OM gaat onderzoek doen naar antisemitische uitspraken Turkse jongeren

In opinie op 03-03-2013 | 20:55

Justitie stelt een onderzoek in naar antisemitische uitspraken van Turkse jongeren die in een reportage van de NTR onder meer zeiden dat ze Joden haten en de holocaust goedkeuren. Het vermoorden van baby's en vrouwen is volgens de jongens niet erg als ze Joods zijn.

Naar aanleiding van een melding van antidiscriminatiebureau Art.1 Gelderland-Midden gaat het OM nu bekijken of de jongens vervolgd kunnen worden vanwege discriminatie en/of antisemitisme.

Zo meldt Omroep Gelderland

CIDI

Eerder riep het CIDI naar aanleiding van de uitzending al op tot een onderzoek naar antisemitische vooroordelen onder middelbare scholieren. Het CIDI schrijft op haar website: "Antisemitische vooroordelen lijken dus onder zowel allochtone als autochtone jongeren veel wijder verspreid dan tot nu toe werd aangenomen. Dat moet volgens CIDI aanleiding zijn voor een landelijk onderzoek waardoor de feiten en cijfers daadwerkelijk inzichtelijk worden. Op grond van die gegevens kunnen vervolgens in het onderwijs adequate maatregelen worden genomen om de vooroordelen weg te nemen. Het is een taak van de landelijke overheid om discriminatie, in welke vorm dan ook, te bestrijden."

Het CIDI verwijst ook naar een kwalitatief onderzoek van Lisa Nederveen die voor haar afstudeerscriptie aan de School voor Journalistiek onderzoek deed naar Het nut en de invloed van Holocausteducatie. Zij interviewde experts en leraren, onder andere in panelgesprekken, en bezocht acht Amsterdamse scholen voor middelbaar onderwijs, variërend van VMBO tot VWO en verspreid over Amsterdam. Het CIDI citeert het onderzoeksrapport: “Uit deze panelgesprekken is gebleken dat ‘jood’ een algemeen scheldwoord is op school en dat er Jodenmoppen gemaakt worden bij lessen over de Holocaust.” De leerlingen zeiden wel dat dit geen teken was van Jodenhaat. “Ook bleek tijdens alle panelgesprekken dat het oude antisemitische stereotype van de ‘rijke jood met hoge maatschappelijke functies’ nog springlevend was”, concludeert Nederveen. Het stereotype kwam in elk van de tien panelgesprekken naar voren en het merendeel van de panels zag deze vermeende rijkdom van ‘alle Joden’ als oorzaak voor de Jodenvervolging. Afgezien daarvan bleken de scholieren wel een goede basiskennis te hebben over de Holocaust. De meeste panelleden vonden de Tweede Wereldoorlog het interessantste onderdeel van de geschiedenislessen.

De uitzending van de NTR leidde de afgelopen week tot diverse publicaties, verhitte en soms smakeloze discussies op het internet (lees voor een verslag hiervan bijvoorbeeld dit artikel op FrontaalNaakt).

Antisemitisme in Turkije

In Turkije is al lange tijd op grote schaal sprake van antisemitisme. Journalist Erdal Balci schrijft: "In een paar jaar hebben dertien Turkse uitgeverijen Mein Kampf gedrukt. En niet voor niets hebben ze de drukkers overuren laten maken: de Turken hebben meer dan een miljoen exemplaren gekocht van dit boek. Steeds meer mensen hoor je zonder enige schroom verkondigen dat Hitler ‘te weinig’ Joden heeft uitgemoord." 

Enkele artikelen over antisemitisme op dit blog:

 

Hieronder de uitzending van de NTR. Het bewuste fragment begint na 17 minuten en 40 seconden.   

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

 


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


 

 


Meer over antisemitisme, CIDI, NTR, turken, turkse jongeren.

Delen: