Van der Laan houdt debat met Okay Pala bij Argan tegen

In opinie op 09-10-2014 | 17:23

Vorige week vrijdag kondigde jongerencentrum Argan een debat aan tussen Okay Pala, de voorman van de radicale moslimbeweging Hizb ut Tahrir (HuT) en jongerenimam Yassin El Forkani.
Afgelopen dinsdag liet het jongerencentrum weten dat het debat niet doorging wegens 'onvoorziene omstandigheden'. Het jongerencentrum wilde niet vertellen wat deze onvoorziene omstandigheden waren.
Vandaag bleek dat het debat was afgelast op aandringen van burgemeester Van der Laan. De gemeente wenst haatzaaien door Okay Pala niet te faciliteren via de subsidie die Argan van de gemeente ontvangt.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft Eberhard van der Laan:

"In de argumentatie van het advies aan Argan is belangrijk dat de organisatie Hizb-ut-Tahrir openlijk een extremistische ideologie uitdraagt. Het hoofddoel dat zij nastreeft is, net als de Islaitische Staat (IS), een kalifaat. Van IS distantieert zij zich niet waar het gaat om waarden en normen. De Hizb-ut-Tahrir is principieel tegen de democratie en heeft in het verleden campagnes gevoerd om mensen te bewegen niet te gaan stemmen.

Het feit dat Hizb-ut-Tahrir dit nastreeft is dus op zich nog geen reden om bijeenkomsten of demonstraties van haar te verbieden, maar dat is wat anders dan als overheid hun geluid te faciliteren. De gemeente Amsterdam wil zelf niet bijdragen aan de verdere verspreiding van haatzaaiende en discriminerende boodschappen. De organisatie Argan wordt door de gemeente gesubsidieerd met een bedrag van 304.230 euro voor jongerenwerk. Daarmee faciliteert de gemeente Argan en zou de gemeente dus indirect een extremistische boodschap faciliteren."

Van der Laan heeft Argan geadviseerd een andere spreker voor het debat te zoeken. Hierop heeft Argan het debat afgeblazen. 

HuT
Hizb ut Tahrir (Partij van de Vrijheid, HuT) omschrijft zichzelf als "een politieke partij, wiens ideologie Islam is en haar doel het hervatten van de Islamitische manier van leven is door de Islamitische staat te vestigen die Islam ten uitvoer brengt en haar da'wah verkondigt tot de wereld. Hizb heeft een partijcultuur ontwikkeld, die Islamitische regels over de levenszaken omvat". Lees meer hier. HuT is een omstreden, internationale beweging die actief is in 40 landen.In sommige landen is HuT verboden, in Nederland niet. CDA-leider Sybrand Buma stelde onlangs voor de beweging te verbieden.  Lees ook dit artikel in Trouw.

Okay Pala
Okay Pala laat op twitter weten dat hij vandaag pas de echte reden hoorde van het aflasten van het debat. Hij is benieuwd of 'de mannen van het vrije woord' zich nu laten horen. in Het Parool weten dat het advies van de gemeente een duidelijk voorbeeld is van wat de organisatie het 'anti-islambeleid in Nederland noemt'. Pala: 'Dat wordt hiermee wederom bevestigd. De pijlen zijn op de moslims gericht. Als je standpunten buiten het kader vallen van wat in het Westen dominant is, mag je blijkbaar geen debat voeren.'
Pala stelt in Het Parool dat de brief van Van der Laan op onjuistheden gebaseerd: 'Wij hebben wel degelijk afstand genomen van IS en hun wandaden ten scherpste afgekeurd. Natuurlijk willen wij een islamitisch kalifaat, maar niet in Nederland. Dat willen wij in islamitische landen, en dat willen we alleen bereiken zonder geweld.' 

Yassin el Forkani
Yassin Elforkani reageert op twitter met verbazing laat in Het Parool weten dat hij geschokt is door het besluit van de gemeente. 'Dit heb ik in Nederland niet eerder meegemaakt. Een debat dat wordt verboden. Ik ben in shock. De ideologie van Hizb ut Tahrir moet juist ter discussie worden gesteld, onze jongeren moeten de kritiek op HuT horen.'

Twee weken geleden vond bij Argan ook een debat plaats over radicalisering naar aanelding van de de documentaire Paradijsbestormers.

Lees ook het commentaar van Ewoud Butter: Verbieden debat Argan roept vragen op 


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen

 

 


Meer over amsterdam, Argan, Hut, Okay Pala, radicaliseringamsterdam, van der laan, Yassin el Forkani.

Delen:

Reacties


Roos - 21/10/2014 13:49

GroenLInks heeft de beslissing van de burgemeester aan de orde gesteld. Het wordt deze week, donderdag geloof ik, behandeld in de commissie AZ

Abdel - 10/10/2014 08:31

Een misser van de eerste orde van Van der Laan.
Nu plaatst hij Okay Pala precies in de positie die hij graag wil hebben: die van slachtoffer. Het is ook een motie van wantrouwen tegen Forkani en de jongeren van Argan: alsof Van der Laan niet vertrouwt dat ze Pala van repliek kunnen dienen.
Een democratie die in zichzelf gelooft, gelooft ook in het debat en niet in verbieden van debatten.
Het is een geleidende schaal. Wanneer je begonnen bent met het verbieden van debatten, moet je consequent zijn en vergelijkbare debatten ook tegenhouden. Wat wordt de volgende stap: debatten met PVV'ers verbieden?