Nog wel geld voor herdenking 150 jaar slavernij

In opinie op 04-07-2012 | 08:41

Hoewel het kabinet de subsidie aan slavernij-instituut Ninsee heeft stopgezet, zal er via het Mondriaan Fonds nog wel geld ter beschikking worden gesteld voor de herdenking volgend jaar van 150 jaar slavernijverleden. Dat liet staatssecretaris Zijlstra gisteren in de Tweede Kamer weten na vragen van Tofik Dibi (GroenLinks).

Vorige week werd al bekend dat de Amsterdamse GroenLinks wethouder Andrée van Es 750.000 euro uittrekt voor een uitgebreide herdenking van de slavernij. Die begint in 2013 en loopt door tot in 2014.

Het Amsterdamse geld gaat naar de Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013. Die gaat allerlei activiteiten organiseren, waaronder fototentoonstellingen, theaterstukken, symposia en een educatief programma voor kinderen.

Wethouder Andrée van Es (burgerschap en diversiteit) liet tegenover Het Parool weten dat Amsterdam uitgebreid bij het Nederlandse slavernijverleden wil stilstaan omdat de stad daar een belangrijke rol in speelde. Daarbij is het slavernijverleden volgens haar 'voor veel Amsterdammers verweven in hun persoonlijke geschiedenis'.

Mondriaan Fonds

Staatssecretaris Zijlstra verklaarde gisteren dat er nog geen beroep is gedaan op het Mondriaanfonds: "Wij hebben aangegeven dat er geoormerkt geld klaarstaat bij het Mondriaan Fonds voor een goede viering van 150 jaar slavernijverleden. Tot op de dag van vandaag hebben wij daar geen aanvraag voor voorbij zien komen. Als men dit wil doen, vereist dit wel dat men het aanvraagt. Het geld daarvoor is gereserveerd."

NiNsee

Zowel Tofik Dibi als Jette Klijnsma spraken in de Tweede Kamer hun teleurstelling uit over het stopzetten van de subsidie aan het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden (NiNsee). Tegen de stopzetting van deze subsidie waren afgelopen weekeinde nog protesten te horen tijdens het jaarlijkse Keti Koti festival.

Zijlstra gaf ook een toelichting op het besluit van het kabinet om de subsidiering van het NiNsee stop te zetten:" Wij stoppen met alle eenjarige subsidies -- dat geldt ook voor het Sint-Hubertus, voor de Nieuwe Kerk en voor een aantal andere instellingen -- want ze passen niet meer in het nieuwe cultuurstelsel. De Raad voor Cultuur heeft geconstateerd dat het NiNsee onvoldoende cultuur is. Vervolgens hebben we samen met het NiNsee gekeken of er een wetenschappelijke plaats is voor het instituut binnen de KNAW. De conclusie was dat dit ook niet het geval is. Als het noch cultuur, noch wetenschap is, valt het beide keren niet onder mijn verantwoordelijkheid. Dat houdt niet in dat ik het overboord gooi naar een ander kabinetslid. Nee, het houdt in dat het NiNsee onvoldoende rechtvaardiging in zich heeft om voor rijkssubsidiëring in aanmerking te komen. Dat is de bottomline en daarom stoppen we ermee."

Meer over slavernij op Republiek Allochtonië hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Bezoekt u dit blog geregeld? Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 

 


Meer over amsterdam, andree van es, groenlinks, keti koti, ninsee, slavernij, zijlstra.

Delen:

Reacties


vanhetgoor - 08/07/2012 01:02

@Marieke

Beste Naïeve Ma-rie-ke, kindje toch! Slavernij is in Nederland nooit toegestaan geweest. Ik kan mij vergissen natuurlijk, maar ik kan nergens iets vinden over slavernij in Nederland, Google weet van niets. En Google weet toch veel. Weet jij dan wanneer de laatste slaven in Nederland gelijk gesteld zijn? Ik heb nog even gekeken op de site van NiNsee, maar die weten ook niets! Ja, ze weten alles over Zwarte Piet en over Keti Koti, maar Zwarte Piet is geen slaaf, en Keti Koti is niet Nederlands, dat is Surinaams! Ook heel leuk, maar dat was niet waarnaar ik zocht. Ik zoek namen en rugnummers, plaatsen en jaartallen van slavernij in Nederland. Ik weet wel wanneer het afgeschaft is, maar ik weet niet wanneer het begonnen is. Vreemd hè?

