'Paspoort van Amsterdam'voor illegalen nu ook digitaal beschikbaar

In opinie op 15-08-2012 | 10:47

Ongedocumenteerden, mensen zonder papieren, illegalen; allemaal aanduidingen voor een groep die formeel niet in Nederland mag zijn maar die er wél is en die ook belangen en rechten heeft. Het Paspoort van Amsterdam beschrijft de basisrechten van mensen zonder verblijfsvergunning en geeft adressen in Amsterdam waar ze terecht kunnen voor advies, hulp en ondersteuning. Ook beoogt het boekje betrokken hulp- en dienstverleners in Amsterdam te informeren over het feit dat ook mensen zonder verblijfsvergunning geholpen kunnen - en soms moeten - worden. Op 21 maart 2012 werd het ‘Paspoort van Amsterdam, basisrechten voor mensen zonder verblijfsvergunning’, op uitnodiging van GroenLinks Amsterdam, op het Stadhuis gepresenteerd. Het is nu ook digitaal beschikbaar.

Het eerste exemplaar werd aangeboden aan burgemeester Van der Laan. GroenLinks fractievoorzitter Marieke van Doorninck noemde het een geweldig initiatief. “In Amsterdam betekent gelukkig nog niet dat het niet in het bezit zijn van de juiste papieren gelijk staat aan rechteloosheid. Het is erg belangrijk dat mensen zonder verblijfsvergunning weten waar ze recht op hebben en waar ze daarvoor terecht kunnen. Bovendien moeten hulpverleners en instellingen weten dat ze ongedocumenteerden mogen helpen.”

Download het 'paspoort' hier. De Engelse versie staat hier.

Het 'Paspoort van Amsterdam' is tot stand gekomen door de samenwerking van Dokters van de Wereld, het ASKV en het Wereldhuis.
Met steun van de Gemeente Amsterdam, Defence for Children en Stichting Los. Vergelijkbare publicaties zijn in een tiental Nederlandse steden gepresenteerd. Meer informatie op de website www.basisrechten.nl

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Bezoekt u dit blog geregeld? Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over askv, dokters van de wereld, groenlinks, illegalen, ongedocumenteerden, paspoort, verblijfsvergunning, wereldhuis.

Delen:

Reacties


iwanwilms - 21/08/2012 12:43

Schande van harteloosheid?
Kom van die wolk en aanschouw de werkelijkheid.
De hele wereld kan hier niet welkom zijn.
Dat is ongekend naief.
Groen Links handeld hier in strijd met de wetgeving.
Dit is zo jaren 80.
Illegalen zullen echt niet meewerken aan terugkeer dankzij dit soort initiatieven.
Nu is Groen Links daar ook helemaal niet mee bezig, die denken alleen maar aan het verstrekken van verblijfsvergunningen.
En de rekening?
Daar mag de maatschappij voor opdraaien.

koos zevenbergen - 16/08/2012 09:59

Initiatiefnemers: hartelijk bedankt. Nu snel een Paspoort van heel Nederland, zodat we bevrijd worden van de schande van harteloosheid.