Nizar Mourabit = Nelle Boer

In opinie op 22-10-2014 | 16:34

Gisteren werd bekend dat de politicoloog Nizar Mourabit, die ook op Republiek Allochtonië publiceerde, niet bestaat. Kunstenaar Nelle Boer schiep Mourabit omdat hij wilde ervaren hoe het is om een Marokkaan in Nederland te zijn.

Nelle Boer publiceerde onder de naam Nizar Mourabit onder andere op Joop.nl, FrontaalNaakt, in Trouw en Parool en Volkskrant en werd onder andere gevraagd door radio 1, de EO en AT5. Op deze verzoeken kon niet ingaan. Daarop besloot hij zin ware identiteit bekend te maken. 
De actie van Boer is een goede stunt in een lange traditie. De vergelijking met Günter Walraff die Ewout Klei, vriend van Nelle Boer, in de Dagelikse Standaard maakt is echter overdreven, evenals de bewering in De Correspondent dat Mourabit zou zijn uitgegroeid  tot ‘officieus woordvoerder van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland’. 

Kwalijiker is dat Nelle Boer over iemand anders een verhaal verzon, namelijk over Annabel Nanninga, destijds nog redactrice bij GeenStijl. Boer beweerde dat zij een rel zou hebben uitgelokt bij een Gazademonstratie door ‘zonder een snipper bewijs’ demonstranten te fotograferen en aan dubieuze uitspraken te koppelen. Boer verklaart tegenover De Correspondent. ‘Ik wist helemaal niet of Nanninga wel of geen incident zou hebben uitgelokt en of ze nu wel of niet wist wat die jongens op haar foto’s precies zeiden. Maar zij is wel het type waarbij ik zou verwachten dat ze zoiets zou doen. En bij wie ik het niet erg zou vinden als dit aan haar zou worden toegeschreven. Ik vond dus dat Nizar dit best kon opschrijven.’ Nanninga reageert op haar nieuwe site Jalta.nl en ook Peter Breedveld, die het stuk van Nelle Boer plaatste, heeft inmiddels gereageerd.

Er zijn ook twee stukken van Nizar Mourabit op Republiek Allochtonië verschenen. Beide keren bood hij de artikelen per mail aan. Omdat we de artikelen goed genoeg vonden, hebben we ze geplaatst. We laten ze ook staan. U vindt ze hier

Meer bij de Correspondent

Nelle Boer publiceerde ook onderstaand filmpje:  

 

 

Ewoud Butter is hoofdredacteur van Republiek Allochtonië. In 2008 schreef hij veel gelezen blogs op hyves onder de naam van Isa, hoofdpersoon uit zijn gelijknamige roman Isa. Meer zie hier 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen


 


Meer over nelle boer, nizar mourabit.

Delen:

Reageer