Radiozender Ghurabaa beticht van oproepen tot jihad

In opinie op 11-02-2014 | 15:15

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) wil een islamitische radiozender uit de lucht halen. Ghurabaa (vreemdelingen) verzorgt volgens de NCTV uitzendingen vanuit Nederland die antiwesterse sentimenten aanwakkeren en jonge moslims aanmoedigen een heilige oorlog in Syrië te gaan voeren.

De NCTV verstuurde een e-mail naar hostingbedrijf Versio met daarin de boodschap dat de zender mogelijk niet voldoet aan de gebruikersvoorwaarden. Ghurabaa zou organisaties als Al-Qaeda verheerlijken door het uitzenden van preken van Anwer al Awlaki, ook wel de Bin Laden van het internet genoemd. De zender verspeidt volgens de NCTV het beeld dat deelname aan de gewelddadige jihad een verplichting is. Ghurabaa zou zich daarbij voordoen als een ‘islamitisch internetradiostation’ waarop islamitische lezingen en religieuze liederen te vinden zijn, terwijl de aard van de lezingen en de predikers die een podium wordt geboden vooral 'jihadistisch' zouden zijn. 

Reactie Ghurabaa
De provider heeft de e-mail van de NCTV doorgestuurd naar Radio Ghurabaa, die de brief op haar website plaatste en onder andere de aantijging over het oproepen tot jihad voorzag van commentaar. Kern: “Nergens hebben wij echter een dergelijke oproep gedaan, noch zullen wij een dergelijke oproep doen. Het is juist de individuele keuze of men al dan niet wil gaan, wij hebben daar niets mee te maken en willen dat ook niet”. "(Wat wij)….niet willen is dat men geweld gebruikt op basis van wat men op onze radio denkt te horen". Ghurabaa wijdt veel van de zendtijd aan de levensloop van de Profeet, met als doel  “om de luisteraars daarmee te informeren dat elke gedraging en uitspraak van de Profeet, vrede zij met hem, een context nodig heeft". Het is juist het gebrek aan context dat leidt tot extremisme, aldus de zender, die nu ruim een week in de lucht is en naar eigen zeggen door zo´n 40 tot 50 luisteraars per dag wordt bezocht.

Vragen PVV aan minister van Justitie en Veiligheid
De PVV wil van Opstelten weten of de zender uit de lucht gehaald gaat worden en of er meer ‘islamistische’ zenders zijn. De partij probeert naar aanleiidng van deze kwestie de minster opnieuw te bewegen om ‘het gewelddadige karakter van de islam te erkennen’.

Zie: radio Ghurabaa en NRC

Voor klachten over de zender: klachten@radioghurabaa.nl.

Meer over jihad op deze site: hier

Volg Republiek Allochtonië op
twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen

 


Meer over ghurabaa, internetradiostation, jihad, nctv, syrie.

Delen: