'U heeft gelijk, ik ben verantwoordelijk voor de daden van ISIS'

In opinie door Mustafa Emili op 19-06-2014 | 21:12

Het is in deze tijden van individualisering een wonderlijke vorm van groepsdenken, maar het gebeurt geregeld dat de Nederlandse islamitische gemeenschap - voorzover die bestaat - wordt opgeroepen (eindelijk eens) afstand te nemen van moslims elders in de wereld.

Deze week waren het de liberaal Halbe Zijlstra (VVD), presentator Andries Knevel en Trouw-columniste Elma Drayer die moslims opriepen (eindelijk eens) afstand te nemen van ISIS (zie de links onderaan dit blog). Zo schrijft Elma Drayer:" Wat intussen nogal begint op te vallen is de zwijgzaamheid van de Nederlandse moslimgemeenschap. Als de zionistische entiteit een faux pas begaat, is ze de eerste om verontwaardigd te protesteren. Dan stroomt het Museumplein bij wijze van spreken onmiddellijk vol. Als moslims op grote schaal moslims afslachten blijft het nagenoeg stil."
En Andries Knevel twitterde: "Ik hoop dat Marokkanenorganisaties die stampei over #VanWoerkom maakten, nu nog meer stampei maken over jonge Moslims bij barbaren van ISIS"

Mustafa Emili schreef een brief aan Halbe Zijlstra. Onder zijn brief, speciaal voor Elma Drayer, Andries Knevel en Halbe Zijlstra, wat linkjes.

Beste meneer Zijlstra,

Precies een uur geleden heb ik bijna alle moslims in mijn omgeving bij elkaar gebracht om het volgende gezamenlijk te roepen: “ISIS is geen Islam!” Dit heb ik gedaan, omdat u in uw hoedanigheid als oud-staatssecretaris en Kamerlid altijd zinnige dingen verkondigt. Zo deed u dit laatst weer voor de camera’s van GeenStijl TV: “Misschien is het tijd dat mensen die gelieerd zijn aan de islam, imams en moslims, hardop uitspreken dat dit (ISIS) niet de islam is. En als ze dat niet doen, geven ze impliciet aan dat dit wel zo is.”

Om gelijk met de deur in huis te vallen: u heeft gelijk, ik ben verantwoordelijk voor de daden van ISIS, omdat zij immers ook in Allah geloven. Door deze brief te schrijven wil ik mij openlijk en duidelijk distantiëren van hun gruweldaden.

Het is natuurlijk van de zotte dat mensen zich niet verantwoorden voor elkaars daden, omdat zij hier moeite mee hebben. Ik heb hier gelukkig geen last van. Na het horen van uw oproep, om me als moslim-zijnde te distantiëren en te verantwoorden, heb ik een lijstje gemaakt van alle individuen en organisaties die aan de Islam gelieerd zijn en zich de afgelopen jaren hebben misdragen. Deze vindt u in de bijlage. Mocht er iemand op deze lijst ontbreken, dan hoor ik dat graag.

Maar wacht eens even, meneer Zijlstra. Hoe zit het eigenlijk met u? Verantwoordt u zich wel voor andermans daden als liberaal-zijnde?

Ik ga u natuurlijk vragen om u zich te distantiëren van Breiviks moordactie, waarbij 77 onschuldige (veelal) tieners zijn omgekomen. Hij is immers ook een Europeaan; daarnaast heeft hij donkerblonde haren, net als u. Bovendien meent hij rechts te zijn; dit is nog een reden waarom u zich alsnog kunt verantwoorden. Hoe meer overeenkomsten, des te meer u zich moet uitspreken, toch? Natuurlijk bent u er niet van af als u zich alleen uitspreekt tegen Breivik. Er zijn nog veel meer mensen die daden hebben verricht, waarvan ik vind, dat deze in uw culturele omgeving zijn veroorzaakt.

In december 2012 is er een 20-jarige jongen in de Amerikaanse staat Connecticut verantwoordelijk geweest voor de dood van tientallen onschuldige kinderen en zes volwassenen. Ik heb u toen nergens in de media horen roepen dat dit niet goed is. De dader was opgegroeid met de westerse normen en waarden. Ook dit is een reden voor u, om afstand te nemen van hem, nietwaar? Misschien is het een idee dat mensen die gelieerd zijn aan de westerse cultuur zich hardop uitspreken tegen deze gruweldaden. Als zij dat niet doen, dan geven zij impliciet aan dat moordzucht een vast onderdeel is van de westerse cultuur.

U heeft zich wel uitgesproken tegen de Holocaust en aangegeven dat het een grote fout is geweest van uw landgenoten om mee te helpen aan de vreselijke dood van honderdduizenden joden. Echter heeft u zich mijns inziens niet voldoende gedistantieerd. Met deze brief verzoek ik u om uzelf nogmaals openlijk te distantiëren in de media.

Ook zou ik willen, dat u afstand neemt van de volgende zaken, die in uw culturele sfeer zijn veroorzaakt: de verwende autochtonen die voor de nodige kommer en kwel hebben gezorgd in Haren; de economische crisis die tot bloei is gekomen door uw mede-kapitalisten; de koloniale afslachting die veroorzaakt is door uw eigen Nederlandse grootouders; en de kruistochten die aangewakkerd zijn door uw mede-Europeanen.

En als u zich niet distantieert van al deze zaken, dan impliceert dit, dat u deze daden goedkeurt. In dat geval moet ik alle VVD’ers die deze brief lezen, oproepen om zich te distantiëren van u. En als die VVD’ers zich niet distantiëren van u, dan geven ze impliciet aan dat uw manier van denken kenmerkend is voor de VVD.

PS: In de bijlage vindt u de gegevens van moslims in mijn omgeving die niet meededen aan de ‘’hardop- uitspreken-tegen-ISIS campagne’’. Zij zijn dus pro-ISIS en staatsgevaarlijk.

Mustafa Emili studeert Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit. Deze brief verscheen eerder op Wij Blijven Hier en is in overleg met Emili ook op Republiek Allochtonië geplaatst.

Links

De column van Elma Drayer: Als moslims moslims afslachten blijft het nagenoeg stil

De tweet van Andries Knevel:

En inderdaad, radicalisering, Syrie....het is onder Nederlandse moslims absoluut geen item:

Marokkaanse moskeeorganisatie: de joodse gemeenschap kan op ons rekenen

Islamitische organisaties zijn bezorgd over ronselen van jongeren voor strijd in Syrië

SMN: Sta op tegen bedreiging, geweld en intimidatie

Moslims die jihad-reizen afkeuren worden bedregd door jihad-hooligans

Moskeekoepels willen structureel radicaliseringsoverleg

Moskeeen moeten ideologische strijd aangaan met Syriëgangers

Politiek-maatschappelijk insteek combineert niet met debat over jihad (verslag bijeenkomst in moskee)

Marokkaanse organisaties houden bijeenkomst over Syrië-gangers

Extremisten dienen te worden buitengesloten

Turkse en Marokkaanse organisaties tegen Sharia4Belgium: Genoeg is genoeg

Fittie van johadisten over fitna

Azahaf: ik laat me niet uit het veld slaan

Om onrecht te bestrijden hoef je niet naar Syrië te gaan

Moslims, wijs de radicale nestbevuilers af

Zij die om sharia schreeuwen, bewijzen islam een slechte dienst

Imam: jihadi's blijf thuis

Eén jaar veiligheidspact tegen discriminatie

IOT: meer aandacht voor antisemitisme

Conferentie: Europa, een nieuwe voedingsbodem voor jihadisme?

Voorkomen is beter dan genezen; verslag project tegen radicalisering van Marokkaanse moskeeen

Moskeeen vervullen niet alleen religieuze, maar ook maatschappelijke functies

Tien jaar na het keerpunt (11/9)

We hebben allen dezelfde vijand: extremisme en criminaliteit

Nederlandse moskeeorganisaties veroordelen bomaanslag Egypte

Sheik Fawaz: mensen achter Sharia4Belgium horen in een gesticht

.....en dat zijn dan zo maar wat artikeen op alleen dit blog.

Lees ook:

Rouvoet en het groepsdenken

en vooral:

Duurzaam persbericht voor moslims die zich moeten distantiëren door Tofik Dibi

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons testeunenMeer over afstand nemen, elma drayer, halbe zijlstra, isis, islam, islamdebat, Mustafa Emili, radicalisering, syrie, terrorisme.

Delen:

Reacties


Bert - 23/06/2014 07:56

Indrukwekkende lijst met links en artikelen. Fascinerend is dan wel de vraag waarom zo weinig van dit soort berichten de reguliere media halen.

Jeroen S. van den Heuvel - 22/06/2014 14:37

Uitstekend artikel. Helemaal mee eens.

Rob Visser - 21/06/2014 20:07

Ik krijg bij het lezen de indruk dat de auteur een standpunt inneemt over de vraag ov het zinvol en gewenst is dat moslims afstand nemen van geweld dat in naam van de islam wordt gepleegd. Maar het wordt mij niet duidelijk welk standpunt. Aan het eind van het stuk meen ik veel sarcasme en ongenuanceerdheid te zien, waarmee voor mij eerdere signalen van een standpunt worden ontkracht. Een gemiste kans dus: pleiten voor een standpunt maar geen duidelijkheid geven over het eigen standpunt.

Abdel - 20/06/2014 09:39

Rogier, die lange, maar lang niet volledige lijst met linkjes op alleen dit blog maakt duidelijk dat moslims afstand kunnen nemen tot ze erbij neervallen, voor de perceptie maakt het weinig verschil. Deze week roepen Zijlstra, Knevel en Drayer op afstand te nemen, volgende week zijn het weer anderen, de week daarop weer anderen. Wanneer zij de moeite zouden nemen zich in de islamitische gemeenschap te verdiepen, zouden ze ontdekken dat het niet 1 blok is zoals islamofoben ons willen geloven. Afstand genomen wordt er doorlopend, gediscussieerd en ruzie gemaakt ook.
Misschien wordt het ook tijd om eens door te laten dringen dat moslims niet alleen de daders zijn van extremistisch geweld in Syrie en Irak, maar ook de slachtoffers.

Rogier - 20/06/2014 09:18

Volgens mij begrijp je het probleem niet helemaal. Moslims in Nederland hebben een perceptie-probleem. De indruk die autochtoon Nederland heeft is dat ze vooraan staan en het hardst schreeuwen als ze zich als Moslims aangevallen voelen — maar ze lijken oorverdovend stil als andere Moslims zich daadwerkelijk misdragen, zoals nu in Irak het geval is. Aan dat perceptieprobleem kun je wat doen, of je kunt er niks aan doen. De keuze is helemaal aan Moslims zelf. Heeft dus niks met verantwoordelijkheid te maken, en alles met perceptie en psychologie.
In feite geeft Halbe Zijlstra jullie een cadeautje: de gelegenheid om je te distantieren van deze geweldadigheden. Als je het nu nog niet doet, hoe moet ik dan, als niet-moslim raden dat je die wel verwerpelijk vind? Dan lijkt stilte boekdelen te spreken.