Salaam - Shalom Amsterdam, Joods-Islamitisch Culturele Vriendschapskring

In opinie op 18-06-2014 | 23:23

Op zondagavond 15 juni jl. is Salaam-Shalom Amsterdam, de Joods-Islamitisch Culturele Vriendschapskring van Amsterdam, officieel van start gegaan.
Salaam-Shalom Amsterdam is een onafhankelijk burgerinitiatief dat door een brede vriendenkring van Moslims en Joden in de avond van 29 mei jl. is opgericht in hartje Amsterdam; in de Stadsschouwburg op het Leidseplein.

Mede initiatiefnemers en co-voorzitters zijn: Fatima Elatik & Lody B. van de Kamp.

Zo blijkt uit een persbericht. Hieronder het vervolg van het persbericht.

De afgelopen jaren zijn gaandeweg veel ontmoetingen geweest tussen de Moslim en de Joodse gemeenschap in onze stad waaruit vele vriendschappen zijn ontstaan. Daarbij gaat het om persoonlijke vriendschappen, over wederzijdse interesse in elkaars geschiedenis, over de behoefte om elkaars cultuur te leren kennen en over kennis te nemen van elkaars religie of levensbeschouwing. 

De initiatiefnemers van de Vriendenkring zijn van mening dat deze vriendschapscontacten niet alleen maar vrijblijvend moeten zijn. Er blijkt een behoefte om deze contacten juist meer structuur te geven. Dit met het doel dat de twee gemeenschappen binnen onze stad veel meer gezamenlijk gaan optrekken om daarmee iets te doen aan de bestrijding van een beeldvorming dat Moslims en Joden ook in onze stad een soort natuurlijke rivaliteit ten opzichte van elkaar vertonen. Deze beeldvorming leeft niet alleen in de buitenwereld maar ook binnen de groeperingen zelf.

Er is gekozen voor de term ‘culturele Vriendschapskring’ omdat juist de cultuur van Moslims en Joden in vele landen van herkomst sinds eeuwen met elkaar verweven is. Deze verwevenheid moet als basis dienen voor een gezamenlijke toekomst hier in onze stad. Een hele serie activiteiten staan al op het programma waaronder excursies, leeskringen, themabijeenkomsten, het gezamenlijk bezoeken van evenementen, gespreksavonden en nog veel meer. Wij hebben op vrijwillige basis de handen ineen geslagen om onze eerste evenementen te organiseren. Wij zijn verheugd om de activiteiten die de komende weken op de agenda te presenteren.


Openingsavond ‘Godslam, filmdocumentaire van Kees-Jan Mulder
Datum: dinsdag 24 juni 19.30 – 21.30
Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam, Leidseplein, in de Foyer op de eerste verdieping (Ajaxterras)
Aanmelden: salaam-shalom@outlook.com

Op dinsdag 24 juni a.s. presenteert Salaam-Shalom Amsterdam zich in de Stadsschouwburg in Amsterdam met een openingsavond. De officiële presentatie zal, aan de vooravond van het begin van de Ramadan, gevolgd worden door het tonen van de filmdocumentaire “Godslam”, het filmdebuut van Kees-Jan Mulder. Eerder werd deze film vertoond op het Nederlands Filmfestival 2013.
De maker Kees-Jan Mulder zal zelf aanwezig zijn om zijn film toe te lichten.
“ De film beschrijft hoe Zakaria (11) met z’n broer en vader toeleeft naar het eerste Offerfeest zonder moeder. Terwijl z’n vader Islamitisch slager is en een verbod op ritueel slachten in de lucht
hangt, raakt z’n zwakzinnige broer per ongeluk gehecht aan het lammetje dat bedoeld is voor het Offerfeest”

De nacht van 1001 Vrouwen;
Verhalen van de Joodse vrouw, Berber vrouw & Arabische Vrouw
Datum: donderdag 3 juli, 19.30 – 01.00
Locatie: Meevaart Balistraat 48A 1094JN Amsterdam,
Aanmelden: salaam-shalom@oulook.com
Een bijeenkomst speciaal voor Joodse, Marokkaanse, Berber en alle andere vrouwen over de positie van Joodse vrouwen en Islamitische en niet religieuze vrouwen in Marokko, naar aanleiding van de roman" Zoliga" over het leven van een Joods-Islamitische vrouw in Marokko, aan de hand van de boekpresentatie van Moustapha Aarab. Na de discussie en boekpresentatie zal de ontmoetingsavond voortgezet worden met een feestelijk tintje, er zal gedineerd worden, er is story telling, poëzie, muziek, hapjes, drankjes en gezelligheid. Mannen zijn uiteraard ook welkom.
Deze avond is in samenwerking Schaakschool de Indische Buurt, zie ook www.cinebook.nl

