Ouderenzorg en diversiteit

In opinie door Warner Hemmes op 11-01-2011 | 13:48

Nederland vergrijst: dit geldt voor autochtoon en allochtoon. Buurten ‘verkleuren‘, maar geldt dit ook voor het zorgaanbod en hoe zit het met de zorgvraag? Klopt het dat de ouderenzorg vooral gericht is op de autochtoon? Hoe zorg je ervoor dat ook de allochtone ouderen zich thuis voelen bij het zorgaanbod en er actief gebruik van maken?

Er zijn zorginstellingen die er in zijn geslaagd aantrekkelijk te zijn voor een veel bredere groep bewoners dan alleen de autochtoon. Hoe zijn zij daarin geslaagd?
Een aantal Noord‐Hollandse gemeenten hebben het voortouw genomen allochtonen bij het ontwikkelen van het (ouderen)zorgbeleid te betrekken. Waarom hebben ze dit gedaan en wat hebben ze of willen ze bereiken en met wie? Waarom is de rol van de gemeente in dit proces cruciaal?

Deze vragen komen aan de orde tijdens de conferentie Ouderenzorg & diversiteit, die ACB Kenniscentrum in samenwerking met Forum en het Ministerie van BZK/WWI in maart wil organiseren.

De bijeenkomst was oorspronkelijk gepland op 19 januari, maar moet door omstandigheden worden verplaatst. Het exacte programma moet nog worden vastgesteld, maar het is de bedoeling dat dit niet veel zal afwijken van het programma zoals dat voor 19 januari was gepland.

Sprekers uit de Noord‐Hollandse praktijk:
• Lokaal bestuurder: dhr. Wim van Veen, wethouder Alkmaar;
• Een verantwoordelijk bestuurder van een zorginstelling: dhr. Jos Boom van Magenta Zorg.

Handvatten
De sprekers informeren u over hun ervaringen: hoe kunnen de diverse actoren elkaar ondersteunen en versterken en hoe zien zij hun rol en verantwoordelijkheid ten opzichte van de praktijk van de ouderenzorg in relatie tot diversiteit? Op deze conferentie geven wij u handvatten mee zodat u zelf stappen vooruit kunt maken.

De bijeenkomst wordt geleid door Jan Booij van Jan Booij advies en Aad van Fulpen van Herrie Nu! Beiden hebben hun sporen verdiend op het gebied van veranderingsprocessen binnen de ouderenzorg, met het begeleiden van gemeenten en zorginstellingen en hebben inmiddels grote – internationaal gewaardeerde – ervaring op dit terrein.

De bijeenkomst is bedoeld voor beleidsambtenaren en politici van Noord‐Hollandse gemeenten alsmede voor bestuurders van zorgcentra, ouderenbonden en andere belangstellenden.

Lokatie en tijd

Moeten nog worden vastgesteld.

Aanmelden

Heeft u interesse? Dan kunt u zich aanmelden door een e-mail te sturen naar Warner Hemmes of telefonisch contact met hem op te nemen via 020-6279460.

Houdt u voor actuele informatie over het programma, en de locatie de website van ACB Kenniscentrum: www.acbkenniscentrum.nl of www.forum.nl in de gaten.

De folder kun u hier downloaden

Zie ook:

Nieuwe Nederlanders, nieuwe zorg (factsheet)

Paul Schnabel: investeer in migranten voor de zorgsector

Meer artikelen over ACB Kenniscentrum: hier


Meer over acb kenniscentrum, diversiteit, forum, jos boom, ouderen, ouderenzorg, warner hemmes, zorg.

Delen: