Oplossing voor uitgeprocedeerde vluchtelingen lijkt nog ver weg

In opinie op 22-11-2012 | 07:55

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan (PvdA) geeft valse hoop aan de vluchtelingen die demonstreren in het tentenkamp in Osdorp. Dat heeft staatssecretaris Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie laten weten aan de NOS. Volgens Teeven zullen de uitgeprocedeerde asielzoekers uiteindelijk toch het land moeten verlaten.
Ondertussen is een deel van de uitgeprocedeerde asielzoekers aan de Amsterdamse Notweg in hongerstaking gegaan. De bewoners van het kamp in Den Haag hebben de staatssecretaris een brief gestuurd.

Van der Laan wil het Amsterdamse kamp ontruimen en de 80-90 bewoners van het tentenkamp een maand opvang bieden in 10 verschillende gemeenten om even bij te komen. "Het aanbod van Van der Laan doorkruist het kabinetsbeleid", stelt Teeven.

Teeven (VVD) gaat nog wel de regeling bekijken op grond waarvan asielzoekers worden afgewezen voor een verblijfsvergunning, terwijl ze niet altijd terug kunnen. Dat liet hij gisteren weten tijdens een debat met de Tweede Kamer over de tentenkampen van illegalen in Amsterdam en Den Haag.

Brief

Dinsdag hadden de bewoners van het tentenkamp in Den Haag de staatssecretaris een brief aangeboden, waarin ze onder andere schrijven: "Wij staan al jaren op straat, zonder enige hulp van de Nederlandse staat; wij zijn volledig rechteloos. Wij kunnen niet terugkeren naar het land waar wij vandaan komen, maar ook hier in Nederland worden onze mensenrechten genegeerd door de overheid. We mogen niet werken, hebben geen huis, krijgen geen zorg, en staan ook letterlijk in de kou. (..) Wij vragen de Nederlandse politiek dan ook om goed naar onze zaak te kijken, want terugkeren naar het land waar wij vandaan komen is terugkeer naar geweld, marteling of zelfs de dood."

Hongerstaking

Een deel van de vluchtelingen aan de Notweg zijn gisteren in hongerstaking gegaan. Zij verklaren onder andere: "Al maanden steunen de Nederlanders ons. In het kamp, de demonstratie en in de media. Het enige dat de overheid ons biedt, is ons wegstoppen in een AZC voor één maand, om ons vervolgens op weer op straat te gooien als we deportatie niet accepteren. Dit is onacceptabel. Onze levens lopen gevaar in onze eigen landen. De meerderheid van ons is in hongerstaking gegaan."

De uitgeprocedeerde vluchtelingen vragen onder andere heropening van hun dossiers, toegang tot onderwijs en zorg, geen willekeurige arrestaties en uiteindelijk een verblijfsvergunning.

GroenLinks roept gemeenten op om ongehoorzaam te zijn en invulling te geven aan zorgplicht

GroenLinks fractievoorzitter Bram van Ojik heeft samen met de GroenLinks fractievoorzitters van Amsterdam, Utrecht, den Haag en Rotterdam een oproep gedaan om opvang te bieden aan uitgeprocedeerde vluchtelingen. Dergelijke opvang zou het landelijk beleid doorkruisen. Gemeenten mogen immers op grond van een besluit van voormalig staatssecretaris Albayrak sinds 2010 geen opvang meer bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Dit verbod staat volgens GroenLinks haaks op de zorgplicht die gemeenten volgens internationale verdragen hebben om opvang en zorg te bieden aan ongedocumenteerden.

In de praktijk blijken sommige gemeenten deze al opvang te bieden. Zo voert de gemeente Utrecht  de zorgplicht al jaren ruimhartig uit. GroenLinks roept andere gemeenten op dit voorbeeld te volgen en vraagt Teeven de gemeenten (financiële) ondersteuning geven bij de invulling van hun zorgplicht.

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 

 


Meer over asielzoekers, groenlinks, illegalen, notweg, ongedocumenteerden, teeven, uitgeprocedeerde, vluchtelingen.

Delen: