Triodos beëindigt relatie met Islamitische Universiteit

In opinie op 29-01-2014 | 17:06

De Triodos Bank heeft de financiering van de Islamitische Universiteit beëindigd. Volgens een woordvoerder van de bank is dit besluit enige tijd geleden is genomen.

Sinds 2003 verstrekte de Triodos Bank een lening aan de Islamitische Universiteit Rotterdam. Maar nu de rector Akgündüz in opspraak is gekomen wordt die relatie beëindigd.

De baas van de 'Islamitische Universiteit' Akgündüz stelde in juni vorig jaar dat de demonstraties tegen de Turkse regering het werk zouden zijn van “goddelozen”, “mensen met een westerse levensstijl” en “moskeevijandige architecten”. Tegenstanders noemt hij vijanden van hun “religie en vaderland”.
In oktober haalde Akgündüz het nieuws met denigrerende uitspraken over alevieten. Zo stelde hij: “Wat zij slachten, kan men niet eten”, en “Onze dochters kunnen wij niet aan hen ten huwelijk geven.”

De Triodos bank, die uitdrukkelijk maatschappelijk relevante initiatieven wil financieren, gelooft niet langer dat de onderwijsinstelling bruggen slaat tussen verschillende culturen en religies.


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.Meer over islamitische universiteit, triodos.

Delen:

Reacties


Laila . K - 15/03/2014 17:34

Een interessant politiek gekleurd besluit.
A. Akgunduz is al sinds 30 jaar ongeveer hetzelfde met zijn uitspraken. Waarom dan eerst wel een financiering en nu Akgündüz partij kiest voor Premier Erdogan, beeindiging van de zakelijke relatie.

Hoe staat de Triodos Bank tegenover de de invloedrijke beweging van de in de VS woonachtige prediker Fethullah Gülen (die overigens vaker met de CIA is geassocieerd)?Antoine Berben - 03/02/2014 11:28

Alleen maar logisch dat de bank tot deze stap is gekomen. Er mankeert gewoonweg wel veel aan deze zich "universiteit" noemende stichting en een fatsoenlijke bank (zo die er zijn ueberhaupt) wil zich niet aan zo'n stichting gelieert zien.