Revolutie nodig tegen onwetendheid binnen islamitische gemeenschap

In opinie door Mohammed Azahaf op 17-09-2012 | 21:36

De moslimgemeenschap zou zich niet moeten laten provoceren en in alle wijsheid reageren op kritiek op hun geloof, hoe ongefundeerd of idioot ook gebracht door bijvoorbeeld een amateuristische filmprent.

Dat schrijft Mohamed Azahaf.

De rellen van afgelopen dagen zijn een belediging voor de islam en de reacties door infantiel aandoende anti-moslimprovocateurs zijn daarbij een belediging voor onze Westerse waarden.

Moslims lijken hun religie op zijn zachtst gezegd niet te kennen wanneer zij zich zo uitleven op het verbranden van vlaggen en het in brand steken van een consulaat of ambassade. De gewelddadige protesten druisen geheel in tegen de regels van goed gedrag zoals de profeet (vzmh) der moslims en ook alle andere profeten in hun tijd predikten en tevens in schriften nalieten. Als een persoon die zeer geliefd is wordt beledigd, is dit geen rechtvaardiging voor geweld noch voor rellen. Wie gelooft in deze profeet, gelooft juist in liefde en geweldloze acties.

Wie gelooft in onze profeet Mohammed (vzmh), die ook door vele niet-islamitische wetenschappers geprezen wordt om zijn gedrag en omgang met anderen, behoort zich te verdiepen in het gedrag en het gedachtegoed van dit grootste voorbeeld voor alle moslims. Domheid van anderen biedt geen legitimiteit om je zelf ook dom of gewelddadig te gedragen. Moslims moeten bij zichzelf te rade gaan of zij hun eigen religie goed begrijpen, hoe zij de wijze lessen van hun geliefde profeet naar eer en geweten kunnen toepassen op de hedendaagse tijd. Helaas associeert het Westen moslims en Islam momenteel vooral met geweld. Dat moet veranderen, dit is niet de boodschap van de Islam. De complexe zaken in onze samenleving vragen om reflectief menselijk denken, spiritualiteit in plaats van dogma's en de wil om te handelen met mededogen.

Terwijl elders op de wereld mensen sterven voor vrijheid, zich verzettend tegen flagrante schendingen van hun mensenrechten, zich verzetten tegen dictators die het geloof misbruiken om hun volk eigen te knechten, zwijgen de personen die als eersten op de barricaden springen als in hun optiek ergens via een film of tekening de profeet wordt beledigd. Dan kunnen er plotseling demonstraties georganiseerd worden, dan wordt geschreeuwd, dan worden de vlaggen verbrand. Als je echt in de geest van onze profeet wilt leven, kijk naar zijn voorbeeld waarbij de profeet juist opkwam voor zwakkeren en onderdrukten en juist het tegenovergestelde deed van zijn volgelingen nu.

Hedendaagse moslims zouden belangrijke interne doelstellingen moeten hebben. Hoe te voorkomen dat de islam en moslims gegijzeld blijven door schreeuwende moslims. Het is tijd voor een revolutie binnen de islamitische gemeenschap. Heel even dacht ik dat de Arabische revolutie vooruittgang teweeg zou brengen, daarin voel ik mij teleurgesteld.

De moslimgemeenschap zou zich niet moeten laten provoceren en in alle wijsheid reageren op kritiek op hun geloof, hoe ongefundeerd of idioot ook gebracht door bijvoorbeeld een amateuristische filmprent. Moslims moeten niet meer wijzen naar anderen maar zorgen dat hypocrisie en onwetendheid binnen de eigen gemeenschap verbannen worden en goed nadenken over waar ze in geloven.

Onwetendheid was ooit het grootste gevaar van de mensheid en in delen van de wereld is dat het nog steeds. Dit is de eerste vijand waar moslims tegen horen te vechten. De eerste vijand en onderdrukker waar een revolutie tegen nodig is. Achterlijkheid bestrijd je niet met achterlijkheid maar met kennis. Het is niet voor niets dat het eerste woord in de Quran ´Lees´is.

Mohamed Azahaf

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like onze facebookpagina. Bezoekt u dit blog geregeld? Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 


Meer over islam, mohamed azahaf, the innocence of muslims.

Delen: