Rechter: tegenstanders Zwarte Piet hebben gelijk

In opinie op 03-07-2014 | 12:13

De tegenstanders van Zwarte Piet hebben vandaag een grote overwinning behaald: de gemeente Amsterdam moet opnieuw bekijken of de intocht van Sinterklaas met Zwarte Piet beledigend is voor zwarte mensen. Dat heeft de rechter vandaag bepaald.

Hoewel de aanwezigheid van Zwarte Piet bij de intocht van Sinterklaas niet in strijd is met de grondwet, is het mogelijk wel een inbreuk op het privéleven van mensen omdat Zwarte Piet een negatief stereotype ('dikke rode lippen, dom en knecht') is. De gemeente moet daar rekening mee houden.

De bezwaarmakers spanden vorig jaar een kort geding aan tegen de gemeente om de deelname van Zwarte Piet aan de intocht te voorkomen. Dat werd afgewezen door de rechter. De bezwaarmakers startten toen een bodemprocedure.

De rechtbank baseert zich op een recent rapport van het College van de Rechten voor de Mens en op onderzoek van de gemeente zelf. Uit dat onderzoek bleek dat veel zwarte Amsterdammers zich gediscrimineerd voelen door Zwarte Piet. 

Quinsey Gario is één van de grote roergangers achter de discussie over Zwarte Piet. Hij werd in 2011 gearresteerd omdat hij tijdens de Sinterklaasoptocht een Zwarte Piet is racisme shirt droeg. In NRC Next verklaart hij vandaag: “Ik wil dat mensen nadenken over de betekenis van Zwarte Piet, het stereotype dat hij oproept. De dienstbaarheid van de zwarte man tegenover de witte man. Beeldvorming is heel belangrijk. Als mensen maar vaak genoeg als onderdanig worden neergezet, worden ze ook zo behandeld. Dat zie je aan de ondervertegenwoordiging van donkere mensen in hoge posities.”

De discussie over Zwarte Piet ligt uiterst gevoelig in Nederland en leidde vorig jaar tot een verdubbeling van meldingen van racisme op het internet.

De gemeente Amsterdam beraadt zich nog op vervolgstappen. De discussie over de intocht van dit jaar is inmiddels alweer lang geleden begonnen. Het anti-racisme comité riep in februari van dit jaar op om Zwarte Piet niet meer deel te laten nemen aan de intocht in Amsterdam.

Meer over Zwarte Piet hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.


Meer over amsterdam, racisme, zwarte piet.

Delen: