Ladies only

In opinie door Cilay Özdemir op 06-09-2012 | 17:46

Mijn haren gaan overeind als ik 'n Keertje alleen vrouwen aan tafel als 't over verkiezingen en politiek gaat? Het kan! op Twitter lees. Het is al erg genoeg als een tafel uit alleen mannen bestaat. Mannen alleen: saai. Alleen vrouwen: net zo saai.

Diezelfde reactie tonen mijn haren als ik reclames zie voor ladies only. Ladies only naar het casino. Ladies only naar een musical. Ladies only naar de huishoudbeurs.

Vrouwen in Nederland willen wat vrouwen in islamitische landen opgelegd wordt: slechts met personen van het andere geslacht mogen verkeren.

Ik snap persoonlijk niet wat hier aantrekkelijk aan is. Waarom zou je alleen met andere vrouwen naar een muscial willen gaan? Toen ik jong was, mocht ik niet met jongens omgaan. We deden alles met vriendinnen. Hoe gezellig dat ook was, ik verlangde vaak naar een gemengde samenstelling. Als je nog op zoek bent naar je plaats in de wereld als tiener, is dat een volstrekt normaal verlangen.

Maar later, toen ik mijn plaats al had gevonden (en verloren, en gevonden en verloren) vond ik met gemengde groepen omgaan nog steeds leuker. Gemengde groepen kennen een bepaalde spanning waar ik van houd. Het is niet eens van seksuele aard maar er is een balans tussen ontspannen en gezellig, tussen scherp en bot, tussen klein en groot, tussen auto’s en kleren, tussen ratio en gevoel.

Wat had Erol Evgin, een van de bekendste Turkse singer/songwriters (en architect) gelijk toen hij zei: alleen daar waar mannen en vrouwen samenleven en werken kan de creativiteit tot bloei komen. De aanwezigheid van vrouwen dwingt mannen om zich van hun beste kant te laten zien, het stimuleert ze om te scheppen, het versterkt hun competitieve drive.

Precies. En andersom werkt het net zo.

Çilay Özdemir is werkzaam als freelance journalist en publicist, en ze woont met haar partner afwisselend in Jordanië en Nederland. Dit stuk verscheen eerder op haar blog.

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Bezoekt u dit blog geregeld? Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 


Meer over cilay özdemir, emancipatie, ladies only, vrouwen, vrouwenemancipatie.

Delen: