Verkiezingskoorts breekt ‘stelligste’ overtuigingen

In opinie door Roemer van Oordt op 13-03-2014 | 17:27

Tekst: Roemer van Oordt

Met nog een kleine week te gaan trekken politieke partijen alles uit de kast om hun tegenhangers een hak te zetten. Mooi voorbeeld was de onverwachte handreiking van de VVD om te praten over de strafbaarstelling van illegaliteit. Samson en co ff pesten. Natuurlijk wil de partij er wel wat voor terug. “Wij doen niet aan cadeautjes’, zei fractievoorzitter Halbe Zijlstra in een interview met NU.nl. Hij wil het voorstel van minister van Financiën Jeroen Dijselbloem om het belastingstelsel te herzien zo snel mogelijk van tafel.

En ja hoor, de PvdA trapte er in. Woordvoerder Martijn van Dam gaf direct aan geen interesse te hebben in een gesprek. Voor de VVD en de PvdA gaat het blijkbaar ineens niet meer om de pricipiële kwestie of je voor of tegen de bescherming van fundamentele rechten van meer dan 100.000 ongedocumenteerde vluchtelingen bent.

Dan doe je het natuurlijk electoraal allebei heel slecht, want je wordt volstrekt ongeloofwaardig. De krtitische (fractie)leden en (potentiële) achterban van de regeringspartijen, de principiële gedogers en de traditionele oppositie; niemand zegt er iets meer van te snappen.

Je vraagt je af of Zijlstra in het interview uit eigen beweging kwam met dit na de actie van Slob (CU) nu toevallig net even niet meer actuele thema. Mocht het de bedoeling zijn geweest om de PvdA in verlegenheid te brengen dan is hem dat inderdaad gelukt. Maar de kiezer zal op 19 maart het gemarchandeer van de VVD ook niet belonen, juist omdat het voor veel mensen een principiële keuze is, die vraagt om heldere en concequente standpunten.

Hoe Samson zich hiet weer uit gaat lullen mag Joost weten. Want hij komt binnen eigen geledingen niet weg met het argument van Van Dam dat ‘het enthousiasme bij de VVD voor het plan kennelijk ook wegebt’. Tegenstander van het eerste uur Sander Terpstra gaf al wat voeding: "Op die manier zullen wij er nooit achter kunnen komen wat nou de eis van de VVD is voor een eventuele ruil. En het is uiteindelijk aan de leden van de PvdA om een afweging te maken of die ruil mag doorgaan; mede in het licht van idealen en beginselen."

Politieke gevolgen
Met dit verkiezingsbalonnetje kan de VVD voor zichzelf wel eens meer kapot hebben gemaakt dan haar lief is. Een inkoppertje voor de PVV op ‘rechts’, extra vuur onder het broze bouwwerk van Rutte II (inclusief gedogers) met een ernstig verzwakte en intern verdeelde coalitiepartner en veel onbegrip bij stemgerechtigd Nederland. De lokale partijen wrijven in hun handen.

Mij gaat het hier vooral om het versterken van de (rechts)positie van ongedocumenteerde vluchtelingen. Met Bram van Ojik (GroenLinks) ben ik van mening ben dat je zelfs als vervent voorstander van een bikkelhard en inhumaan asiel- en vluchtelingenbeleid geen ‘koehandel drijft met de meest kwestbare mensen in de samenleving’. Maar de handreiking van Zijlstra zou ook kunnen betekenen dat hij aanvoelt dat het wetsvoorstel - anders dan het onmenselijke gewrocht over uitbreiding van bevoegheden voor het vreemdelingentoezicht- er sowieso niet doorheen komt. Het vooruitschuiven van het indienen door Teeven heeft naast de voorspelde moeizame weg door beide Kamers vooral te maken met de bindende uitspraken van de European Committtee of Social Rights waar het voorstel mee in tegenspraak is. En daar kan de VVD, anders dan de PVV, geen broertje dood aan hebben.

Roemer van Oordt is politicoloog en redacteur van Republiek Allochtonië


Lees ook: Blijven(d) investeren in ongedocumenteerden  en ChristenUnie niet in beide Kamers barmhartig

Meer over stafbaarstelling illegaliteit op dit blog: hier en over ongedocumenteerde vluchtelingen: hier

Volg Republiek Allochtonië op
twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen


 

 


Meer over illegaliteit, ongedocumenteerden, pvda, roemer van oordt, strafbaarstelling, verkiezingen, vluchtelingen, vvd, wetsvoorstel.

Delen: