Minister-President over discriminatie: oplossing ligt bij slachtoffers

In opinie op 16-03-2015 | 11:00

"Eén van de dingen die ik [van leerlingen] leer, is hoe ingrijpend discriminatie is. Dat het in Nederland nog veel voorkomt en het echt uitmaakt of je Mohammed of Jan heet als je solliciteert. Ik heb daar over nagedacht en ben tot de conclusie gekomen dat ik dit niet kan oplossen. De paradox is dat de oplossing bij Mohammed ligt. Ik kan tegen Nederland zeggen: ‘discrimineer aub niet, beoordeel iemand op karakter en kennis.’ Maar als het wel gebeurt, heeft Mohammed de keus: afhaken wegens belediging of doorgaan. Nieuwkomers hebben zich altijd moeten aanpassen, en altijd te maken gehad met vooroordelen en discriminatie. Je moet je invechten."

Aldus minister-president Rutte vandaag in een interview met Metronieuws

Nu kun je mensen oproepen om niet te snel in een slachtofferrol te kruipen en weerbaar te zijn, maar Rutte gaat verder. De uitspraken die de premier doet tijdens de Actieweek tegen Racisme zijn om meerdere redenen opmerkelijk.

Allereerst lijkt het of hij hiermee een overtreding van artikel 1 van de grondwet reduceert tot een belediging.

Daarnaast zijn het verrassende uitspraken van de leider van een partij die zegt te staan voor een harde aanpak van daders en bescherming van slachtoffers. Dit gaat blijkbaar niet op voor discriminatie: in dat geval spreekt de VVD-leider zich niet uit over het aanpakken van de daders, maar legt hij de oplossing bij de slachtoffers: die moeten zich maar invechten.

Verder is het opmerkelijk dat de leider van de VVD (bekend van de leus 'niet je afkomst, maar je toekomst telt') over nieuwkomers spreekt, terwijil het bij discriminatie op de arbeidsmarkt en in het uitgaansleven vaak gaat om kinderen of kleinkinderen van 'nieuwkomers'. Daarnaast zijn uiteraard andere groepen slachtoffer van discriminatie. In het vervolg van het interview benadrukt Rutte overigens wel dat juist tweede en derde generaties het vaak moeilijk hebben. 

De uitspraken van de premier lijken tenslotte ook haaks te staan op het beleid van minister Asscher, die extra wil inzetten op de aanpak van discriminatie.

Het kamerlid Kuzu (DenkNL, ex-PvdA) heeft inmiddels een debat aangevraagd:

Update, 16.15 uur:
Inmiddels heeft vice-premier Lodewijk Asscher zich uitgelaten. 

Ewoud Butter is hoofdredacteur van Republiek Allochtonië

Meer over discriminatie op dit blog hier

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  


Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  


 


Meer over discriminatie, kabinet, premier, rutte, vvd.

Delen:

Reacties


Naam - 17/03/2015 06:20

De veroordeelde racist Rutte:

--VVD-leider Mark Rutte heeft als staatssecretaris van Sociale Zaken gemeenten aangezet tot rassendiscriminatie. Dit oordeel heeft de rechtbank van Haarlem geveld over een oproep van Rutte.--

http://www.nu.nl/algemeen/1082182/rechtbank-rutte-zette-aan-tot-discriminatie.html

Vincentm - 16/03/2015 20:55

En hier haalt onze Minister- President zijn vocabulaire en wijsheid vandaan.. http://studenten-woordenboek.nl/i/invechten/