Marokkaanse organisaties blij met uitspraak rechter

In opinie op 11-01-2014 | 18:15

De samenwerkende Marokkaanse organisaties “Tegen stopzetten sociale zekerheidsuitkeringen” zijn blij met de rechterlijke uitspraak tegen het voornemen van minister Asscher om de kinderbijslag in Turkije, Marokko en Egypte te verlagen.

De Marokkaanse organisaties laten in een persbericht weten dat "minister Asscher al een tijd fanatiek bezig is de Turkse en Marokkaanse kinderen en weduwen- die in het herkomstland wonen- financieel kaal te plukken. Hiermee voert hij - zonder politieke gewetens-bezwaren- het beleid van het vorige gedoogkabinet van Wilders ( Rutte1) uit." Het persbericht is ondertekend door Mohamed Rabbae en Abdou Menebhi.

De rechter oordeelde vrijdag dat de verlaging van de kinderbijslag voor kinderen in Turkije, Marokko en Egypte onrechtmatig is. De Amsterdamse rechtbank maakt hiermee de regel ongedaan die geldt sinds 1 januari 2013. 

De rechtbank in Amsterdam deed vrijdag uitspraak na bezwaren van Turkse, Marokkaanse en Egyptische Nederlanders. Eerder leed Asscher al juridische nederlagen bij zijn pogingen de nabestaandenuitkering en een bonus voor oudere belastingplichtigen in het buitenland te verlagen.

Rabbae en Menebhi schrijven in hun persbericht:

"Dit beleid stoelt op een roekeloze salamitactiek: eerst een verlaging van uitkeringen (kinderbijslag en uitkeringen nabestaanden) van deze groepen met 40% om in 2014 de export van deze uitkeringen volledig stop te zetten.
Waar deze kinderen en weduwen dan van moeten leven, is de sociaal- democraat Asscher een zorg. Maar gelukkig is de Nederlandse rechtsstaat nog steeds sterk. Op alle wetvoorstellen en maatregelen heeft Asscher tot nu toe bakzeil gehaald. De kortingen met 40% werden elke keer door de rechter teniet gedaan. Het wetsvoorstel om deze uitkeringen ( kinderbijslag en uitkeringen voor nabestaanden) volledig stop te zetten ligt nu ter behandeling in de Eerste Kamer. Het is te hopen dat deze Kamer wijzer is dan Asscher en zijn voorstel afwijst. Asscher zit intussen niet alleen juridisch klem, ook politiek zal hij straks - als PvdA’er – bij de komende verkiezingen de wrange vruchten plukken van zijn anti- migranten beleid." 

Lodewijk Asscher heeft inmiddels laten weten dat hij overweegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter.

Vorig jaar schreven Rabbae en Menebhi namens de samenwerkende organisaties een open brief aan aan PvdA-voorzitter Spekman waarin ze aankondigden Marokkaanse-Nederlanders sterk te zullen adviseren om niet op de PvdA te stemmen, wanneer de PvdA in de Eerste Kamer steun zou geven aan het wetsvoorstel om de kinderbijslag en de uitkeringen voor nabestaanden in Marokko stop te zetten.

Lodewijk Asscher reageerde vervolgens op deze brief. En daarop volgde weer een reactie van Rabbae en Menebhi.

Meer over de uitspraak van de rechter in de Volkskrant.

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.


 


Meer over abdou menebhi, kinderbijslag, lodewijk asscher, mohamed raddae, sociale zekerheid, weduwen.

Delen: