Turkse vereniging DIDF geweigerd in buurthuis na kritiek op Erdogan

In opinie op 21-10-2014 | 10:26

De Turkse arbeidersvereniging DIDF werd zaterdag de toegang geweigerd tot het Zaandamse buurtcentrum De Poelenburcht. Er waren klachten over de club binnengekomen nadat leden van de vereniging vorige week donderdag tegen de Turkse president Erdogan en diens lakse houding tegenover terreurorganisatie ISIS hadden gedemonstreerd.

Het buurtcentrum is gevestigd in Poelenburg, een voornamelijk Turkse buurt in Zaandam. Het buurtcentrum heeft aan het Noordhollands Dagblad laten weten dat het besluit is genomen omdat De Poelenburcht niet tussen verschillende groepen wil staan. Beheerder Erwin Stam van het buurtcentrum: "We zitten middenin een Turkse wijk, waar verschillende groepen actief zijn. DIDF verspreidt flyers met propaganda, die niet goed vallen in deze buurt. En onze naam staat ook op die flyers. Daardoor krijgen we ook een politieke kleur. Wij willen neutraal blijven, we zijn er voor de hele buurt."

Het buurtcentrum zou klachten hebben gekregen van andere Turkse groepen in de buurt. De boodschap van DIDF zou door een groot deel van de wijk niet worden gepruimd aldus Erwin voor radio 1. Om het buurtcentrum rendabel te houden moeten grote groepen niet voor de kop worden gestoten. Het buurtcentrum wil de politiek buiten het centrum houden. 

Voorman Gazi Gulum van de vereniging in het Noordhollands Dagblad: ,,In Poelenburg zijn mensen die anders denken dan wij. Dat kan, iedereen mag zijn eigen opvattingen hebben. Wij bemoeien ons ook niet met de anderen. Maar Zaanstad is een vrije gemeente. Als we nu een ander onderkomen zoeken, betekent het dat we ons in de vrijheid van meningsuiting laten beperken."

Kamerlid Sadet Karabulut, in het verleden zelf actief bij DIDF, twitterde: 

De SP heeft aangekondigd de kwestie donderdag in de Zaanse gemeenteraad aan de orde te willen stellen. Het gaat om een buurthuis dat, zonder subsidie, als zelfstandige instelling is doorgegaan. De SP vraagt zich af of de verzelfstandiging nu betekent dat minderheden geen toegang meer hebben tot buurtvoorzieningen.  

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen


 


Meer over didf, erdogan, vrijheid van meningsuiting, zaandam.

Delen:

Reacties


redactie - 22/10/2014 17:52

@erik, dank voor je terechte correctie/opmerking. Het moet inderdaad de Zaanse gemeenteraad zijn. De bewering dat de meerderheid van de Turkse bevolking in Poelenburg conservatief is, wordt voor radio 1 gedaan door de beheerder. Wij kennen de buurt en hebben dezelfde indruk, maar kunnen de bewering niet met cijfers onderbouwen en hebben hem daarom geschrapt.

Erik Schaap - 22/10/2014 10:29

Apart dat de Haagse gemeenteraad zich hierover moet buigen....
Dat de meerderheid van de Turken in Poelenburg conservatief is, lijkt me overigens een boude stelling. Heb je daar cijfers over?

Marijke - 22/10/2014 06:17

Als je neutraliteit wilt uitstralen, moet je juist iedere groep toelaten. Eventueel een debatje organiseren waarin verschillende meningen uitgesproken worden. Nu wordt er voor uitsluitend de stem van het concervatisme gekozen.