Roma-gemeenten hebben geen behoefte aan etnische registratie

In opinie op 11-10-2010 | 21:33

Voor de meeste Roma-gemeenten is etnische registratie van Roma geen wens en zijn spijbelende Roma-kinderen geen groot probleem meer. Dat blijkt uit een onderzoek van Binnenlands Bestuur.

Nadat Frankrijk Roma had teruggestuurd naar Roemenië en Bulgarije ontstond er in Nederland een mediahype.

Vooral de gemeenten met een relatief grote Roma-populatie kwamen in beeld.
Toch blijkt dat het niet overal zo slecht gesteld is. In tegenstelling tot plaatsen als Ede (waar 94 procent van de Romajeugd thuis zit) en Nieuwegein (72 procent thuis) gaan alle Roma in bijvoorbeeld Utrecht naar school. Ook Capelle aan den IJssel en Enschede doen het goed

In Veldhoven zit slechts 1 procent van de Romajeugd thuis. ‘Destijds zijn we begonnen met speciale Roma-klasjes omdat er bij de Roma indianenverhalen rondgingen over school. Ze hadden koudwatervrees voor de Nederlandse jeugdcultuur en het Nederlandse onderwijs, dus moesten we de drempel voor hen verlagen’, zegt burgemeester Jack Mikkers (VVD) van Veldhoven tegenover Binnenlands Bestuur.

Van de twaalf Romagemeenten staan er negen afwijzend tegenover etnische registratie. Zij vinden de groep als geheel belangrijker dan de aantallen.De Roma zelf zitten ook niet op te wachten op deze vorm van administratie.

Lees het gehele artikel in Binnenlands Bestuur

Zie ook:

Vijf misverstanden over de Roma

Wil het CDA ook de Sarkozy-benadering van Roma in Nederland?


Meer over etnische registratie, roma.

Delen:

Reacties


Antoine Berben - 12/10/2010 10:00

Laat Ede nu net ook een gemeente zijn waar de totstandkoming van de bouw van een moskee door lijdzaam toezien van de gemeente maar liefst 17 jaar heeft moeten duren! Ik kan me daarom niet aan de indruk echt onttrekken dat er wellicht ook hierin min of meer dezelfde specifiek Edese problematiek opspeelt.