Na de terreuraanslagen: 'Hoe nu verder?'

In opinie door Hanneke Gelderblom-Lankhout op 15-01-2015 | 10:10

Door: Hanneke Gelderblom-Lankhout

Joden, moslims en christenen moeten samen duidelijk maken dat geen enkele godsdienst een vrijbrief geeft tot het plegen van moord op andersdenkenden, zegt Hanneke Gelderblom

Een golf van woede over de brute moord op journalisten, op dienstdoende politieagenten en op gewone winkelbezoekers bij die kosjere supermarkt, is de afgelopen dagen zichtbaar geworden. Ruim een miljoen mensen lieten in Parijs weten dat zij niet van plan zijn zich de vrijheid van meningsuiting af te laten pakken, met een pen in de hoogte en de geuzenleuze ook ik heet Charlie, liet men weten dat grappen maken een onderdeel van die vrijheid is. Zelfs in Istanbul werd gedemonstreerd voor persvrijheid, waar premier Erdogan niet veel mee opheeft. Maar in tegenstelling tot anders arresteerde de Turkse politie zowaar de tegenstanders die deze demonstranten wilden aanvallen.

Naast de vele Westerse regeringsleiders waren in Parijs ook Netanyahu, Abbas en het Jordaanse koninklijk paar aanwezig.In de Nederlandse media kwam uitgebreid aan de orde dat Marine le Pen niet welkom was in Parijs. Des te meer merkwaardig dat geen enkele verslaggever een opmerking maakte over het feit dat de Russische leider Poetin ontbrak.

Maar hoe nu verder?
Hoe voorkomen wij dat het begrip jihad steeds meer een synoniem wordt voor haat? Voor moslimhaat en Jodenhaat? Ik bewonder de moed van de moslims die nu, in steeds grotere aantallen, uitspreken dat zij niet willen dat hun godsdienst gekaapt wordt door dit soort terroristen. Samen moeten wij glashelder duidelijk maken van oordeel te zijn dat geen enkele godsdienst, rechtzinnig noch vrijzinnig, een vrijbrief geeft tot het plegen van moord op andersdenkenden. Wij stenigen ook geen overspelige vrouwen meer, hoewel daarover iets in de heilige boeken staat.

Tot slot een van de betere grappen. Wie zo nodig martelaar wil worden en op zeventig maagden rekent moet ook rekening houden met zeventig schoonmoeders.

Hanneke Gelderblom-Lankhout is oud-Senator voor D66 en vertegenwoordigt het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom in het Cairo-overleg, een interreligieus Nederlands orgaan waarin de drie grote godsdiensten vertegenwoordigd zijn. Deze column verscheen eerder op Jonet.nl. 

Meer over Charlie Hebo: hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 

  
Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

  Meer over cairo-overleg, charlie hebdo, christenen, hanneke gelderblom, jihad, joden, moslims, terroristen, vrijheid van meningsuiting.

Delen: