiek Allochtonie met korte artikelen en video'a terug op het integratiedebat, waarbij het accent zal liggen op de laatste 25 jaar. Meestal zal dat gebeuren naar aanleiding van de actualiteit.

Vandaag twee filmpjes naar aanleiding van de onthulling  in Rotterdam van een standbeeld  als eerbetoon aan de gastarbeider. Het standbeeld staat in het Afrikaanderpark en is onthuld door vertegenwoordigers van zeven nationaliteiten die vanaf de jaren 60 naar Nederland kwamen. Het standbeeld is op initiatief van verschillende Rotterdamse organisaties tot stand gekomen. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Hans van Bentem.

De filmpjes hieronder zijn van het Polygoonjournaal. De toon waarmee in de filmpjes over gastarbeiders gesproken wordt, zou in deze tijd ondenkbaar zijn. Toen waren de gastarbeiders vooral welkom. 

 

 

 

Ewoud Butter

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.Meer over debat, ewoud butter, integratiebeleid, integratiegeschiedenis, politiek.

Delen: