Wil het CDA ook de Sarkozy-benadering van Roma in Nederland?

In opinie door Floris Meijer op 22-09-2010 | 13:31

Het CDA wil een strenger beleid ten aanzien van Roma die in Nederland verblijven. CDA-kamerlid Mirjam Sterk zei gisteren dat Roma die illegaal in Nederland verblijven en niet werken, moeten kunnen worden uitgezet. Daarnaast moet er veel strenger worden gecontroleerd op regels voor onderwijs van Roma. ‘Als deze mensen niet werken, is terugsturen een goed instrument.’

Tekst: Floris Meijer

Sterk deed haar uitspraken naar aanleiding van berichtgeving in het Algemeen Dagblad over het huidige debat rond de behandeling van Roma in Europa. Het voorstel komt dan ook op een gevoelig moment. Op Europees niveau is er momenteel een discussie gaande over de wenselijkheid van uitzetting van Roma door Frankrijk.

Op initatief van president Sarkozy begon Frankrijk twee weken geleden met het ontmantelen van Roma-kampen en het uitwijzen van de migranten naar Bulgarije en Roemenië. Sterk is het niet volledig eens met het Franse beleid om Roma op basis van etniciteit uit te wijzen. Het gaat haar om ‘illegalen die criminele activiteiten ontplooien’ of op een andere wijze overlast veroorzaken.


Kritiek

CDA-partijgenoot Doekle Terpstra bekritiseerde gisteren de uitspraken van Sterk. Terpstra zei ‘echt compleet verbijsterd’ te zijn nu zijn partij Roma het land uit wil zetten. ‘Het lijkt erop alsof bij het CDA alle remmen los zijn en dat er geen grenzen meer zijn in de opvatting over wat er in dit land met minderheden moet gebeuren’, verklaarde hij op BNR Nieuwsradio. De kritiek van Terpstra past bij de strijd van hem en andere CDA-prominenten tegen de samenwerking met de PVV, waar het CDA momenteel in de kabinetsformatie op mikt.

Raoul Nijst, woordvoerder van het Nederlands Instituut Sinti en Roma vond dat de uitspraken van Sterk ‘genuanceerder’ hadden gemogen. Nijst wil de uitspraak van Sterk liever omdraaien. Hij wist erop dat het veel beter zou zijn om te spreken over op welke wijze Nederlandse Roma geholpen zouden kunnen worden, met name op het gebied van de werkgelegenheid. ‘Er is veel onrust ontstaan over de uitspraak dat illegale en criminele Roma uitgezet moeten worden. Dat geldt toch niet alleen voor Roma?’ Volgens Nijst zijn ook Roma die al jaren in Nederland wonen ongerust geworden door de uitspraken van Sterk.


Etnische registratie

De gemeenten Ede, Oldenzaal en Enschede registreren momenteel al Roma op basis van hun etniciteit. Verantwoordelijk wethouder van de gemeente Ede gaf al toe dat het registreren van Roma verkeerd is. De gegevens worden verzameld zonder de daarvoor benodigde toestemming. De gemeente zegt wel zo snel mogelijk in gesprek te willen met het College Bescherming Persoongegevens (CBP). De gemeenten Oldenzaal en Enschede hebben ook een database waarin Roma geregistreerd worden. D66-fractie in Oldenzaal wil dat deze registratie per direct wordt stopgezet. Gister stelde de Groene Amsterdammer dat Ede en Enschede hiermee de wet overtreden.

Etnische registratie is formeel bij wet verboden. Registratie mag alleen om mensen met een achterstand vooruit te helpen en onder zeer strikte voorwaarden. Registratie mag dus niet wanneer allochtonen ongunstiger worden behandeld dan anderen. In het geval van Sterk lijkt daar wel degelijk sprake van te zijn.

Luister hier naar het gesprek met Doekle Terpstra op BNR Nieuwsradio.

Zie ook het artikel Vijf misverstanden over de Roma van Leo Lucassen.

Zie ook het artikel ‘Marokkanenprobleem’ (9 september 2010) over etnische registratie.


Meer over etnische registratie, Floris Meijer, Marokkanenprobleem, Mirjam Sterk, Roma, Sarkozy.

Delen:

Reacties


Justus - 26/09/2010 10:51

Volgens mij haalt het CDA de PVV niet rechts in...om vervolgens te vernemen dat men ook in die christelijke club meent dat Roma moeten worden uitgezet...
Het CDA heeft de PVV kennelijk al rechts ingehaald.