Voel jij je wel eens gediscrimineerd door politieagenten?

In opinie op 11-06-2013 | 16:56

In samenwerking met tien jongeren ontwikkelt de Doetank een discriminatietest die de situatie nabootst waarin jongeren zich gediscrimineerd voelen door politieagenten. In een flitsende auto rondrijden in een chique buurt, in de schemering op een bankje zitten of met een groep jongens op de brommer rijden: wanneer is de kans het grootst dat de politie je staande houdt en je even controleert? Deze situaties worden nagespeeld door twee teams jongeren die op elkaar lijken, maar die een andere huidskleur hebben. Wie zal de politie vaker controleren, en hoe worden zij aangesproken door de agent? Jij kan meedoen met deze discriminatietest!

Hoewel er feitelijk weinig bekend is over de mogelijke discriminatie van jongeren door de Amsterdamse politie, zijn er behoorlijk veel jongeren met verhalen over agenten die zich laten leiden door vooroordelen en negatieve stereotypen.

Stichting Doetank wil met de discriminatietest recht doen aan deze verhalen en de mogelijke discriminatie van Amsterdamse (migranten)jongeren door de politie testen.

Voor het ontwikkelen en uitvoeren van deze discriminatietest is de Doetank op zoek naar tien mannelijke deelnemers tussen de 18 tot 25 jaar oud. Deelnemers zullen in een trainingsweek aan het eind van de zomervakantie leren filmen, onderzoeken en campagne voeren om uiteindelijk de discriminatietest in de praktijk te brengen.

Meer informatie hier: http://www.doetank.org/discriminatietest/

Op de website Frontaal Naakt een interview met Jair Schalkwijk van de Doetank. Lees het hier

Lees ook:

Voor de politie is niet iedereen gelijk (onderzoek van Sinan Çankaya)

Denk je dat het wel meevalt met discriminatie? Kijk dan bijvoorbeeld even hier

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over discriminatie, doetank, ethnic profiling.

Delen: