'Stopzetten uitkeringen aan Marokkaanse Nederlanders in Marokko is onrechtvaardig'

In opinie door Emcemo op 03-12-2012 | 08:16

Het voornemen van het kabinet Rutte/Asscher om uitkeringen aan Marokkaanse Nederlanders in Marokko stop te zetten is onrechtvaardig en verwerpelijk. Dat laat migrantenorganisatie Emcemo weten in een verklaring. "Marokkaanse Nederlanders dragen premie af, of hebben dat in het verleden gedaan. Iemand die jaren premies heeft betaald en opgebouwd, mag ook verwachten dat hij/zij de uitkering naar behoren uitbetaald krijgt. Is dit niet het geval, dan wordt deze mensen hun eigendom ontnomen."

Het vorige kabinet Rutte had al dezelfde plannen, maar kon deze niet doorzetten, omdat verdragen met landen buiten de EU, zoals Marokko, de plannen van het kabinet verhinderen. Minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken wil het verdrag met Marokko nu opzeggen.

Het gaat om uitkeringen aan mensen die in Nederland hebben gewerkt en daarna zijn teruggekeerd naar Marokko. Het betreft in dit geval om de kinderbijslag, nabestaandenwet en een uitkering voor deels arbeidsongeschikten die onvoldoende weten te verdienen. Het zou vanaf 2013 ook moeten gelden voor het kindgebonden budget. Het kabinet vind dat de uitkeringen bedoeld zijn als tegemoetkoming in kosten die in Nederland worden gemaakt en niet voor het buitenland. Het kabinet verwacht dat het stopzetten van de uitkeringen naar Marokko zo’n 10 miljoen euro per jaar oplevert.
Alleen AOW'ers houden hun uitkering. Vorig jaar ontvingen zo'n 11.500 mensen in Marokko een Nederlandse AOW-uitkering.

Behalve met Marokko heeft Nederland vergelijkbare verdragen gesloten met bijna alle landen van Europa en met onder andere Turkije, Marokko, Suriname, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba.

EMCEMO vraagt het kabinet de verdragen tussen Marokko en Nederland te respecteren. Mocht het kabinet toch haar plannen doorzetten, dan adviseert EMCEMO alle Marokkaanse Nederlanders die het slachtoffer worden van deze maatregel, bij invoering hiervan terug te keren naar Nederland om alsnog gebruik te kunnen maken van de uitkeringen waarop zij recht hebben.

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 

 

 


Meer over asscher, emcemo, marokko, rutte II, uitkeringen, verdrag, woonlandbeginsel.

Delen:

Reacties


Ron - 10/10/2014 22:52

Er kan geen enkel bezwaar tegen verlaging tot het in Marokko bruikbare niveau. Ook ben ik het eens met het afschaffen van alle, voor in Nederland geldende, vormen van bijstand. Geen zinloze export van geld aub. Spanje doet het op dat gebied goed.

said - 27/01/2013 12:16

Ik stem nooooooit meer op VVD en PVDA
HUIGELAAAAAAAAAAR ZIJN HET!!!!!

Mohamed Agnaou - 20/01/2013 23:53

Het is totaal onterecht. Die mensen hebben premies betaald. Ze krijgen niks gratis van Nederland.
IK ZEG DUS: MAROKKANEN BOYCOT PVDA.

Bernadette de Wit - 07/12/2012 18:41

Ik vind het een redelijk voorstel van het kabinet. Wie teruggaat, is weg en dus geen uitkering meer.

wiert van der veen - 04/12/2012 09:35

De uitkeringsgerechtigden hebben het recht op een uitkering, die hebben ze niet voor de kat zijn viool gekregen!
We kunnen beter bezuinigen op de beveiliging van Geert Wilders. Daar heeft hij geen recht op en het kost miljoenen per jaar.
De uitkeringsgerechtigden hebben er aanspraak op kunnen maken omdat ze het overkomen is, en dat is iets anders dan miljoenen over de balk gooien omdat iemand zich bedreigt voelt omdat hij een grote bek heeft.