Stop geldstromen uit onvrije landen

In opinie door Leon Meijs op 12-02-2020 | 07:56

Mijn naam is Leon Meijs. Ik werk voor Stichting School en Veiligheid, de politie, gemeenten, gevangenissen en het Rijksopleidingsinstituut tegengaan radicalisering. Ik ben als expert uitgenodigd voor het parlementaire verhoor geldstromen uit onvrije landen op 12 februari 2020 in de enquêtezaal van de Tweede Kamer. Ik werk iedere dag met professionals van gemeente, politie, het onderwijs en gevangenissen aan het versterken van de wij-samenleving.

Bij het verhoor zal ik getuigen dat ik een voorstander ben van het dichtdraaien van de kraan met geldstormen uit onvrije landen. Hetzelfde geldt voor de financiering of verspreiding van ander divers, extreem gedachtengoed. Dit met een uitzondering, namelijk als je bewijst dat je deugt, met transparantie, jaarverslagen e.d., dan zou je een vrijstelling kunnen verkrijgen.

Laat ik een en ander verduidelijken aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Ik werd na de coup in Turkije naar meerdere zogenaamde Gülenscholen in Nederland gestuurd om deze door het ‘idiote’ niveau van bedreiging heen te loodsen.

De lange arm uit Ankara heeft toen o.a. nabij Amsterdam een goed functionerende islamitische basisschool binnen een maand bijna ‘de nek om gedraaid’. De Turkse boodschappen waren extreem intimiderend, toen de school na de coup in Turkije te boek kwam te staan als Gülenschool. Het Turkse consulaat belde docenten: ‘Als jij na je pensioen naar Turkije wilt, zul jij ontslag moeten nemen’. Zeven docenten deden dat. Op deze basisschool waren tijdelijk ingehuurde beveiligers noodzakelijk om lesgeven aan jonge kinderen veilig te houden.
Ouders van leerlingen op diverse scholen werden op lijsten gezet die op internet verschenen, soms met de kinderen erbij. Een behoorlijk groot deel van de ouders ( totaal ongeveer 590) haalde daarop hun kinderen van deze scholen; zeker niet allemaal uit vrije wil. Ik heb op enkele scholen de docenten uit dat internationale gepolariseerde krachtenveld moeten trekken, alvorens ik ze kon sterken in hun rol als docent zodat ze weer gewoon aan het werk durfden.

Deze beïnvloeding uit landen als Turkije moet stoppen.

Ook de ambtenaren die ik train voor het Rijksopleidingsinstituut tegengaan Radicalisering (ROR) worstelen met de import van antidemocratisch gedachtengoed. Net als docenten en agenten stuiten zij op mentale barrières waarvan ze dachten dat die in Nederland beslecht waren in de jaren vijftig en zestig.

Ook de redelijke moslims en andere religieuze organisaties, zoals islamitische scholen, jeugdinstellingen of organisaties met geestelijk verzorgers die wel degelijk een geloof uitdragen dat gedreven is door humane waarden, hebben moeite om deze relatief nieuwe uit het Oosten geïmporteerde opvattingen te weerleggen. Want zij worden weg geconcurreerd door religieuze organisaties die gefaciliteerd worden door Saoedi-Arabië, Qatar, Koeweit, Turkije, die dankzij de middelen uit het Midden-Oosten vaak beter georganiseerd zijn, beter gehuisvest, aantrekkelijker lesmiddelen hebben, mooier promotiemateriaal, betere verspreiding, grotere podia en grotere fondsen voor de lokale diaconie.

Niet iedereen weet professioneel te handelen in situaties met haatboodschappen, afwijzing van jou als professional omdat je wit, gekleurd, gelovig of juist ongelovig bent, afwijzing van de democratie of superioriteitgedrag vanuit orthodoxie. Professionals ‘in de frontlijn’ hebben nu te vaak het gevoel er alleen voor te staan. Want zij lopen vóórop en ontdekken nieuwe manieren van omgaan met deze situaties in het werk, de eigen organisatie ontwikkelt zich aan hún praktijkervaring. Deze balans klopt niet. Overheids- en semi overheidsorganisaties zullen van veelal beleidsmatige keuze voor inclusie nu versneld moeten groeien naar een herwaardering van de eigen organisatie en naar doorleefde inclusie.

De samenleving heeft last van achterstallig onderhoud. Tijd voor handelen.


Parlementaire ondervragingscommissie ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen​

Leon Meijs wordt vandaag als laatste verhoord. Zijn position paper kunt u hier lezen.
Meer op de website van de Tweede Kamer over Parlementaire ondervragingscommissie ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen​ (pocob). Via deze link zijn de verhoren ook live te volgen. 