Nog eens even iets over die NiNsee van jou. Dat is toch ook een zwaar bedenkelijke organisatie. Het is goed dat ze blut zijn. Het enige dat ze kunnen doen is mensen de put in trappen, en lopen zieken! Als iemand zich verdiept zou hebben in de werkelijke historische achtergronden rond de verhalen van Zwarte Piet dan zou men niet zo dom lullen. Zwarte Piet is een knecht en géén slaaf. Ooit zou hij een slaaf hebben kunnen zijn, het kwam wel eens voor dat kindertjes werden geroofd uit Afrika. Door wie weet ik ook niet!!! (drie uitroeptekens, dan is het duidelijk) Misschien kan NiNsee het vertellen? Wat ik wel weet is dat ontvoerde (zwarte) mensen vrijgekocht moesten worden, en als ze niet vrijgekocht konden worden dan werden ze verkocht als slaaf. Misschien is Zwarte Piet wel vrijgekocht door Sinterklaas. De legende van Sinterklaas begint ook bij het schenken van grote sommen geld voor de bruidsschat van dochters van een verarmde heer. Sinterklaas gaf geld zodat die dochters een goede echtgenoot konden krijgen. Misschien heeft Sinterklaas ook met een grote som geld de slaaf Zwarte Piet vrijgekocht. Het verhaal wil dat hij nogal rijk was. Lees maar eens een paar zinvolle boeken over de achtergronden van de slavernij. Bijvoorbeeld over hoe die negertjes de boot werden in geknuppeld. Dat zijn zaken die doorgaans verzwegen worden.

Als jij jezelf door NiNsee laat voorlichten dan weet ik nu al dat het fout gaat. Ze zijn niet zo heel erg goed geïnformeerd en ze weten de achtergronden niet. Een NIET functionerend instituut dat het verschil niet ziet tussen een vrijgekochte slaaf en iemand die zonder vrijheid verplicht wordt om arbeid te verrichten. Het is niet zo vreemd dat een dergelijk instituut zonder geld zit.

Als ik de resultaten bekijk dan hebben ze slecht werk geleverd. Ze hebben geen werkelijk onderzoek gedaan en ze kletsen als een kip zonder kop. Het enige dat ze kunnen is mensen de vernieling in helpen door hen te vertellen dat zij niets kunnen en nergens verstand van hebben omdat zij erfelijk belast zijn met het slavernij verleden. Dat is de kwalijke erfenis waar NiNsee Nederland mee op wil zadelen. Maar er komt een tijd dat men de werkelijkheid niet langer verborgen kan houden, er komt een tijd dat NiNsee niet langer die domme praatjes kan blijven verkopen. Ook bij een volgende regering zitten 'herstelbetalingen' er niet in!

Marieke - 05/07/2012 12:28

De heer (?) van het goor toont met zijn onwetendheid overtuigend het nut aan van onderwijs over slavernij en van instellignen als NiNsee.

vanhetgoor - 05/07/2012 12:11

Het zou beter zijn als deze onzin helemaal niet meer mogelijk is. Geen rechtstreekse subsidie maar ook geen indirecte subsidie. In Nederland is niemand meer die zich de slavernij kan herinneren. In Nederland is de slavernij nooit toegestaan geweest, er is dus ook geen enkele reden om geld uit te geven om een buitenlands probleem te herdenken.

Wel zou het nuttig zijn als duidelijk op scholen verteld gaat worden waar de slavernij vandaan komt, wie de veroorzakers waren en wie er baat bij hebben gehad. Maar dan zal de racisme-kaart wel weer getrokken worden!