Tientallen Nederlandse jongeren vechten in Syrië

In opinie op 08-02-2013 | 13:32

Tientallen moslimjongeren uit Nederland vechten in Syrië aan de kant van radicale terreurorganisaties mee in de strijd tegen president Assad. Dat meldde het programma Nieuwsuur gisteren. Rob Bertholee, hoofd van de geheime dienst AIVD, maakt zich grote zorgen.

De jongeren sluiten zich aan bij onder meer de terroristische organisatie Jabath al-Nusra. Rob Berthlee in NIeuwsuur: "Het is in mijn ogen zeer zorgwekkend vanwege de gevechtservaring die ze daar opdoen, vanwege de ideologie die ze daar mee krijgen en het feit dat ze mogelijk getraumatiseerd worden. En dat nemen ze allemaal mee terug, als ze terug naar Nederland komen.

Volgens de AIVD is de groeiende groep jihadreizigers naar Syrië wel te verklaren. "Het is makkelijk te bereizen, en het lijkt voor een deel een legitiem doel. Want ook het Westen vraagt zich af hoe we de oppositie daar het beste kunnen steunen", zo zegt Bertholee.

"Het vervelende is wel dat deze mensen terecht komen bij clubs als Jabath al-Nusra, dat onlangs door de VS op de terreurlijst is gezet, en wat nou niet direct een plek is waar Nederlanders terecht zouden moeten komen." De AIVD waarschuwt al jaren voor de gevaren van jihadgangers, die ervaring op doen in conflicten overal ter wereld. Vorig jaar, en dan met name in de laatste maanden van 2012 is er een grote toename van jihadgangers naar Syrië dat het aantal over het gehele jaar 2011 overtreft.

Lees verder bij NIeuwsuur

 

Meer over terrorisme hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.
Meer over aivd, radicalisering, syrie, terrorisme.

Delen: