Vluchtelingenorganisaties en GroenLinks: vastzetten vluchtelingen in cel niet humaan

In opinie op 24-04-2013 | 08:40

Vluchtelingenwerk, UNHCR en GroenLinks willen dat vluchtelingen die in Nederland asiel aanvragen niet langer gevangen gezet worden. Zij moeten naar een asielzoekerscentrum worden gebracht. Uit een rapport dat VluchtelingenWerk en de UNHCR gisteren presenteerde blijkt dat de vluchtelingen die naar Nederland komen tijdens de behandeling van hun asielaanvraag soms tot een half jaar in detentie zitten op Schiphol.

De Gesloten Verlengde Asielprocedure moet worden afgeschaft', zeggen VluchtelingenWerk Nederland en UNHCR in een rapport dat gisteren gepresenteerd is. VluchtelingenWerk en UNHCR vinden dat asielzoekers die niets anders hebben gedaan dan asiel aanvragen, niet achter de tralies thuishoren. “Het is niet uit te leggen aan mensen die naar Nederland kwamen om hun leven te redden, waarom zij in gevangenschap hun asielprocedure moeten doorlopen”,laat Dorine Manson, directeur VluchtelingenWerk Nederland, weten op de website van haar organisatie. 

Het gaat hier om  asielzoekers die via Schiphol naar Nederland komen. Asielzoekers die over land naar Nederland reizen doorlopen hun asielprocedure in een open asielzoekerscentrum, maar asielzoekers die via Schiphol aankomen,  doorlopen hun asielprocedure in gevangenschap. Wanneer de IND meer tijd nodig heeft om te beslissen op hun asielverzoek dan de 8 dagen van de algemene asielprocedure, komen asielzoekers in de zogeheten Gesloten Verlengde Asielprocedure (GVA) terecht. Hun detentie kan dan nog maanden voortduren. Uit onderzoek van de vluchtelingenorganisaties blijkt dat de Gesloten Verlengde Asielprocedure minder vaak en minder lang wordt toegepast dan voorheen. Dat is positief stellen de organisaties, maar de overheid moet nu doorpakken."

GroenLinks wil naar aanleiding van het rapport van de vluchtelingenorganisaties weten wat staatssecretaris Teeven hieraan gaat doen. Linda Voortman: “Teeven heeft vorige week toegezegd dat het asielbeleid menselijker moet worden. Het opsluiten van asielzoekers zodra zij aankomen in Nederland zou hij daarom vandaag nog moeten afschaffen. Ik vind het echt onwerkelijk dat dit de manier is waarop we in een beschaafd land als Nederland met asielzoekers omgaan.”

De PvdA en D66 hebben de staatssecretaris gevraagd de detentie zo kort mogelijk te houden. 

 

 Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over asielzoekers, d66, groenlinks, immigrantne, pvda, vluchtelingen.

Delen: