Mogelijk nieuwe islamitische school voor voortgezet onderwijs

In opinie op 24-09-2011 | 09:57

Onderwijsminister Van Bijsterveldt heeft de initiatiefnemers toestemming gegeven een een nieuwe islamitische school voor voortgezet onderwijs te starten in Amsterdam. De gemeente Amsterdam, bij monde van wethouder Lodewijk Asscher staat niet te juichen, maar die heeft nauwelijks instrumenten om de school tegen te houden.

De nieuwe school moet de opvolger worden van het Islamitisch College Amsterdam dat vlak voor de zomer door Van Bijsterveldt werd gesloten omdat de school te weinig leerlingen trok, maar ook kwalitatief te kort schoot.

Volgens de initiatiefnemers van de Stichting islamitisch Onderwijs (SIO) is de behoefte aan islamitisch voortgezet onderwijs niet verdwenen. Dat konden zij ook aannemelijk maken in hun aanvraag bij het ministerie van onderwijs. De minister had vervolgens geen juridische mogelijkheden om de nieuwe school tegen te houden. Wel laat zij weten dat ze 'scherp zal toezien' op de kwaliteit van de nieuwe school.

De gemeente Amsterdam is niet enthousiast over het plan wil alleen meewerken aan de komst van de nieuwe school "als herhaling van het drama met het Islamitisch College kan worden voorkomen", laat een woordvoerster van wethouder Lodewijk Asscher tegenover Trouw weten. De gemeente wil garanties voor goed onderwijs en goed bestuur. 

Het nieuwe bestuur van de stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam en omstreken telt zeven leden, waarvan er vier waren verbonden aan de inmiddels gesloten school. Zo was de nieuwe voorzitter, Kudret Çamdere, destijds rector op het Islamitisch College Amsterdam. Toch ziet hij hier geen probleem in. "Ik ben destijds als interim-rector erbij gekomen, nadat het Islamitisch College te horen had gekregen dat ze moest sluiten. Mijn taak was toen om het proces van sluiting in goede banen te leiden" verklaart hij tegen de NOS.

Twee van de andere bestuursleden stonden op het Islamitisch College voor de klas: Ridouan Iboualaisen (secretaris) en Fatima Es-Salhi Bouamran. De functie van penningmeester wordt vervuld door Murat Sarikaya, voormalig hoofd conciërge op het ICA.

Kudret Camdere, voorzitter van de stichting die een nieuwe islamitische middelbare school wil beginnen, verklaart in Trouw: "De gemeente moet ons het voordeel van de twijfel geven. Want de komst van deze nieuwe school is noodzakelijk. Honderd ouders van het Islamitisch College wilden hun kinderen aanvankelijk niet naar een andere school sturen, die wilden thuisonderwijs. Dat bewijst dat er behoefte aan islamitisch voortgezet onderwijs is."

Camdere denkt dat de nieuwe school de vereiste kwaliteit kan leveren. Hij wijst er in Trouw op dat de school in het laatste jaar de hoogste resultaten heeft geboekt in de geschiedenis van de school. "En dat is gelukt in hectische omstandigheden, toen al vaststond dat de school dicht moest. Het kan dus wel. Gewoon, door je te richten op de stof en hoe je die overbrengt."

Het SIO hoopt het volgend schooljaar van start te kunnen gaan. Hieronder een interview dat Lodewijk Asscher aan de NOS gaf.

Lees over dit onderwerp ook:

Islamitisch onderwijs, hoe verder?

Meer over islamitisch onderwijs op dit blog hier

 


Meer over amsterdam, islamitisch onderwijs, islamitische school, lodewijk asscher, sio.

Delen:

Reacties


Antoine Berben - 25/09/2011 15:28

Natuurlijk is de behoefte aan islamitisch vervolgonderwijs niet verdwenen, maar zo maak ik op uit de bezetting van het bestuur geldt dit evenmin voor de behoefte van mensen met een reeds beschadigde reputatie in deze branche om zich nog maar weer eens te willen gaan bewijzen. Hieruit leid ik af dat het hier kennelijk meer om het opkalefateren van ego's gaat - en dan nog op kosten van de gemeenschap - dan om invulling te geven aan die terechte behoefte. Volstrekt logisch dus dat nu nog alle seinen op oranje blijven staan!