PVV boos: Amsterdam weigert op illegalen te jagen

In opinie door Marieke van Doorninck op 11-12-2012 | 07:43

De gemeente Amsterdam zal niet op illegalen gaan jagen, ook niet wanneer het VVD-PvdA kabinet besluit illegaliteit strafbaar te stellen. Dat heeft de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks) gisteren laten weten.

Van Poelgeest opende gisteren de website Paspoort van Amsterdam waarop ongedocumenteerden informatie kunnen vinden over hun rechten. De PVV is boos en wil dat het kabinet de gemeente Amsterdam sancties oplegt.

Op de website Paspoort van Amsterdam kunnen hulpverleners, ongedocumenteerde migranten en andere betrokkenen informatie vinden over medische hulp, zwangerschap, onderwijs, opvang, werk en juridische hulp. Ook onderwerpen als mensenhandel, terugkeer en detentie worden besproken. De site is een initiatief van ASKV / Steunpunt Vluchtelingen, Dokters van de Wereld en Het Wereldhuis.

Veel mensen weten niet wat de rechten van ongedocumenteerden zijn en hebben vragen als: mogen de kinderen van ongedocumenteerden naar school (ja, ze hebben leerplicht), hebben ze recht op medische zorg (ja), mag je als burger hulp bieden aan ongedocumenteerden (ja). Van Poelgeest benadrukte daarom bij de opening dat de site dat het goed is dat uitgeprocedeerde asielzoekers nu gemakkelijk kunnen zien wat hun rechten zijn.

Tijdens de presentatie, die werd geleid door Chris Keulemans, kwam naar voren dat ongedocumenteerden het risico lopen opgepakt te worden wanneer ze  slachtoffer zijn van criminaliteit. Dat risico wordt groter wanneer het kabinet Rutte Asscher illegaliteit strafbaar gaat stellen. Een meerderheid in de Amsterdamse raad is daar tegen. Van Poelgeest zei daarover tegen BNR nieuwsradio: 'Ik denk dat ongedocumenteerden zich dan nog meer terugtrekken en kwetsbaarder zijn. Als mensen een getuigenis willen afleggen voor een misdrijf, dan kunnen ze dat straks niet meer doen.' Anderen kunnen daar dan misbruik van maken, aldus Van Poelgeest.

Marieke van Doorninck, fractievoorzitter van GroenLinks Amsterdam, pleitte daarom voor een landelijke regeling zodat ongedocumenteerden veilig aangifte kunnen doen. Wanneer die regeling uitblijft, zal de gemeente Amsterdam volgens Van Doorninck zelf met de politie afspraken gaan maken om mogelijk te maken dat iedereen in Amsterdam veilig aangifte kan doen. Die toezegging heeft GroenLinks vorig jaar van het Amsterdamse College gehad.

De PVV is woedend op Amsterdam. PVV-Kamerlid Sietse Fritsma wil vandaag mondelinge vragen stellen aan staatssecretaris Teeven over de weigering van de gemeente Amsterdam om mee te werken aan de strafbaarstelling van illegaliteit. Fritsma in het Parool: 'Teeven laat steeds over zich heen lopen door de gemeente Amsterdam. Hij deed niets aan de tentenkampen, hij deed niets tegen het -tegen de regels in- opvangen van uitgeprocedeerden, en hij doet nu ook weer niets. Voor de PVV is de maat vol en daarom eisen we morgen een sanctie tegen de gemeente Amsterdam, bijvoorbeeld een fikse korting op het gemeentefonds.'

Bron foto: Bas Baltus, via ASKV

Zie ook:

Paspoortamsterdam.nl

Meer over de lancering van het paspoort van Amsterdam, waaronder een fotoverslag en berichten in de pers op de website van het ASKV.

Meer over vluchtelingen, asielzoekers en ongedocumenteerden op dit blog hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 

 


Meer over askv, dokters van de wereld, groenlinks, illegalen, maarten van poelgeest, marieke van doorninck, ongedocumenteerden, paspoort van asmterdam, wereldhuis.

Delen:

Reacties


wiert van der veen - 11/12/2012 12:08

Geen aandacht aan besteden. Typische stemmingmakerij van die club. Fijn dat Amsterdam zijn rug recht houdt.

marianne sengers- martens - 11/12/2012 10:11

weer eens opgewekt geworden van een bericht, ook al hebben de illegalen het ontzettend moeilijk, met gezin, met kinderen en ouderen in Nederland. Hoe meer tegenstand hoe beter voor de "scherpslijpers" die vooral verschillende conservatieve groepen proberen vooruit te helpen. Nu weer de illegalen, voorheen de Polen en daarvoor de Moslims waar de meesten keurig zijn geintegreerd. Nogal wiedes dat Teeven niets doet, het bestuur wordt regelmatig op de vingers getikt door Europa.