Veroordeeld tot sissende man thuis

In opinie door Noortje Thijssen op 28-08-2012 | 17:00

Moet er een wet komen om seksisme op straat te verbieden?
Noortje Thijssen, medewerkster van Bureau de Helling, het wetenschappelijk Bureau van GroenLinks vindt van niet. "Wij hebben toch helemaal geen symbolische wetgeving nodig om de hoon van ons af te laten glijden of van pittige repliek te voorzien? Pas als de dreiging de fysieke grens overschrijdt wil ik dat oom agent er voor mij is. Gelukkig is dat bij wet al goed geregeld in ons land," schrijft zij in een reactie op een ook op deze site verschenen artikel van Sarah Sluimer (programmamaakster bij De Balie).
Thijssen maakt zich wel zorgen over de emancipatie van de gesluierde vrouw. Hieronder haar stuk.

Enkele dagen geleden prijkte op de opiniepagina van de Volkskrant een persoonlijk relaas van Sarah Sluimer over seksisme op straat richting de ongesluierde vrouw. Sluimer en ik lijken op elkaar. We wonen allebei in Amsterdam; zij in Oost en ik in West. Aan haar voor- en achternaam te zien, is ook zij honderd procent NL. De bijbehorende foto verraadt dat we ongeveer even jong moeten zijn. Haar ervaringen met sissende allochtone mannen zijn herkenbaar, maar anders dan bij haar, richten de hongerige blikken zich bij mij meestal op mijn ronde achterkant.

Ik ben het met haar eens dat dit gesis weinig meer heeft te maken met de vleiende fluitsalvo's van een macho-Italiaan. Het is namelijk niet vleiend, eerder bedreigend. Sluimer vraagt zich daarom af waarom wij niet allemaal heel erg kwaad worden dat onze vriendinnen, vrouwen en broers 'na een decennia durende emancipatoire strijd' zijn veroordeeld tot hoon en vernedering in bepaalde wijken. Een wet ('hoe symbolisch ook') zou een einde moeten maken aan het seksisme op straat, aldus Sluimer.

Deze laatste twee constateringen staan naar mijn idee echter haaks op elkaar. De decennia durende emancipatiestrijd, waar Sluimer en ik producten van zijn (onze moeders stonden eind jaren zestig aan de wieg van de tweede feministische golf), heeft ons tot autonome en weerbare vrouwen gemaakt. Wij hebben toch helemaal geen symbolische wetgeving nodig om de hoon van ons af te laten glijden of van pittige repliek te voorzien? Pas als de dreiging de fysieke grens overschrijdt wil ik dat oom agent er voor mij is. Gelukkig is dat bij wet al goed geregeld in ons land.

Voor ongesluierde vrouwen is de strijd voor seksegelijkheid grotendeels voltooid. Meer zorgen maak ik me over de emancipatie van de gesluierde vrouw. Dat zijn de moeders, zussen en dochters die thuis zijn veroordeeld tot de sissende man. Ik heb het over de migrantenvrouwen die door (groeps)dwang niet over hun eigen lot beschikken (vrouwen die in vrijheid kiezen voor een hoofddoek en hun mannetje staan, laat ik links liggen). De cijfers liegen er niet om: migrantenvrouwen scoren - ondanks een inhaalslag - relatief lager in de lijstjes betreffende het opleidingsniveau, economische zelfstandigheid en kindertal. Dat geldt eveneens voor uitwassen als huwelijksdwang, achterlating en eergerelateerd geweld.

Sluimer stelt dat we als gemeenschap zonder omhaal een halt toe moeten roepen als mannen de vrijheid van anderen beperken. Het is inderdaad goed als dat vaker gebeurt bij een meisje die wordt lastiggevallen op straat. Daar is geen wet voor nodig. Maar het zou nog mooier zijn als de gemeenschap zich meer bekommert om de vrouwen die zijn aangewezen op mannen die de feministische golf hebben gemist. Zij aan zij voor vrouwen die wezenlijk worden beperkt in hun vrijheid en kansen. Goedgebekte vrouwen als Sluimer en ik voorop! Net zoals onze moeders dat in de jaren zestig deden.

Noortje Thijssen
Medewerker Bureau de Helling, Wetenschappelijk Bureau GroenLinks
Een ingekorte versie van dit stuk verscheen 28 augustus 2012 als 'Brief van de dag' in de Volkskrant. Op 10 september neemt Noortje Thijssen deel aan het debat 'Tyfushoeren en Vuile Flikkers'  in De Balie te Amsterdam.

Eerder verschenen op dit blog:

Waarom worden wij niet allemaal erg kwaad?

Alledaags seksisme 1 en alledaags seksisme 2

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Bezoekt u dit blog geregeld? Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over de helling, noortje thijssen, seksisme, seksuele intimidatie.

Delen:

Reacties


Maarten - 28/08/2012 17:52

En je denkt dat alle vrouwen de sissert van een pittige repliek kunnen dienen? En veel vrouwen vinden dit bedreigend. Laat staan de angst van een eventuele reactie daarop waarbij de grens van het fysieke wordt overschreden..