Nederlandse facebookers bieden wereld excuses aan voor Wilders

In opinie door Peter Breedveld op 12-06-2010 | 08:56

Duizenden leden van Facebook bieden de wereld hun excuses aan voor de anderhalf miljoen stemmen die de PVV van Geert Wilders kreeg bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Ruim 13.000 leden hebben zich volgens het AD vrijdagmiddag aangemeld bij de Facebookpagina met de excuses. Op de netwerksite zeggen de initiatiefnemers dat de meerderheid van de Nederlanders het niet eens is met de ideologie van de PVV. ,,Wij zijn niet anti-Wilders, maar wij zijn het gewoon niet eens met de standpunten van zijn partij.''
Donderdagochtend hebben de twee de Facebookpagina geopend. "Deze positieve ontwikkeling hebben wij helemaal niet verwacht, maar wij krijgen nu ook negatieve geluiden te horen. Desondanks maakt het ons niet bang. Wij willen slechts vreedzaam onze mening verkondigen'', aldus Heinicke.

Er is ook genuanceerde kritiek op het initiatief. Zo schrijft blogger Peter Breedveld: "Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat de mensen achter deze beweging dezelfden zijn die altijd verontwaardigd elke suggestie hebben afgewezen dat moslims afstand zouden moeten nemen van het extremisme van hun broeders en zusters in het geloof. Waarom zou ik me dan wèl moeten verontschuldigen voor het stemgedrag van mensen met wie ik helemaal niks gemeen heb, geen geloof, geen ideologie, helemaal niks? Ik ben geen collectivist en ik verontschuldig me alleen voor mijn eigen daden – als ik dat nodig acht."


Meer over excuus, facebook, peter breedveld, pvv, wilders.

Delen:

Reacties


Generaal P.Pardon - 29/06/2010 13:26

Als je je niet met die kleine 2 miljoen kiezers (in de peilingen nu) wil encanailleren, laat staan identificeren, waarom ga je er dan verontschuldigingen voor aanbieden?? Is hun winst soms de schuld van de sorrysorry's? Hebben die gefaald om die kiezers beter te hersenspoelen? Of mogen ze zelf denken? Waarom dan excuses? Als Ajax verliest van Feyenoord dan kan Ajax daar excuses voor aanbieden, maar niet voor het feit dat Feyenoord wint. Je kan alleen vergeving vragen voor je eigen gedrag. Nou is Wilders er met name vanwege de islamisering. Zijn die sorrysorry's daar vóór? Dan is de winst van Wilders dus hun verlies, en daar moet je dan excuses voor aanbieden, maar niet omdat Wilders wint. Ik ga toch ook geen excuus aanbieden omdat de vrije meningsuiting door hun islamisering wordt versplinterd? Ik ga niet sorry zeggen omdat Wilders en Ayaan door hun islamisering 24 uur per dag met de dood worden bedreigd vanwege hun politieke meningen. Daar moeten zij sorry voor zeggen (want het kost mij miljoenen) als ze eindelijk tot onderscheid komen, waarna we zo snel mogelijk eendrachtig onze waarden kunnen beschermen dankzij oppakken & uitzetten.