Ontmoetingsdiner over Liefdadigheid & Vasten
Datum: zondag 20 juli, 20.00 – 23.00
Locatie: Meevaart Balistraat 48A 1094JN Amsterdam, Aanmelden: salaam-shalom@outlook.com
Op zondagavond 20 juli zal als volgende activiteit door Salaam-Shalom Amsterdam een Iftar worden gehouden, de avond maaltijd waarmee moslims het vasten breken tijdens de Ramadan, waarbij de thema's 'Liefdadigheid en Vasten' zowel van Joodse als van Islamitische zijde zullen worden toegelicht.
Deze avond is in samenwerking met Schaakschool de Indische Buurt, zie ook www.cinebook.nl

Initiatiefnemers van Salaam-Shalom Amsterdam 

Fatima Elatik,
Annelies Hes
Ikram Chiddi
Sauci Bosner
Dalila Akdim
Sahand Sahebdivani
Clary Rooda
Karima Belhaj
Jack Tordjman
Manja Ressler
Constant Vecht
Nordin Dahhan
Lody van de Kamp

Contact en informatie: Fatima Elatik en Lody B. Van de Kamp

Bron: persbericht Salaam Shalom Amsterdam

Links:

Het is niet het eerste joods-islamitische samenwerkingsverband. 
Zo was er jarenlang sprake van een Joods Marokkaans Netwerk Amsterdam. dat is onlangs ter ziele gegaan.

Zie ook over joods-islamitische samenwerking:

Marokkaanse moskeeorganisatie: de joodse gemeenschap kan op ons rekenen

Islamitisch en joods meisje dichten vooroordelen

SPIOR lanceert campagne Wij zijn Meer

Voor een Europa zonder minderhedenhaat

Eén jaar veiligheidspact tegen discriminatie

Knuffelen en thee drinnken? Dat is goed.

Gezamenlijk statemant van moslims, joden en homoseksuelen tegen geweld

Imam El Kabir moskee preekt in synagoge

Hand in hand van moskee, naar sjoel en kerk

 

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.Meer over islam, islamitisch, joden, jodendom, joods, Joods-Islamitisch Culturele Vriendschapskring, moslims, Salaam - Shalom Amsterdam, salaam-shalom.

Delen:

Reacties


Dalila Oesj - 24/03/2016 21:21

Het Midden-Oosten conflict
Beide landen hebben blinde woede omdat hen babies zijn gestorven door andermans explosieve zelfmoordaanslagen of door de massa moordwapens van het andere land die te veel kinderen dood heeft gemaakt. Je eigen kinderen die sterven in een oorlog, dat zorgt voor intense woede, waardoor je ook doden aan de andere kant wilt zien uit wraak. Dat betreft weer andermans kinderen en vrouw die sterven. Vind je het gek dat die vader in een psychiatrisch proces ook een bomaanslag van een zelfmoord pleegt in het andere land uit wraakgevoelens? En zo krijg je mensen in synagoges die bidden voor doden ter vergelding in Palestina en moskeeen die bidden voor doden ter vergelding in Israel. Dit terwijl dit van beide geschriften van beide geloven niet mag! Je mag nergens vooral onschuldige moeders en kinderen dood wensen van de torah of van de koraan.
Moge Allah alle monotheistisch religieuzen bij elkaar brengen (christenen, joden en moslims)

Thomas - 18/02/2015 00:18

Nu al de tweede keer dat ik blij word door iets wat ik over salaam shalom lees! In dit geval een marrokaans-joodse mars langs moskeen en synagogen. Dit maakt me echt oprecht blij van binnen! Na al die negatieviteit wat betreft dit onderwerp de laatste tijd doen jullie als enige voor zover ik weet echt precies het juiste om de boel een beetje lucht te laten krijgen en de brandbare situatie te ontmantelen. Ga zo door! Ik hoop dat deze beweging ontzettend groot word!

Iman Heijstek - 21/01/2015 13:30

Ik ben een van de oprichter van de Stichting Joods Palestijnse Dialoog. Die werd in in 1982 opgericht na de slachting in Sabra en Shatila.
Ik zou graag mee werken aan Salaam Shalom

Henk ter Veen - 21/08/2014 17:33

In januari 2009 dichtte ik:

Gaza

In vredesnaam
niet vechten
niet blokkeren
luisteren
praten
shalom
salaam
wie stopt het
nu
en voor altijd

Hoe vaak kan ik dit nog herhalen?

dialoog ipv haat - 18/07/2014 13:15

Goed initiatief. Onbekend maakt meestal onbemind.