Het gehele verhoorschema:

Maandag 10 februari: beïnvloeding in Nederland

10.00 uur: dhr. D. Schoof, directeur-generaal Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD)
12.00 uur: dhr. R. Sandee, terreurdeskundige
15.30 uur: dhr. M. Roscam Abbing, voorzitter Taskforce Problematisch Gedrag en Ongewenste Buitenlandse Financiering (PG&OBF)

Woensdag 12 februari: gevolgen voor de gemeenschap

10.00 uur: dhr. D. El Boujoufi, vicevoorzitter Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO)
13.00 uur: dhr. A. Laaouej en mevrouw H. Harzi, respectievelijk voorzitter en  penningmeester Al Wasatia
15.30 uur: mevrouw K. Yücel, integratiedeskundige en voormalig Kamerlid
16.15 uur: dhr. L. Meijs, partner en trainer bij Factor Veiligheid

Donderdag 13 februari: inzicht in financiering van moskeeën

10.00 uur: dhr. J. van der Blom, onder meer voorzitter Vereniging Landelijk Platform Nieuwe Moslims, secretaris Stichting Europe Trust Nederland en voorzitter van Stichting de Blauwe Moskee
13.00 uur: dhr. N. El Damanhoury, voormalig directeur Stichting Waqf
15.30 uur: dhr. M. Rijssenbeek, voormalig projectleider van het Financieel Expertise Centrum (FEC)

Maandag 17 februari: Stichting As-Soennah

10.00 uur: dhr. S. Bouharrou, vice-voorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN)
13.00 uur: dhr. A. Taheri, voormalig bestuursvoorzitter As-Soennah moskee
15.30 uur: mevrouw P. Krikke, voormalig burgemeester gemeente Den Haag

Woensdag 19 februari: Stichting alFitrah

10.00 uur: mevrouw T. Pels, emeritus hoogleraar en senior onderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut
13.00 uur: dhr. S. Salam, bestuursvoorzitter en geestelijk leider van de Stichting AlFitrah
15.30 uur: dhr. J. van Zanen, burgemeester gemeente Utrecht

Donderdag 20 februari: Islamitische Stichting Nederland (ISN) / Hollanda Diyanet Vakfi

10.00 uur: dhr. E-J. Zürcher, hoogleraar Turkse talen en culturen aan de universiteit van Leiden
13.00 uur: dhr. M. Türkmen, secretaris van de Islamitische Stichting Nederland (ISN) / Hollanda Diyanet Vakfi

Meer over dit onderwerp

Marcel van den Akker volgt de verhoren van de commissie en schrijft daar kritische blogs over op Theologie, Religie, Samenleving.  

Lees ook de blogs van Martijn de Koning. Tot nu toe twee: een, twee

Op 19 februari organiseert Republiek Allochtonië samen met Milli Görüş Noord-Nederland een paneldebat over buitenlandse financiering van moskeeën, waar onder andere het ministerie van SZW, wetenschappers en vertegenwoordigers van moskeeën/islamitische (koepel)organisaties hun licht over deze zaak laten schijnen.

Meer van over buitenlandse financiering van moskeeën op dit blog:

'Focus parlementair onderzoek buitenlandse beïnvloeding niet alleen op islam'

Waarom al die ophef over financieringslijsten uit de Golfstaten ? (deel 1)

Waarom al die ophef over financieringslijsten uit de Golfstaten ? (deel 2)

Eenzijdig en voorspelbaar Kamerdebat buitenlandse financiering moskeeën

Lees ook:

Ewoud Butter en Roemer van Oordt: Zuilen in de polder? Een verkenning van de institutionalisering van de islam in Nederland


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 

 


Meer over buitenlandse financiering, moskeeën, parlementaire ondervragingscommissie ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen​.

Delen:

Reacties


A.M.A. Ehren - 14/02/2020 01:12

Stoppen van financiering uit "onvije" landen is een -- in de praktijk overigens onhoudbaar -- paardenmiddel. Het is de islamitische gemeenschap in Nederland zelf die zichzelf teweer moet stellen tegen ondemocratische tendenzen daarbinnen. Vertegenwoordigers van die gemeenschap zouden daarop moeten worden aangesproken in alle contacten met overheidsinstanties. Maar dan moet die overheid wel met open vizier acteren, in plaats van de islamitische gemeenschap in een hoek drijven door ongefundeerde aanvallen op de vrijheid van onderwijs op islamitische grondslag zoals aantoonbaar gebeurd met het Haga Lyceum in Amsterdam.