Racisten? Dat zijn de anderen!

In opinie door Ewoud Butter op 21-10-2013 | 14:58

Tekst: Ewoud Butter

Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer, die gisteren stelde dat het politieke tij in Nederland racistisch is, is zelf een racist. Want: "waar blijft zijn commentaar op moslims die homo’s in elkaar slaan? Zwarten die blanken beroven? Oost-Europeanen die stelen van niet Oost-Europeanen etc.? Brenninkmeijer is de pot die de ketel verwijt." Dat stelt journalist Arnold Karskens vandaag op The Postonline.
Een klassieke jij-bak, een drogreden, die bij dit soort onderwerpen, nogal vaak de kop opsteekt.

Aanleiding was het optreden van de Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, gisteren bij Buitenhof. Presentator Marcia Luyten vroeg Brenninkmeijer of we ons iets aan moeten trekken van het rapport dat het ECRI van de Raad van Europa deze week presenteerde over racisme in Nederland. Nederland doet te weinig aan het bestrijden van racisme en discriminatie concludeerde de Raad van Europa deze week. Brenninkmeijer reageerde als volgt:

"De belangrijkste overweging (uit het rapport van de ECRI, red) is eigenlijk een reflex op wat je in onze samenleving ziet en wat nauwelijks besproken kan worden. Dat is dat het politieke tij in Nederland discriminatoir is, dat het politieke tij in Nederland racistisch is. Dan heb ik het niet over één politieke partij maar integraal, de stemming in Den Haag is tegen vreemdelingen, is tegen het buitenland. Nederland is erg populistisch en erg nationalistisch en als je het bijvoorbeeld aan de Organisatie voor Europese Samenwerking vraagt dan staat Nederland in Europa op de derde plaats, na Griekenland en Oostenrijk, als het gaat om het discrimineren van mensen."

Deze mededeling viel slecht op verschillende fora. Lees bijvoorbeeld de 'reacties' op Powned, GeenStijl of de Dagelijkse Standaard.

Racisten, dat zijn de anderen!

Presentator Marcia Luyten verwees in Buitenhof ook naar een uitzending van Pownews  (vanaf 8:30 minuten) waarin Haagse politici werden geconfronteerd met het rapport. De meeste politici wimpelden de kritiek weg als Europese bemoeizucht. 

Brenninkmeijer hierover: "De politiek toont zich ongenaakbaar. Ik heb het zelf ook gemerkt dat ik op een gegeven moment over mensenrechten begon en direct had ik de minister-president tegen mij die zei 'waar bemoeit de Ombudsman zich eigenlijk mee want er is toch niks aan de hand'. Dus dat is de houding. Nederland vindt dat mensenrechten een buitenlands onderwerp is en geen intern onderwerp."

Brenninkmeijer heeft gelijk: als het om schending van mensenrechten, discriminatie, antisemitisme of racisme gaat, steken we graag een belerend vingertje op en wijzen we vooral naar 'de anderen' in binnen- of buitenland.

'Turken zijn antsemitisch', 'Marokkanen zijn racistisch' en Chinezen trouwens ook. Wat te denken van de behandeling van Roma en Sinti in Oost-Europa,  christenen in het Midden-Oosten en vrouwen en homo's in het ganse buitenland etc. etc.

Het is trouwens allemaal waar. Overal in de wereld, in alle landen, onder alle groepen, komt discriminatie, antisemitisme, seksisme, homofobie, racisme, xenofobie etc. voor. Geregeld nog veeeeel erger dan in Nederland. En als er mensen zijn die de suggestie wekken dat racisme een exclusief probleem is voor autochtone Nederlanders, dan zijn zij stekeblind. 

Maar dan nog. Moeten we dan maar blind zijn voor misstanden in eigen land? Hebben we dan meteen een 'weg-met-ons' mentaliteit als we misstanden kritisch benoemen? Zijn we dan oikofobisch? 

Het zijn drogredeneringen. Het is als een man die zijn kinderen slaat en als verweer roept wanneer hij er op wordt aangesproken: "Waar bemoei je je mee? De buurman slaat zijn kinderen nog harder."  (En ja, ook dergelijke drogredeneringen komen in de hele wereld voor). 

Als we misstanden bij anderen willen benoemen, en dat doen we in Nederland graag, dan moeten we niet blind zijn voor onze eigen gebreken. Als je zo stoer bent om met een opgeheven vingertje voor het venster te gaan staan, moet je ook het lef hebben om dat voor een spiegel te doen. En niet wegkijken of problemen ontkennen.  

Ewoud Butter is hoofdredacteur van Republiek Allochtonië. Hij heeft ook een eigen blog en is te volgen op twitter

Links

Uitgebreider verslag van Buitenhof op joop.nl

Het stukje van Arnold Karskens leest u hier

Lees bijvoorbeeld ook de 'reacties' op Powned, GeenStijl of de Dagelijkse Standaard op de uitzending van Buitenhof

Over het ECRI-rapport hier meer

Het rapport werd ook besproken bij Pauw en Witteman met  Zihni Özdil en Paul Jansen

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.



Meer over discriminatie, ewoud butter, racisme, racistisch, seksisme.

Delen:

Reacties


Rob - 22/10/2013 11:53

Ik vond Zihni Özdil gisteren bij P&W goede opmerkingen maken. Maar de oplossing? Tot op zekere hoogte valt discriminatie nooit uit de roeien, blijkbaar is het een mens toch eigen om iets positiever te zijn over mensen die tot de "eigen groep" behoren of waarin men zich kan verplaatsen. Of dat nu op basis van ras/herkomst, geloof, klasse, geslacht, sexuele voorkeur of iets anders is. Uiteindelijk heb je als rasechte Nederland toch een streepje voor als de directeur/ondernemer zelf Nederlands is, of als Turk als jij bij een Turkse ondernemer solliciteerd dan geef ik je meer kans dan dat je daar als Nederlander of Chinees naar binnen stapt. Die vormen van discriminatie zal vaker onbewust zo uitvallen ("ik heb een goed gevoel bij deze kandidaat") maar kan natuurlijk ook soms op vermeende kwaliteiten genomen worden ("deze dame is Chinese, wij willen iemand die goed Mandarijns spreekt en dan ga ik liever voor de native speaker dan iemand die Mandarijns als tweede taal spreekt") .

Dat groepjes jongeren samen klonteren op basis van algemene kenmerken zoals het delen van een zelfde geloof, herkomst, klasse, aanhang voor een bepaalde sport club etc. zal daar ook uit voortvloeien. Opzich niets mis mee maar het versterkt natuurlijk wel het "wij" tegen "zij" gevoel. Dan kan helaas escaleren en doorslaan in bewust racisme omdat men zichzelf uitgesloten of benadeeld voelt ("die kut marokkanen/kaaskoppen/spleetogen/... krijgen hun zin en wij niet omdat wij ... zijn"). De misstanden die daar uit voort vloeien mag, moet, je benoemen en aanpakken. De achtergrond van de daders is dan niet direct relevant: als groep A iemand van groep B aanvalt of uitsluit is dan gewoon fout. Misschien nog belangrijker is zelfreflectie en openstaan voor kritiek. Als iemand iets benoemd niet meteen in de verdeding springen "jij hebt iets tegen moslims/christenen/autochtonen/..." maar proberen te achterhalen waar de schoen nu wringt en of daar wat aan te doen is. Wees je er van bewust dat je zelf ook fouten maakt, durf daar over te praten, fouten van andere benoemen is wel heel erg makkelijk. Discriminatie zullen we helaas nooit geheel uit kunnen wissen, maar we kunnen er wel alles aan doen dit zo beperkt mogelijk te doen en vooral duidelijk te maken dat wij open staan voor anderen, tolerant zijn en respect hebben mits de ander die "gunst" natuurlijk ook eerbiedigt. Kan kunnen we als collectief een heel eind komen.

Faatje - 21/10/2013 18:14

Ewoud, dit is weer een topstuk. M'n complimenten!

Huub - 21/10/2013 17:15

Vooropgesteld, ik volg niet alle discussies en wellicht mis ik ergens een eerdere opmerking als deze: Kunnen we nu eindelijk eens dat woord racisme laten verdwijnen. Iedereen, tot en met de regering toe blijft maar hameren op ras, terwijl het alleen maar over godsdienst/religie/levensovertuiging gaat.
Ik zou mij een ongeluk schamen als ik in gesprek met wie dan ook ter wereld eerst zou moeten vaststellen tot welk ras we behoren. Jaren '30 wereldbeelden - we hebben ze wel lekker makkelijk overgenomen. En bovendien - ik vond zwarte pieten lief en Sinterklaas een enge man.