Opnieuw discussie over politie-optreden in Haagse Schilderswijk

In opinie op 17-09-2014 | 10:24

De Haagse Schilderswijk en de Haagse politie blijven de gemoederen bezighouden. Zo heeft de Marokkaanse ambassadeur gisteren laten weten een klacht in te dienen tegen de politie in te dienen, naar aanleiding van bijzonder hardhandig optreden van de politie tegen een 14-jarig jongetje en zijn vader.
Daarnaast heeft Tweede Kamerlid Marcouch, die deze week in de Schilderswijk bekogeld werd met eieren en vuurwerk, kritiek op het Haagse beleid.

Burgemeester Van Aartsen vindt dat de berichtgeving over de wijk te negatief is.

Op zaterdag 6 september werd een 14-jarige jongen door een politie-agent geslagen en geschopt. Volgens de politie zou de jongen hebben geweigerd zijn ID te laten zien en belemmerde hij het werk van de politie. Het videoverslag van voorbeeld-allochtoon.nl hieronder vertelt een heel ander verhaal.

 

 

De vader en zoon hebben, met enige moeite, aangifte gedaan.

De Marokkaanse ambassadeur in Nederland liet gisteren weten dat hij een officiële klacht in gaat dienen tegen het gewelddadige optreden van de Haagse politie tegen Marokkaanse Nederlanders in de Schilderswijk. "Ik ben er ziek van", zegt ambassadeur Abdelouahab Bellouki tegen de NOS.
De ambassadeur waarschuwt dat een dergelijke aanpak van Marokkanen kan leiden tot provocaties en ernstige problemen.

Volgens de Haagse politie heeft het korps erg goed contact te hebben met de bewoners in de Schilderswijjk. Eerder maakte Omroep West een documentaire over de spanning tussen politie en bewoners in de Schilderswijk.

Marcouch

Naar aanleiding van dit incident bezocht het PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch afgelopen zondag de Haagse Schilderswijk. Hij werd bekogeld met eieren en vuurwerk. "Ik zag niet wie het deed, maar er reden zo nu en dan scooters voorbij en er werd geroepen: Marcouch homo!" 

Marcouch overweegt aangifte te doen. Volgens Marcouch moeten burgemeester Van Aartsen en de politie meer in contact treden met bewoners van de Schilderswijk. "Wat mij betreft trekt de burgemeester zijn spijkerbroek aan en maakt hij dag in dag uit contact in die wijk. Er is een strijd nodig van de goedwillende burgers tegen dat tuig."

Tegenover het radioprogramma Dichtbij Nederland pleitte Marcouch opnieuw voor het inzetten van (meer) politie-agenten met een Marokkaanse achtergrond, zoals hij met succes ook in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart had gedaan. Deze agenten hebben door hun kennis van taal en cultuur een kennis- en informatievoorsprong op andere agenten. 

Burgemeester Van Aartsen reageert tegenover Omroep West als volgt: "Had Marcouch mij maar meegenomen. Dan had hij minder eierstruif op zijn jasje gehad', zegt Van Aartsen. 'Want ik ken de Schilderswijk net zo goed of misschien een heel klein beetje beter dan hij.' Volgens Van Aartsen komt hij zelf met regelmaat in de wijk. Hij vindt ook dat de media te weinig aandacht besteden aan de positieve dingen die er ook in de wijk gebeuren.

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 


Meer over marcouch, politie, schilderswijk.

Delen: