Steun voor Khadija Arib

In opinie op 05-10-2013 | 19:49

Premier Mark Rutte (VVD) en PvdA-leider Samsom hebben afgelopen vrijdag in voorzichtige bewoordingen afstand genomen van de tweet die PVV-leider Geert Wilders over PvdA-Kamerlid Khadija Arib de wereld inslingerde.

Khadija Arib (PvdA) verving afgelopen woensdag de voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg. Tot groot ongenoegen van
PVV-leider Geert Wilders. Deze twitterde: "Het zal nooit wennen. Een Marokkaanse vanmiddag als Kamervoorzitter met de koran voor haar neus in de Nederlandse Tweede Kamer."

Rutte liet weten de tweet 'beneden peil' te vinden. Van discriminatie wilde hij evenwel niet spreken. "Ik ga er verder geen sticker op plakken."

PvdA-leider Diederik Samsom antwoordde ook via Twitter. "Arib op voorzittersstoel bewijst dat de haat van PVV nooit zal winnen van de kracht van dit prachtige land, waarin afkomst er niet toe doet."

Slappe hap

Jaap de Pauw vindt de reactie van de politiek slap. Hij schrijft op Krapuul: "We gaan over tot de orde van de dag en we wachten op de volgende scabreuze aanval van Geert Wilders. Ik had iets anders van onze volksvertegenwoordigers mogen verwachten. Van Samsom had ik mogen verwachten dat hij pal voor mevrouw Arib zou gaan staan en Wilders in elk geval verbaal de mantel uit zou vegen."  

Journalist/blogger Carel Brendel betitelt de tweet van Wilders als "een denigrerende tekst voor iedereen, die vindt dat mensen niet moeten worden beoordeeld op hun afkomst, maar op wat ze doen." Brendel wijst er op dat de Koran ook op de tafel van de kamervoorzitter ligt wanneer Wilders' partijgenoot Bosma de debatten leidt. Net als twee andere ‘heilige boeken’: de Bijbel en het Theologisch Politiek Traktaat van de 17de-eeuwse verlichtingsdenker Baruch Spinoza. 

Volgens Francisco van Jole, eindredacteur van Joop, is de tweet die Geert Wilders dinsdag de wereld instuurde ronduit racistisch. Andere politieke partijen zouden daar hun conclusie uit moeten trekken en de PVV niet langer moeten steunen bij moties of het aanvragen van debatten. Van Jole: 
"Hij zegt dat hij nooit zal wennen aan de Marokkaanse afkomst van de plaatsvervangend Kamervoorzitter. Aan afkomst kun je niets veranderen. Het is hetzelfde zeggen dat iemands huidskleur je niet bevalt. Als een werkgever dat zegt over een sollicitant wordt hij, terecht, veroordeeld." 

Meer van of over Khadija Arib op dit blog hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.Meer over geert wilders, khadija arib, pvv.

Delen: