Nood neemt toe in vluchtelingenkamp Amsterdam

In opinie op 02-10-2012 | 14:51

Aan de Notweg in het Amsterdamse Osdorp (stadsdeel Nieuw West) is een tentenkamp verrezen. In het kamp bivakkeren vluchtelingen die uitgeprocedeerd zijn, maar niet terug kunnen naar het land van herkomst en waarvoor geen formele opvangmogelijkheden zijn.

Terwijl het kamp groeit, zoekt de politiek zoekt naar een oplossing. Buurtbewoners nemen initiatieven om de vluchtelingen droog, gezond en gevoed te blijven.

Acht stadsdeelfracties in Nieuw-West willen een humane regeling treffen voor de asielzoekers die verblijven in het vluchtelingenkamp aan de Noteweg. In een open brief roepen ze het stadsbestuur op om opvang te regelen voor de uitgeprocedeerde mannen en vrouwen.

De Amsterdamse gemeenteraadsfracties van de SP en GroenLinks roepen op tot een humane oplossing en solidariteit. De Amsterdamse SP vraagt bij monde van fractievoorzitter Laurens Ivens het stadsbestuur om te kijken of de vluchtelingen tijdelijk kunnen worden opgevangen, bijvoorbeeld in een leegstaand pand.

Zijn collega van GroenLinks, Marieke van Doorninck, doet een oproep aan de onderhandelaars die in Den Haag een nieuw kabinet vormen: "Het zou mooi zijn als Burgemeester van der Laan samen met de vluchtelingen naar Den Haag afreist en de heren Rutte en Samsom wijst op de gaten in het Nederlandse vluchtelingenbeleid. Nu is de uitgelezen kans om een humaner vluchtelingenbeleid op te nemen in het nieuwe regeerakkoord. Met de PvdA aan de onderhandelingstafel zou dat toch moeten lukken."  

De Amsterdamse VVD vindt daarentegen dat het kamp zo snel mogelijk ontruimd moet worden. 'Uitgeprocedeerden dienen te vertrekken', aldus Stefan de Bruijn, duo-gemeenteraadslid van de VVD. De Bruijn laat aan AT5  weten dat Van der Laan eerst in gesprek moet gaan met de vluchtelingen om zo een vrijwillig vertrek te bewerkstelligen. Lukt dit niet dan moet het kamp desnoods ontruimd worden.

In een reportage liet Wakker Nederland weten dat buurtbewoners bang en boos zjin. De omroep van De Telegraaf had daarmee geen oog voor de vele bewoners die ondertussen de vluchtelingen helpen. Er hangen borden op de hekken bij het kamp waar op staat wat er nodig is.  Deze lijstjes zijn ook te vinden op de Facebookpagina van Nieuw West Express en Wij Zijn Hier.  Er is behoefte aan sanitair, warm eten, waterdichte tenten, dekens, grondzeilen en aan warme kleding. Naast spullen wordt er ook gezocht naar dokters en juristen.

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like onze facebookpagina. Bezoekt u dit blog geregeld? Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over amsterdam, illegalen, notweg, ongedocumenteerden, uitgeprocedeerden, vluchtelingen.

Delen:

Reacties


Astrid Essed - 04/10/2012 07:10

TENTENKAMP VLUCHTELINGEN OSDORP/BARBAARSHEID NED OVERHEID

Geachte Redactie en lezers,


Niet alleen is het door uitgeprocedeerde asielzoekers opgezette vluchtelingententenkamp
in Osdorp [Amsterdam] het gevolg van het barbaarse Nederlandse vreemdelingenbeleid, dat vluchtelingen, die zijn ''uitgeprocedeerd'' en niet terugkunnen, geen opvang biedt
De Nederlandse Overheid reageert ook nogeens afwijzend, door vluchtelingen in october
2012, te laten verkommeren in hun tent, zonder hulp te bieden
Buurtbewoners doen, wat een werkelijk beschaafde Overheid had moeten doenhttp://www.ekudos.nl/artikel/365983/tentenkamp_vluchtelingen_osdorpbarbaarsheid__overheid


Vriendelijke groeten
Astrid Essed