Mars van gastvrijheid voor vreemdelingen Schiphol

In opinie op 10-01-2013 | 08:05

Kerkelijke organisaties verenigen zich om binnenkort het nieuwe detentiecentrum op Schiphol te heropenen als 'gastvrije herberg'. Dat doen ze op 13 januari door het uitrollen van een rode loper, het organiseren van een tocht van Badhoevedorp naar het Justitieel Complex en het bemoedigend zwaaien naar mensen in het detentiecentrum. Oud-burgemeester Ed van Thijn van Amsterdam en fractievoorzitter Bram van Ojik van GroenLinks in de Tweede Kamer voeren bij de manifestatie het woord.

Het uitrollen van de rode loper wordt door de organisatoren gezien als het hoogtepunt van de Mars van de Gastvrijheid. De loper staat symbool voor de gedachte dat mensen zonder papieren ook welkom moeten zijn in Nederland. Het evenement begint zondag 13 januari in Badhoevedorp. Daar wordt eerst gezongen door Morrend Volk, dan zijn er welkomstwoorden vanuit de deelnemende organisaties, en uiteindelijk begint de ongeveer 3 kilometer lange mars.

Aanmoedigen
Bij het detentiecentrum zullen Ed van Thijn, Bram van Ojik en beroepsactivist Frits ter Kuile spreken. Iedereen wordt dan opgeroepen een rondje om het centrum te maken en te zwaaien naar de mensen die daar zitten om hen een hart onder de riem te steken. Het exacte programma is hier terug te vinden.
Het nieuwe Justitieel Complex Schiphol vervangt het oude Detentiecentrum op Schiphol-Oost, dat vooral bekend is van de Schipholbrand waarbij elf ingeslotenen omkwamen.

Gecombineerd
Het nieuw gebouwde complex biedt plek aan het detentie- en uitzetcentrum Noord-Holland van Dienst Justitiële Inrichtingen, aanmeldcentrum Schiphol van de Immigratie- en Naturalisatiedienst en een nevenvestiging van Rechtbank Haarlem. Het is de bedoeling dat in één complex justitiële processen gecombineerd worden uitgevoerd en dat organisaties gebruik kunnen maken van elkaars faciliteiten en deskundigheid.

Het nieuwe detentiecentrum met ruim 450 (merendeels tweepersoons-)cellen biedt plaats aan asielzoekers in procedure, bolletjesslikkers en illegale of uitgeprocedeerde vreemdelingen. In het rechtbankgedeelte is ook een bijzondere zittingzaal voor rechtszaken met een middelhoog risicoprofiel en zaken met een grotere omvang in aantal verdachten of aanwezige pers en publiek.

Bron: PKN A'dam

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 


Meer over detentie, schiphol, vluchtelingen.

Delen:

Reageer