Landman geeft toelichting op uitspraak over gebruik Nederlands in moskeeën

In opinie op 30-12-2011 | 12:49

Arabist en islamoloog Nico Landman heeft in correspondentie met de redactie van de nieuwe website Mumtaaz een toelichting gegeven op een uitspraak van hem in het ANP bericht 'De Nederlandse taal rukt op in moskeeën'. Hierin verklaarde Landman: "Dat de moskeegangers geleidelijk aan meer Nederlands worden, in ieder geval in hun taalgebruik, is onmiskenbaar. In die zin wordt de islam Nederlands. Maar dat hoeft in feite niets te zeggen over de interpretatie van de islam. Je kan je ook in de Nederlandse taal afzetten tegen de Nederlandse cultuur."

Aan Mumtaaz heeft Landman laten weten dat hij zijn uitspraak deed in de Taâlufmoskee te Purmerend. Daar werd door de RVM en ACB Kenniscentrum een bijeenkomst gehouden over de maatschappelijke rol van moskeeen. Roald Helm, wethouder van de lokale Stadspartij had hier laten weten dat  “er meer Nederlands gesproken moet worden in de moskee.” Landman reageerde daarop door te stellen dat een moskee “die meer Nederlands gebruikt niet automatisch zorgt voor een pro-Nederlandse islam.”

Landman tegenover Mumtaaz: "Ik heb dat gerelativeerd door te stellen dat een toename van het gebruik van het Nederlands een natuurlijke ontwikkeling is, maar dat het heel geleidelijk gaat, en niet van buitenaf kan worden opgelegd. En ik zie GEEN een-op-een relatie tussen gebruik van het Nederlands en houding tegenover de Nederlandse samenleving."

Lees hier het verslag van de bijeenkomst in Purmerend.

Bekijk de nieuwe website Mumtaaz hier.

 

 


Meer over acb kenniscentrum, islam, moskeeen, nederlands, nico landman, rvm, voorkomen is beter dan genezen.

Delen: